Tahmaiset taatelibrowniet

Eeva Kolu

Kaupallinen yhteistyö Urtekram ja Asennemedia

Jos minulta kysyttäisiin, mikä on kuivattujen hedelmien kuningas, ruttunaama ylitse muiden, vastaus olisi helppo. Taatelihan se! Voiko olla monikäyttöisempää raaka-ainetta?

Kuivatuilla taateleilla voi korvata leivonnassa sokerin.
Niistä saa hauskoja sormisyötäviä juhliin täyttämällä ne esimerkiksi juustolla ja/tai pähkinöillä.
Ne ovat jumalaisia pekoniin käärittyinä ja grillattuina. (Kuulostaa pervolta, mutta lupaan, toimii.)
Ne tuovat raakakakkuihin ja kaikenlaisiin välipalapatukoihin ja energiapalleroihin makeutta, kuitua ja rakennetta.
Niistä voi tehdä jopa vegaanista karamellikastiketta.
Raakasuklaaseen dipattuina: maailman helpoin kotitekoinen konvehti.
Tällä hetkellä somessa villitsee simppeli ohje: taateleita pyöriteltynä lakritsijauheessa. En ole vielä kokeillut, mutta ovat kuulemma koukuttavia.

Taatelien lisäksi syön tosi paljon muitakin kuivahedelmiä: aamumysliin ja -puuroon laitan paahdettuja kookoslastuja, jotka sopivat loistavasti tuoreiden marjojen kanssa. Makeanhimoon napostelen kuivattua mangoa (ihanan sitkeää ja kirpeää!) ja viikunoita (maistuvat ihan toffeelta).  Vakkaripikaruokani on parsakaalista ja kuivatuista karpaloista tehty salaatti. Ja kandeerattu inkivääri, tulista, makeaa ja koukuttavaa.

Kuivatut hedelmät ovat yksi tuotekategoria, jonka hankin aina luomuna. Kuivahedelmäthän ovat käytännössä tiivistettyjä hedelmiä, joten myös torjunta-aineet ovat niissä tiivistettyinä. Mieluummin siis syön omani ilman niitä, kiitos.

Lisäksi kuivatuissa luomuhedelmissä ei käytetä säilöntään rikkidioksidia kuten monissa kuivahedelmissä. Rikkidioksidia käytetään pitämään hedelmät pehmeinä, ja omaan makuuni ne ovat usein liiankin pehmeitä, jopa limaisen tuntuisia. Luomuhedelmät ovat aavistuksen kuivempia, joten niissä on parempi purutuntuma.

Urtekramin aurinkokuivatut taatelit ovat kivettömiä, isoja ja melko pehmeitä, joten ne toimivat mainiosti kaikenlaisessa ruoanlaitossa ja leivonnassa. Urtekramilla on muutenkin ihan loistava valikoima erilaisia luomukuivahedelmiä, ja niitä löytyy nykyään tosi hyvin ihan perusmarketeistakin.

Tällä kertaa tein brownieita, jotka ovat kokonaan taatelilla makeutettuja. Nämä browniet ovat ihanat meheviä ja tahmaisia, ja itse tykkään niistä erityisesti siksi, että ne eivät ole liian makeita.

Täydellistä naposteltavaa iltateen kanssa tai vaikka lounasrasiaan pieneksi makeaksi.

Taatelilla makeutetut browniet 

(n. 12 kpl)

1 pss (250 g) Urtekramin aurinkokuivattuja taateleita
2 dl kiehuvaa vettä

1 dl kaakaojauhetta
1 tl aitoa vaniljajauhetta (löytyy esim. Urtekramin mausteista)

1 dl neitsytkookosöljyä
2 kananmunaa
2 dl vehnäjauhoja (voit käyttää myös gluteenittomia jauhoja)

pannun voitelemiseen kookosöljyä

Lämmitä uuni 175 asteeseen. Laita taatelit pieneen kulhoon ja kaada päälle kiehuva vesi. Anna liota 5 minuuttia.

Sekoita taatelien ja veden joukkoon kaakaojauhe ja vaniljajauhe. Tee aineksista sauvasekoittimella tai yleiskoneella sileä tahna.

Jos kookosöljy on kovaa huoneenlämmössä, sulata se vesihauteessa juoksevaksi. Laita tahna kulhoon ja sekoita joukkoon kananmunat ja kookosöljy.

Kääntele lopuksi vehnäjauhot joukkoon, vältä sekoittamasta enempää kuin on tarpeen.

Sipaise pienen paistovuoan (koko n. 20 x 20 cm) pintaan kookosöljyä ja levitä taikina tasaisesti vuokaan. Voit paistaa browniet myös pienessä kakku- tai piirakkavuoassa.

Paista 20-30 minuuttia – kypsyyden voit testata hammastikulla.

Ylimääräiset browniet voi pakastaa. (Ne maistuvat muuten hyvältä vähän kohmeisinakin.)

Teksti ja kuvat Eeva Kolu
Copyright © 2017 2017. All rights reserved.
Proudly powered by 2017. Theme 2017 made by FitWP.