Höyryävät kattilat: Ranskalainen linssisoppa

Eeva Kolu

Talvi tuli. EIköhän pistetä soppakattilat höyryämään?

Jos ranskalaisesta ruoasta mieleesi tulevat ensimmäisenä Michelin-ravintolat ja nirppanokkaiset huippukokit tiputtelemassa pipetillä kastiketippoja – tööt! Saanen viedä mielenne ja kielenne hetkeksi Ranskan maaseudulle, jykevän puupöydän ääreen syömään rehtiä maalaissapuskaa. Jos minulta kysytään, siellä on paras ranskalainen keittiö.

Pienet, ruskeat linssit kuuluvat ranskalaiseen maalaismeininkiin erottamattomasti. Maan oma lajike on Auvergnen alueella kasvatettava Le Puy ja sillä on EU:n alkuperäsuoja samoin kuin monilla viineillä, juustoilla jne.  Pidän Puy-linsseistä kovasti, koska toisin kuin monet linssilajikkeet, ne säilyttävät keitettynäkin muotonsa ja rakenteensa. Ei siis pelkoa mössöisestä linssisopasta! Suomesta Puy-linssejä on melko vaikea löytää, ja niiden tilalta voi hyvin käyttää hieman helpommin paikannettavissa olevia Beluga-linssejä tai muita napakoita ruskeita linssejä. Olennaista on, että et käytä tähän soppaan mössööntyvää lajiketta.Liemen salaisuus on kahdessa raaka-aineessa: pekonissa ja sellerissä. Jos mahdollista, älä jätä kumpaakaan pois. Jos muuten kuulut niihin, jotka jättävät aina sellerin ohjeista pois koska eivät pidä siitä, saanko kainosti ehdottaa, että kokeilet sitä kuitenkin seuraavan kerran kun keität soppaa? Se antaa liemeen ihanan maun, ja muiden raaka-aineiden kanssa poristessaan sellerin ominaismaku sitoutuu lempeästi muihin niin, ettet löydä sieltä sitä inhoamaasi pistävää aromia.

Tämän sopan koostumus on joko selkeä keitto tai muhennos hieman riippuen siitä, kuinka paljon valitsemasi linssit imevät vettä. Toki voit lisätä nestettä maun mukaan.

Ranskassa tarjotaan linssejä usein myös lisukkeena kalalle tai lihalle (erityisesti makkaralle, ommm). Voit maustaa lisukelinssit tismalleen samoilla aineksilla, jotka löydät tästä reseptistä. Keitä vain linssit etukäteen ja sen jälkeen kuullota vihannekset pannulla ennen linssien ja lisäämistä joukkoon. Pataan pikku loraus vettä tai viiniä, muutama hämmennys ja voilà!

Ranskalainen linssisoppa

(2 isoa tai 4 pientä annosta)

2 porkkanaa
1 sipuli
1 valkosipulinkynsi
1 sellerinvarsi
4-5 siivua pekonia
1 tl kuivattua timjamia
reilu loraus oliiviöljyä
2 1/2 dl kuivia Puy-linssejä, Beluga-linssejä tai muita kiinteitä ruskeita linssejä
1 litra kana- tai lihalientä
(reilu loraus valkoviiniä)
2 rkl tomaattipyrettä
suolaa
mustapippuria
1 laakerinlehti
(tarjoiluun lehtipersiljaa)

Kuori porkkana, sipuli ja valkosipuli. Kuutioi. Leikkaa selleri pieniksi siivuiksi. Kuutioi pekoni.
Kuumenna kattilassa reilu loraus oliiviöljyä ja lisää porkkana, sipulit, selleri, pekoni ja timjami. Kuullota, kunnes sipuli on läpikuultavaa.

Huuhtele linssit lävikössä kylmällä vedellä ja lisää kattilaan. Kaada joukkoon kana- tai lihaliemi, halutessasi valkoviini, tomaattipyre, suola, pippuri ja laakerinlehti. Kiehauta ja anna porista rauhallisesti noin puolisen tuntia (tai pidempäänkin, jos linssipussin ohjeessa kypsennysaika on pidempi).

Valmista! Tarjoile hyvän maalaisleivän ja esimerkiksi rhônelaisen punaviinin kera. Päälle voi halutessaan silputa myös lehtipersiljaa. Soppa on parasta, kun sen antaa vetäytyä hetken – tai vaikka yön yli.

Teksti ja kuva: Eeva Kolu
Copyright © 2017 2017. All rights reserved.
Proudly powered by 2017. Theme 2017 made by FitWP.