Pienet viikunapavlovat

Emmi-Liia Sjöholm

Aina, kun minua pyydetään tekemään juhliin jälkiruoka, teen pavlovan. Klassikko on niin ihanan simppeli valmistaa ja yleensä kaikki pitävät siitä. Elin vielä joitain vuosia sitten siinä virheellisessä käsityksessä, että marenki on ällömakea korppu. Itse tehdyn pavlovan marenkipohja on kuitenkin parhaimmillaan rapea päältä ja sitkaan pehmoinen sisältä. Koostumuksesta täydellisen tekee yhdistelmä etikkaa ja perunajauhoa (usein resepteissä näkee maissitärkkelystä, mutta meillä on yleensä kaapissa luomuperunajauhoja, joten käytän niitä). Kokonaisen kakkupohjan paistaminen vie kuitenkin aika kauan, eikä aina ole tarvetta isolle kakulle. Siksi olen alkanut tehdä miniversioita tästä lempijälkkäristäni.

Kesällä pavlovan päälle eksyy yleensä mansikoita ja mustikoita, mutta oma suosikkini on ehdottomasti tämä syksyinen viikunaherkku, joka maustetaan rosmariinisiirapilla. Täydellinen yhdistelmä, joka on paitsi herkullinen myös aivan järjettömän kaunis. Rakastamme Uuden Muusan toimituksessa viikunoita, joten tämä jälkkäri on mitä mainioin synttärikakku vuoden vanhalle saitillemme. Jos muuten kokeilet tätä reseptiä, niin tägää ihmeessä meidät Instagramissa @uusimuusa.fi – olisi ihana nähdä teidät juhlimassa saman jälkkärin ääressä! Meillä on tällä viikolla arvontoja Instan puolella eli siinä toinen syy käydä vilkaisemassa, mitä tilillämme tapahtuu. Mutta ensin leivotaan.

Pienet viikunapavlovat

Ohjeella tulee kuusi pikkupavlovaa (itse valmistin puolikkaan annoksen)

Marenkiin

4 (huoneenlämpöistä) kananmunanvalkuaista
2 dl sokeria
1 tl etikkaa
1 tl perunajauhoja

Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Lisää hiljalleen sokeri joukkoon ja jatka vatkaamista, kunnes seos on kiiltävää ja niin kovaa, että siihen jää vatkaimesta pystyyn kuin vuorenhuippuja. Pursota pellille leivinpaperin päälle kuusi pientä marenkikekoa (tai lusikoi lennokkaita versioita). Jätä keskusta hieman kuopalle eli tilaa kermavaahdolle ja koristeille. Paista 30–45 minuuttia 125-asteisessa uunissa hieman keskitason alapuolella. Tarkkaile paistoprosessia, sillä marenki tummuu helposti liian pitkällä paistoajalla. Aikaan vaikuttaa keon paksuus. Valmis marenki on kuivunut pinnastaan kovaksi. Ota valmiit marengit jäähtymään ritilälle.

Näyttää herkulliselta drinkiltä, mutta on oikeasti minipavlovan ylevöittävää rosmariinisiirappia.

Rosmariinisiirappi

1 dl vettä
1 dl sokeria
2 oksaa rosmariinia

Keitä kattilassa vesi. Lisää joukkoon sokeri ja sekoita, kunnes se on liuennut. Lisää rosmariinin oksat. Anna kiehua muutama minuutti ja sammuta sitten liesi. Jätä ainakin vartiksi tekeytymään. Siivilöi siirappi lasipulloon. Siirappi säilyy jääkaapissa viikon.

Koristelu

2 dl kuohukermaa
3 viikunaa
karhunvatukoita

Vatkaa kerma melko kovaksi vaahdoksi. Lusikoi kermavaahto marenkien päälle. Leikkaa viikunat neljään osaan ja asettele lohkot kermavaahdon päälle. Lisää myös karhunvatukat ja rosmariinia. Lusikoi rosmariinisiirappia annosten päälle vasta juuri ennen tarjoilua.

Eevan viikunarakkaudesta voit lukea jutusta “Every fruit has its secret”

Mitä juomaa pavlovan kanssa? Portviini on ihana ja täyteläinen jälkiruokaviini marraskuulle.

Teksti ja kuvat: Emmi-Liia Sjöholm
Copyright © 2017 2017. All rights reserved.
Proudly powered by 2017. Theme 2017 made by FitWP.