Gluteeniton saaristolaisleipä

Emmi-Liia Sjöholm

Paljastan, että olen melko surkea ostamaan lahjoja. En tunnu keksivän mitään järkevää koskaan silloin, kun lahjoja “pitäisi” ostaa. Sen sijaan olen hyvä yllättämään ihmiset pienillä herkuilla. Olen tänään menossa illanistujaisiin ystäville ja perinteisen juomapöydän vahvistamisen lisäksi leivoin juhlaväelle gluteenittoman saaristolaisleivän. Hyvää itsenäisyyspäivää!

Saaristolaisleivässä maistuu suomalaisuus. Sateinen kesäilta mökin terassilla, lohisoppalounas torilla. Päälle voita ja sormisuolaa, ehkä siivu graavattua kalaa. Täydellistä. Pidän makean ja suolaisen yhdistelmästä, minkä vuoksi saaristolaisleipäkin lienee niin suuri suosikki.

Ystäväni Eevis pyysi minua muutama vuosi sitten kehittelemään keliaakikolle sopivan saaristolaisleivän. Niitä kyllä myydään valmiinakin, mutta hinta on yleensä huimat kymmenen euroa per pikkuinen limppu. Otin siis haasteen vastaan. Resepti vaatii jonkin verran erikoisaineksia eli suosittelen käymään isossa ruokakaupassa. Psyllium ja ksantaani löytyvät leipomishyllyltä. Ja jos gluteeni ei ole ongelma, skippaa leipominen ja osta valmis saaristolaisleipä. Gluteenittoman reseptin löydät postauksen lopusta.

Syötävät tuliaiset ilahduttavat aina. Kiedo puolikas tai kokonainen leipä joko voipaperiin tai nättiin keittiöliinaan ja tadaa – kaunis tuliainen on valmis.

Gluteeniton saaristolaisleipä

2,5 dl tattarijauhoja
3 rkl psylliumia
3 rkl pellavansiemenrouhetta
4 rkl perunajauhoja
1 tl soodaa
1 tl ksantaania
2 dl tattarihiutaleita
2 tl merisuolaa
4 dl piimää
1,5 dl tummaa siirappia
25 g sulatettua voita
+
1 dl vettä
2 rkl tummaa siirappia

Kuumenna uuni 175 asteeseen. Sekoita kulhossa tattarijauhot, psyllium, pellavansiemenrouhe, perunajauhot, sooda ja ksantaani. Lisää joukkoon tattarihiutaleet ja suola. Kaada kulhoon myös piimä ja siirappi koko ajan sekoittaen. Sulata pienessä kattilassa voi ja sekoita se lopuksi taikinaan. Lusikoi taikina silikoniseen leipävuokaan. Sekoita lasissa vesi ja siirappi ja kastele leivän pinta seoksella. Paista leipää 45 minuuttia ja valele se jälleen siirappivedellä. Paista jälleen 30 minuuttia ja valele siirappivedellä. Paista vielä kerran 30 minuuttia. Kokonaispaistoaika on siis 1h 45 min. Anna leivän jäähtyä ja kumoa se sen jälkeen leikkuulaudalle. Leikkaa vasta täysin jäähtyneenä.

Teksti ja kuvat: Emmi-Liia Sjöholm
Copyright © 2017 2017. All rights reserved.
Proudly powered by 2017. Theme 2017 made by FitWP.