Juhlakuukauden kattaus

Eeva Kolu

Yhteistyössä Stockmann

Suomen suuren juhlan ja ihan vain yleisen jouluhuuman kunniaksi suunnittelimme Emmi-Liian kanssa simppelin, mutta ihanan talvibrunssin. Tarjolla on jouluversio mimosasta sekä köyhiä ritareita suolaisella ja makealla täytteellä. Ja tietenkin ideoita kattaukseen ja koristeluun, eihän tässä nyt mitään ihan tavanomaista kuukautta vietetä. Rennon, mutta juhlavan joulutunnelman yksinkertainen resepti: pellavaa, pari hillitymmänsorttista koristetta, kynttilöitä, iso nippu jotain vihreää ja pieni ripaus kultaa. Juuri nyt kukkakaupoissa on valtavasti erilaisia havuja ja eukalyptuksia, joista saa sellaisenaan paitsi kauniita koristeita pöydille ja ikkunalaudoille, myös ihanan tuoksun kotiin.

Kevyt cityvaihto joulukuuselle: hanki nippu vihreitä, jätä oksat melko pitkiksi, laita tukevaan maljakkoon ja ripusta sekaan pari kevyttä koristetta. Ja näyttää se aika kauniilta, vaikka nurkassa tönöttäisikin viimeisen päälle puunattu Tannenbaum.Pari päivää sitten kuivattelin klementiininsiivuja uunissa ja tein niistä joulukoristeita. Klementiinin tuoksu kuuluu ehdottomasti jouluun. Siivuja voi käyttää myös ruokien ja drinkkien koristeina tai pistää vaikka teen tai glögin sekaan makua antamaan. Ohje näille on jutun lopussa.

Tuo kaunis lasinen juuttinaru-pampulamaljakko on muuten Aarikan – yllätyin hieman bongatessani jotain noin freesiä. Mielikuvani on ollut jotain muuta. Iittalan messinkiset Nappula-kynttilänjalat ovat ikisuosikkini, jotka piilotan kaappiin kevään koittaessa ja kaivan aina marraskuussa uudestaan esiin. Rakastan niiden kolhuja ja steariiniroiskeita, ne kertovat hyvistä illoista. Tätä väriä ei ilmeisesti enää valmisteta, mikä on kyllä virhe, jos minulta kysytään.

Pöllö-lumipallo on Stockan joulukoristeosastolta, kuten itse asiassa kaikki näiden kuvien joulukoristeet.Minua on jo pidempään vaivannut yksi asia: miksi joululla ei ole selkeää kausicocktailia? Okei, on tietysti glögi ja munatoti, mutta eihän kuuma juoma sovi läheskään joka tilaisuuteen.

Pari viikkoa sitten näin Nigella Lawsonin nettisivuilla poinsettia (eli suomeksi joulutähti) -nimisen cocktailin, ja pienen guuglailun jälkeen selvisi, että tämä ilmeisesti on aika klassinen joulunajan cocktail. Sellainen on siis olemassa, jossain englantilaisten joulujuhlien universumissa! Drinkki on vähän kuin jouluversio mimosasta, ei kauhean vahva, joten sopii loistavasti brunssille. Drinkin ja sokerihuurrettujen karpaloiden ohje löytyy myöskin jutun lopusta.Emmi-Liia paisteli köyhät ritarit ja teki niihin kaksi helppoa täytettä, suolaisen ja makean. Suolaiset tarjoillaan vähän kuin blinit, ranskankerman ja mädin kanssa. Makeisiin puolestaan tulee sitruuna-mascarponevaahto ja jouluinen kanelikuorrutus.

Tällaiset jutut ovat ihanan helppoja – riittää kun paistaa kerralla kasan leipää ja eri täytteet käyvät samalle pohjalle. Ohjeet jutun lopussa!

Kaunis pieni blinipannu, valkoiset pellavalautasliinat, korkeat lasit ja kivasti vähän epäsymmetriset lautaset ovat Casa Stockmannin. Tummat pellalautasliinat (tässä tabletteina) Himlalta ja tuo ihana tumma keraaminen kippo Broste.Pöytäkoristeiksi tein pienilehtisestä eukalyptuksesta minikranssit – näyttää hienolta, mutta näiden askartelu kestää oikeasti noin minuutin. Pikkukranssit voisi tehdä myös ohuista havuista tai vaikka rosmariininoksista.

Kiedoin kaksi lyhyttä eukalyptuksenvartta yhteen, kiepautin ympyräksi  ja sen jälkeen ohuella rautalangalla kranssi kiinni. Viimeistelin varsien päät saksilla lyhyiksi. Keskelle voi laittaa pienenpienen joulupallon, tuikun tai vaikka joulukarkin jälkkärikahveja odottamaan.

Sekä minikransseihin että kuivattuihin sitruksiin idea on saatu Stockan joulusivulta.

Kuivatut klementiinisiivut

Leikkaa veitsellä klementiineistä ohuita, n. 0,5 sentin paksuisia siivuja. Veitsen on hyvä olla mahdollisimman terävä, jotta et litistä klementiinin muotoa leikatessasi. Yhteen pellilliseen (n. 20-24 kpl) tarvitsee noin 5 klementiiniä.

Levitä siivut leivinpaperin päälle ritilälle. Kuivata 75-asteisessa uunissa n. 8 tuntia eli esimerkiksi yön yli. (Jos uunissasi on kiertoilma, siivut valmistuvat todennäköisesti nopeamminkin – oma uunini on aika antiikkista mallia.)  Siivut ovat valmiita, kun ne tuntuvat ihan kuivilta ja pitävät napakasti muotonsa.

Anna jäähtyä. Käytä ruokien ja drinkkien koristeina, teessä tai glögissä antamassa makua, kransseissa tai joulukoristeina.

Joulumimosa (Poinsettia)

1 osa makeutettua karpalomehua
loraus Cointreauta tai Triple Seciä
kuivaa kuohuviiniä

(koristeluun: sokerihuurrettuja karpaloita)

Kaada lasiin hyvin viilennetyt ainekset järjestyksessä. Käytä tähän makeutettua karpalomehujuomaa – karpalotäysmehu saattaa kuivan kuohuviinin kanssa saada jouluvieraiden suut vääntymään. Ostaessasi karpalomehua suosittelen tutkimaan pakkausselosteen – mehuissa on hurjia eroja! Osa sisältää tosi vähän karpaloa, toisissa on enemmän.

Sokerihuurretut karpalot

Käytä tuoreita tai pakastettuja karpaloita. Jos käytät pakastettuja, on helpointa käsitellä karpaloita kun ne ovat vielä hieman kohmeessa. Sekoita karpaloiden joukkoon yksi munanvalkuainen ja valuta ylimääräinen valkuainen pois. Laita laakeaan astiaan sokeria ja pyörittele karpalot siinä. Jos haluat käyttää marjoja koristeena drinkeissä, suosittelen pujottamaan ne cocktailtikkuihin ensin ja pyörittelemään sokerissa vasta sitten.

Käytä sokeroidut karpalot joulukakkujen ja muiden leivonnaisten tai drinkkien koristeina.   

Köyhät ritarit kahdella tapaa

(4 suolaista ja 4 makeaa annosta)

2 munaa
4 dl täysmaitoa
2 tl sokeria
8 viipaletta ranskalaista maalaisleipää
voita paistamiseen

Sekoita munat, maito ja sokeri. Kasta leipäviipaleet molemmin puolin seokseen ja nosta lautaselle.
Kuumenna (valurauta)pannu. Paista viipaleet voissa, kunnes niissä on kullanruskea pinta molemmin puolin.
Suolainen versio
Blinimäinen makumaailma syntyy mädillä ja smetanalla.
100g kirjolohen mätiä
1 pieni makea sipuli
1 purkki smetanaa
suolaa
mustapippuria
Hienonna sipuli. Kokoa köyhälle ritarille smetana, mäti ja sipuli ja mausta myllystä suolalla ja pippurilla.
 
Makea versio
Sitruunainen mascarpone-vaahto keventää kanelikuorrutuksen.
2 dl kuohukermaa
1 dl mascarpone-juustoa
1/2 sitruunan mehu
2 rkl sokeria
+
2rkl sokeria
1 tl kanelia
Vatkaa kerma. Sekoita joukkoon mascarpone ja purista sekaan puolikkaan sitruunan mehu. Makeuta sokerilla.
Sekoita lautasella sokeri ja kaneli. Kääntele paistetut köyhät ritarit seoksessa ja lusikoi päälle mascarpone-vaahtoa. Koristele kanelisokerilla ja kuivatulla klementiinillä.
Teksti, kuvat ja ohjeet: Eeva Kolu & Emmi-Liia Sjöholm
Copyright © 2017 2017. All rights reserved.
Proudly powered by 2017. Theme 2017 made by FitWP.