Suvun salaisuus: kuusamolainen rieska

Jenna Kämäräinen

Olen sillä tavalla antelias tyyppi, että jaan teille tänään osan perinnöstäni: äitini maailman parhaan rieskareseptin.

Tällä reseptillä ei tehdä mitään lerppuleipää, vaan rapeaa ja tukevaa, jumalaista kuusamolaista rieskaa. Sen päälle levitetään lämpimänä pelkkää voita. Kun rieska on jäähtynyt, ladon sen päälle myös juustoa, raakaa sipulia ja isäni savustamaa kalaa.

Sit mennään!

Tarvitsemme:
puoli litraa vettä
puoli litraa piimää
teelusikallinen ruokasoodaa
teelusikallinen leivinjauhetta
4 teelusikallista suolaa
8 desilitraa ohrajauhoja (Alepasta ei löytynyt, joten käytin Anton & Antonista löytämääni murskattua ohraa.)
10 desilitraa vehnäjauhoja

Ja näin homma etenee:

Laita sekaisin kylmät nesteet ja jauhot ja muut. Kaikki kerralla, siitä vaan! Itse käytän sekoitteluun syömäpuikkoja. Kun taikina on tasainen, sirottele pöydälle jauhoa. Ota taikinasta palleroita ja kauli niistä pyöreitä rieskoja. Muista levittää reippaasti jauhoa myös kaulimeen. Jauhoja saa jäädä myös rieskan pintaan paiston ajaksi. Näin rieskat jäävät nätin kalpeiksi.

Kun olet kaulinut rieskan, taputtele sitä rakastavasti ja silittele jauhokerros tasaiseksi sen pinnalla. Lopuksi rieskan pintaa rei’itetään ristiin rastiin. Äitini käyttää siihen puisen kauhan piikkejä. Minä naputtelen reiät lappellaan olevilla syömäpuikoilla. Sitten lyödään rieskat uuniin. Unelmatilanteessa käytössä on suvun oma leivinuuni, joka on niin kuuma, että rieskoihinn tulee hullunkurisia kohoumia. Kaupunkikodissa uuni laitetaan täysille. Viiden minuutin paistamisen päästä ensimmäinen rieska on valmis syötäväksi!

Kuten huomaatte, taikinan kohotteluun ja paistamiseen ei tuhraannu tunteja. Meillä ketterillä Kuusamon Kämäräisillä ei ole sellaiseen aikaa.

Teksti: Jenna Kämäräinen
Kuva: Eeva Kolu
Copyright © 2018 2018. All rights reserved.
Proudly powered by 2018. Theme 2018 made by FitWP.