Juhlapöydän kuplat ja niiden kaverit

Eeva Kolu

Yhteistyössä Champagne Chouette

Kun minulta kysytään viinisuosituksia joulupöytään, kehotan aina kokeilemaan samppanjaa, koska se sopii kaiken kanssa – niin raikkaiden kalojen kuin rasvaistenkin ruokien. Mutta samppis on tietenkin myös loistava joululahja – pullon voi säästää uudenvuodenaattoon tai korkata jo joulupöydässä.

Jos kirjoittaisin modernin ihmisen etikettioppaan, lahjoja käsittelevässä luvussa olisi ehdottomasti ohje, joka pelastaa minut monta kertaa vuodessa: when in doubt, bring Champagne. Olipa kyseessä synttärit, tuparit tai vaikka häät, samppanja sopii aina lahjaksi. Olen tavannut elämässäni kaksi ihmistä, jotka eivät pidä siitä, mutta noin tuhat jotka rakastavat sitä, ja toiset tuhat jotka eivät koskaan kieltäydy siitä mutta eivät ikinä raaski ostaa sitä itse itselleen. Chouette de Champillon on ollut yksi suosikeistani jo pitkään, mutta viimesyksyisen matkani jälkeen olen vielä suurempi fani. Minusta on ihan mieletöntä, että Suomen myydyin samppanja tulee jättitaloihin verrattuna hyvin pieneltä tuottajalta! Olinkin tosi iloinen, kun Chouettelta pyydettiin minua keksimään muutama pikkupurtava joulun ja uudenvuoden pöytään – kuplien kaveriksi, bien sûr.      Granaattiomena-brie-crostinit

Granaattiomenat ovat nyt sesongissa, joten hyödynnä kauniit joulunpunaiset siemenet tarjoilussa.

vaaleaa patonkia
hyvää briejuustoa
granaattiomenansiemeniä
(halutessasi: balsamicosiirappia)
koristeluun tuoretta timjamia

Leikkaa patongista ohuita siivuja ja paahda ne rapeaksi leivänpaahtimessa tai uunissa pellin päällä. Siivuta päälle brie ja ripottele granaattiomenansiemenet. Mausta halutessasi balsamicosiirapilla. Koristele tuoreilla timjaminoksilla.Samppanjan antaminen lahjaksi on tehty todella helpoksi: pienenä eleenä piccolopullo, astetta juhlavampaa halajava voi valita täysikokoiselle pullolle kauniin lahjapakkauksen. Häneen, jolle samppanja on silkkaa arkipäivää, voi edelleen tehdä vaikutuksen tempaisemalla selän takaa magnum-kokoisen pullon.

Samppanjan ei tarvitse myöskään olla valtava sijoitus! Esimerkiksi Chouetten piccolo maksaa Alkossa 11,99 e ja täysikokoinen pullo jouluisessa lahjapakkauksessa 29,95 e. Hinta-laatu-suhde tässä samppanjassa on muuten yhtään liioittelematta erinomainen, monista vastaavista pulloista saa Alkossa pulittaa paljon enemmän.

Paahdettua perunaa, ranskankermaa ja pekonimurua

Kun minulta kysytään, mikä on lempiherkkuni samppanjan kanssa, en todellakaan vastaa hanhenmaksa tai kaviaari. Kerron nyt salaisuuden, jonka jälkeen maailmasi ei ehkä enää ole sama: jos minulta kysytään, maailman paras yhdistelmä on samppanja ja ranskalaiset, tai oikeastaan mikä tahansa rasvainen peruna. Ai ettttä! Se mielessä kehittelin nämä pekonimurulla ja ranskankermalla koristellut perunaviipaleet.

perunaa
oliiviöljyä
ranskankermaa
pekonia
ruohosipulia

Kuumenna uuni 225-asteiseksi (kiertoilma 200 – suosittelen, jos löytyy). Leikkaa perunat ohuiksi siivuiksi (perunoita ei tarvitse kuoria). Levitä perunat uunipellille ja lorauta päälle oliiviöljyä. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Paahda n. 15-20 minuuttia tai kunnes perunat ovat kauniisti ruskistuneet.

Leikkaa pekoni pienenpieneksi silpuksi ja paista kuumalla pannulla omassa rasvassaan aivan rapeaksi muruksi. Lusikoi perunasiivujen päälle ranskankerma. Ripottele päälle rapea pekonimuru ja silputtu ruohosipuli.

Suolaiset konvehdit

Helpot ja tyylikkäät suupalat, joita kutsun “suolaisiksi konvehdeiksi”. Joulun maut – sinihomejuusto, taatelit ja pähkinät – yhdistyvät näissä koukuttavalla tavalla, kuten niiden erilaiset, pehmeät ja rapsahtavat koostumukset…. Itse täytän taatelit tietenkin stiltonilla (kuten olen maininnut, se on minulle joulujuusto numero yksi), mutta voit toki käyttää muutakin sinihomejuustoa.

hyvälaatuisia kuivattuja taateleita (kokonaisia)
sinihomejuustoa
saksanpähkinöitä

Halkaise taatelit ja poista kivet. Laita väliin pieni siivu sinihomejuustoa sekä saksanpähkinä (voit puolittaa pähkinät, jos ne ovat oikein pulskia). Ja lopuksi vielä tietoisku: jos saat samppanjaa lahjaksi, älä odottele liian kauan sen poksauttamista. Sydämestäni kouraisee aina kun näen jonkun jääkaapin päällä vuosia sitten lahjaksi saadun putelin jota säästellään sitä jotain mystistä joskus koittavaa erikoistilannetta varten – tiedän, että siinä vaiheessa kun tuollainen pullo avataan, on viini yleensä parhaat päivänsä nähnyt. Keskivertoihmisen kotona harvemmin on optimiolosuhteet viinien ikäännyttämiseen, joten turha lykätä onneaan. Kilistelyyn ei tarvita sen kummempaa syytä – hyvä viini itsessään on jo syy.

Joten korkkaa se pullo, olet todellakin sen arvoinen.

Teksti ja kuvat: Eeva Kolu

 

Copyright © 2018 2018. All rights reserved.
Proudly powered by 2018. Theme 2018 made by FitWP.