Rakas Muusa: Miten säilytän sosiaalisen elämän rahattomana?

Uusi Muusa toimitus

Rakas Muusa, miten säilytän sosiaalisen elämän, kun rahatilanteeni on tiukka?

Olet persaukinen, mutta ystäviesi käsitys rennosta perjantai-illasta on illallinen drinkkeineen kalliissa ravintolassa. Sinne kuljetaan tietysti taksilla. Ystävä täyttää pyöreitä ja Facebookiin perustetaan ryhmäkeskustelu kimppalahjalle. Haluaisit laittaa lahjaan kympin, mutta muut suunnittelevat matkalahjakorttia Pariisin – kahdelle. Baarissa muu seurue haluaa tilata aina “vielä yhdet”. Kaasoilla on lähtenyt polttareiden suunnittelu vähän käsistä.

Itsensä tuntee helposti ilonpilaajaksi, kun rahat eivät riitä ja joutuu sanomaan ei tai torppaamaan muiden ideat. Joskus oma rahattomuus voi jopa aiheuttaa häpeää. Mitä siis tehdä, jos on ystäväpiirin ainoa rahaton, muttei halua jäädä yksin kotiin?

Et pääse asiasta yli etkä ympäri, ennen kuin kerrot tilanteesta ystävillesi. Moni ajautuu velkakierteeseen vain, koska haluaa pitää yllä tiettyä elämäntyyliä ja kulissia, vaikkei siihen olisi varaa. Et varmastikaan halua olla yksi heistä. Et myöskään todennäköisesti nauti illallisesta, jos päässäsi käy koko ajan laskukone, ja jännität tilavaatko ystävät vielä yhden pullon viiniä.

Tottahan se on: kukaan ei pidä piheistä ihmisistä. Tai niistä, joilla ei ole koskaan “varaa tehdä mitään”, vaikka tilillä olisi kuinka paljon rahaa. Siksi voi olla vaikeaa ottaa oma rahatilanne puheeksi. Parasta on nostaa kissa kerralla reteästi pöydälle. Esimerkiksi näin: “Nyt on sellanen tilanne, että joudun miettimään tarkasti, mihin käytän rahaa.” Valitusfiilis tulee juuri siitä, jos aina kommentoit yhteisiä suunnitelmia sillä, että ne kuulostavat kalliilta ilman että kukaan tietää tilanteesi olevan aidosti tiukka. Siksi kannattaa kertoa omasta tilanteestaan jo ennen kuin viikonloppu- ja kesälomasuunnitelmia tehdään.

Läheiset ystäväsi todennäköisesti tietävät, mistä taloudellinen tilanteesi johtuu, vaikket erikseen avaisi sen syitä. Toisaalta: ihmisten käsitys toisten rahatilanteesta voi olla hyvinkin hutera, jos rahasta ei koskaan puhuta. Lapseton ei välttämättä tiedä, kuinka paljon lapsiin kuluu rahaa, eikä pitkään hyväpalkkaisessa duunissa ollut välttämättä aidosti tajua, kuinka kehnosti joistain töistä maksetaan.

Hyvä! Nyt rahatilanteesi on asianosaisten tiedossa. Seuraavaksi kannattaa miettiä ihania ja puoli-ilmaisia tapoja viettää aikaa. Jos ystäväpiiri on urautunut samoihin, kalliisiin rutiineihin, joudut todennäköisesti itse aluksi olemaan aktiivinen ja ideoimaan ja ehdottamaan edullista tekemistä.

Nämä on todettu hyviksi tiukkoina aikoina: viininmaistiaiaset kotisohvalla. Nyyttäridinneri kotoa jo löytyvistä aineksista (yllättävän hauskaa – hellou Kokkisota!). Lenkkeily ja sen päälle kaveriporukan saunailta (muistakaa kuorinnat, naamiot ja kynsilakat – jokainen voi tuoda kotoa yhden ihanan tuotteen). Vaatteidenkierrätysilta, lettukestit ja kunnon Netflix-maraton (mikä olisikaan rennompaa kuin sohvalla makailu ja Gossip Girlin puvustuksen – tai Chuck Bassin – kommentoiminen yhteen ääneen?). Kahvilan sijaan on muuten yllättävän ihanaa juoda aamukahvit kaverin kotona (marketin croissantit maksavat 35 senttiä).

Ja vielä viimeinen vinkki: Jos ystäväsi haluaa tarjota sinulle jotain kivaa, älä häpeile vaan tartu ehdotukseen. Kukaan ei tarjoudu, jos ei oikeasti halua.

Tässä epäsäännöllisen säännöllisessä juttusarjassa Muusa vastaa lukijoiden kysymyksiin. Lähetä omasi: info@uusimuusa.fi – tai huikkaa Muusalle sosiaalisessa mediassa. 

Teksti ja kuva: Jenna Kämäräinen & Eeva Kolu

 

Copyright © 2018 2018. All rights reserved.
Proudly powered by 2018. Theme 2018 made by FitWP.