Stressitön pullapäivä: kahvi-pekaanipullat

Uusi Muusa toimitus

Kaupallinen yhteistyö Asennemedia ja Fazer


Myönnän nyt heti: olen pullanatsi. Erityisesti korvapuustien suhteen. Aivan hirveä nipo, puritaani. Mitä perinteisempää, sen parempaa. Ei kikkailua.

Keittiössä haluan aina päästä helpolla ja oikaista kaikki mutkat, ja siksi olenkin esimerkiksi valmiiden piirakkataikinoiden vakiokäyttäjä (kuka hullu jaksaa leipoa voitaikinan itse? Tai siis jos jaksat, soittele, mennään naimisiin). Mutta että pakastepulla? No, sanotaanko, että se ei ole kuulunut repertuaariini.

Kun Fazerilta tiedusteltiin, haluaisinko kokeilla tehdä jotain jännää uudesta Bake It Easy -taikinasta, tiesin heti, että tässä on mentävä oman mukavuusalueen ulkopuolelle. Sisäinen pullapuritaanini oli jätettävä nuolemaan näppejään ja kokeiltava jotain vähän överimpää. Valitsin kuitenkin neljästä vaihtoehdosta itselleni tutuimman, kanelipullan.

Käänsin katseeni sinne, minne aina, kun ajattelen överileipomista: rapakon taakse. Amerikassa kanelipullat leivotaan usein vuoassa ja täytetään ja kuorrutetaan jos vaikka millä. Hieman raa’aksi jäänyt, tahmainen sisus kuuluu asiaan.

Paria makuyhdistelmääni testattuani suosikiksini kohosi kahvi-pekaani-kaneli. Kahvi tuo hieman tummuutta ja syvyyttä makuun, mikä tasapainottaa mukavasti pullan syntistä överiyttä.

Suhtautumiseni leipomiseen on vähän ristiriitainen. Toisaalta rakastan sitä, toisaalta leipomisen ajattelukin nostaa yleensä stressikäyräni ylös. Mielessäni kummittelevat edelleen ne kaikki kerrat kun olen yrittänyt ylittää itseni ihmisenä ja väsätä monimutkaisia kakkuja ja piirakoita samalla kun koetan kihartaa hiuksia ja siivota juhlia varten tai stailata ruokakuvaa, tehdä jo ruokaa seuraavaa kuvaa varten ja assaroida kuvaajaa. Kun ryhdyn tekemään kakkua tai piirakkaa, siihen on nykyään varattava vapaapäivä. Muiden kiireiden lomassa leipomisesta tulee minulle stressaavaa (kun sen kuuluisi nimenomaan olla rentouttavaa!).

Nämä pullat pyöräytin juuri sellaisena iltana, jolloin en olisi normaalisti ikinä alkanut väsäämään minkään sortin taikinaa alusta asti. Taikina pakkasesta sulamaan pöydälle, sen sulaessa siivosin nopeasti keittiön ja pistin sohvan käsinojalle kertyneet paidat henkareihin. Taikina siivuiksi, siivut vuokaan ja vuoka uuniin. Pullien paistuessa kipaisin lähikaupasta pari palaa juustoa ja rasian mansikoita, ja yltäkylläinen pöytä rentoihin illanistujaisiin oli, tädää, valmis.

Kahvi-pekaanipullat

1-2 pakkausta Fazer Bake It Easy kanelilla täytettyä pullataikinarullaa
1 pieni kuppi mustaa kahvia
3 tl sokeria

2 dl tomusokeria
1-2 rkl vettä

2 dl pekaanipähkinöitä

Ota pullataikina sulamaan ainakin tuntia ennen leipomista.

Lämmitä uuni 175 asteeseen. Sipaise pieneen  (halkaisija n. 20 cm) kakku- tai paistovuokaan hieman voita. Jos haluat tehdä pullat isompaan vuokaan, voit käyttää kaksi pakettia taikinaa.

Leikkaa taikinarulla parin sentin paksuisiksi siivuiksi ja laita siivut tasaisesti paistoastian pohjalle.

Sekoita kahvi ja 3 tl sokeria ja voitele pullat reilusti kahvilla.

Paista 25-35 minuuttia, kunnes pullat ovat kauniisti ruskistuneet päältä. Sisus saa jäädä aavistuksen raa’aksi ja tahmaiseksi.

Anna pullien jäähtyä hetki. Rouhi pekaanipähkinät. Sekoita keskenään tomusokeri ja sen verran vettä, että kuorrute on juuri ja juuri juoksevaa. Kaada kuorrutetta ohuena nauhana pullien päälle ja ripottele päälle pekaanipähkinät.

Teksti & kuvat: Eeva Kolu
Copyright © 2018 2018. All rights reserved.
Proudly powered by 2018. Theme 2018 made by FitWP.