Skumppadonitsit

Emmi-Liia Sjöholm

Näin jokin aika sitten Facebookissa videon skumppadonitseista ja mietin heti, että niitä on pakko maistaa uuden vuoden herkkuina. Myönnetään heti alkuun, ettei kuohuva ihan kauheasti maistu tomusokerin läpi, mutta ajatuksen tasolla skumppadonitsit ovat aivan ihana idea. Ja kyllä se viimeistään sitten maistuu, kun donitsin kanssa nauttii lasillisen. Valitsin Alkosta tätä varten piccolopullon Rotari roséeta, mutta mikä tahansa kuohuva käy. Jos haluat lorauttaa donitseihin tilkan ehtaa sampanjaa, sekin sopii. Onneksi leipomuksiin tarvittava määrä on hyvin pieni, jolloin suurin osa säästyy laseihin kilistettäväksi.

Psst! Jos et omista donitsivuokaa, voit hyvin tehdä muffinssivuoassa skumppamunkkeja.

Skumppadonitsit (12 kpl)

3 dl vehnäjauhoja
1 dl sokeria
1 tl leivinjauhetta
1/2 tl ruokasoodaa
ripaus suolaa
50 g voita
1,5 dl piimää
1 kananmuna
+ voita voiteluun

Sekoita kulhossa jauhot, sokeri, leivinjauhe, sooda ja suola. Sulata voi. Riko kananmunan rakenne kulhossa haarukalla ja lisää sen joukkoon sula voi sekä piimä. Kaada seos kuivien ainesten joukkoon. Voitele donitsivuoka (tai muffinssivuoka). Kaada taikina pursottimeen (voit tehdä myös leivinpaperista pursotustötterön) ja pursota taikinaa donitsivuoan rinkuloihin. Huomioi, että taikina kohoaa uunissa. Älä siis täytä vuokakoloja kokonaan. Paista 200-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia.

Kuorrute

Valmista kuorrute: 1 dl tomusokeria vaatii noin 1 rkl skumppaa. Tee kuorrutetta annos kerrallaan – tällöin sinun on helpompi säätää koostumusta lisäämällä sokeria tai nestettä. Muuten sinulla saattaa olla yhtäkkiä aivan liikaa kuorrutetta. Hyvä kuorrute on jämäkkää, mutta hieman valuvaa. Värjää kuorrute halutessasi elintarvikevärillä. Dippaa donitsi kerrallaan kuorrutteeseen ja koristele halutessasi. Syötävää glitteriä löytyy erikoispuodeista.

Teksti ja kuvat: Emmi-Liia Sjöholm

 

Copyright © 2018 2018. All rights reserved.
Proudly powered by 2018. Theme 2018 made by FitWP.