Ystävämme Caroline, Garance ja Françoise

Uusi Muusa toimitus

Villakangastakki, 1200 €, Acne Studios. Paita, 69€, & Other Stories. Farkut 69€, & Other Stories.

“Selasin Caroline de Maigret’n kuvia Pinterestistä ja kävin viidentoista minuutin välein peilin edessä näpertämässä etuhiuksiani. Viimeisellä kierroksella tartuin saksiin ja pätkäisin itselleni huolettoman otsatukan. Sellaisen, joka on mielestäni jokaisen tyylikkään pariisittaren tavaramerkki. Olin viimeisimmilläni raskaana ja kaipasin jotain pikaista piristystä olemukseeni. Otsis oli ihana, mutta kuten yleensä aina käy, itse saksittu malli ei istunut enää pesun jälkeen. Tukka sojotti miten sattuu. Leikkasin lisää. Ja sitten vielä vähän. Lopulta päätin antaa kampaajan leikata otsiksen suoraksi ja paksuksi versioksi. Siinä samalla ranskis vibat tippuivat kampaamon lattialle! Minun mielestäni ranskalaiseen tyyliin kuuluu rentous. Otsatukan pitää vähän hapsottaa, nahkatakki sopii asuun kuin asuun ja talvella se vaihtuu klassiseen villakangastakkiin.

Otsiksen kasvatin heti pois. (Kuka idiootti leikkaa otsatukan juuri ennen vauvavuotta? Se meni pinneille sillä sekunnilla, kun tyttäreni syntyi.) Carolinen tyyli sen sijaan iskee edelleen. Minut näkee usein aika simppeleissä vaatteissa, vaikka kuinka yritän säännöllisesti räväyttää boheemilla printtimekolla.

Seuraavan kerran, kun tekee mieli tarttua saksiin (siis iski ihan hirveä vimma taas, kun näin Carolinen jumalaisen tukan, vaikka olen luvannut koko lähipiirilleni, ettei ikinä enää), testaan tuota tyyliä, jossa klassinen kamelinruskea villakangastakki löytää  ystävän harmaasta hupparista. Ja mainitsinko jo, että rakastan paljaita jalkoja. Siinäkin syy muuttaa Ranskaan. Suomessa on harvoin kelejä paljaiden säärien ja jykevien nilkkureiden yhdistelmälle.” Emmi-Liia

Miten Caroline onnistuu näyttämään seksikkäältä ja samalla rennolta? Lue täältä.

Vilakangastakki, 149,99€, Lindex. Kauluspaita, 399 €, Helmut Lang / Stockmann. Farkut, 69 €, Arket.

“Löysin Garance Dorén blogin vuosia sitten, kun olin hieman hukassa oman tulevaisuuteni kanssa ja kaipasin jotain uutta ja inspiroivaa elämääni. Pienestä korsikalaisesta kylästä lähteneenä ja Pariisiin, New Yorkiin ja viimeisimpänä Los Angelesiin päätyneenä kuvittajana, valokuvaajana, kirjailijana ja muotivaikuttajana Garancen elämä vaikutti silmissäni unelmalta. Garance on kertonut saaneensa aikoinaan työpaikan tyylikkäiden saappaidensa ansiosta, juuri kuten visioin omankin elämäni asettuvan (valitettavasti tuohon aikaan Turussa ei ollut yhtään unelmaduunia jaossa saappaiden perusteella). Vuosien saatossa hänestä muodostui minulle tukkajumala ja ranskalaisen nonchalansen ilmentymä.

Leikkasin siis kuontaloni lyhyeksi viitisen vuotta sitten osittain Garancen inspiroimana. Olin pyöritellyt asiaa jonkin aikaa mielessäni, mutta kun Garance teki sen, löysin itseni varaamasta kampaajalle aikaa samalle viikolle. Garancen tyyli on pysynyt samanlaisena jo vuosia, vain vaatteiden leikkaukset hieman vaihtelevat kauden trendien mukaan. Korot nousevat ja laskevat, takin muoto levenee ja kapenee, lahkeet pitenevät ja lyhenevät. Mutta Garance on aina Garance: raikas, ajaton oma itsensä. Täydellisen rennot farkut, miesten kauluspaita ja korkkarit, täydelliset asusteet ja rennosti sotkuiset hiukset, ah!

Vuosien myötä olen ymmärtänyt, etten enää inspiroidu pelkästään Dorén tyylistä, vaan hänen elämänfilosofiastaan. Garance kipuilee ihan samojen asioiden kanssa kuin niin moni muukin; urheilemisen riemu ja raastavuus (tiedät, että pitäisi, mutta et vaan jaksa), parisuhteen huiput ja laaksot, itseluottamus ja sen puute, korot vai tennarit. Jokin aika sitten Garance tunnusti, ettei oikeastaan yhtään viihdy suurten muotinäytösten teennäisessä ilmapiirissä, vaan antaa mielellään muiden, innokkaampien mennä sijastaan. Garance tuntuu aikoja sitten tajunneen mikä tämän elämän ydin on; ystävät, perhe ja lempeä rakkaus itseään kohtaan.” Elina

Katso täältä Garancen lomalook Marokosta.

Ribbipoolo, 49 €, & Other Stories. Valkoiset farkut, 260 €, Acne Studios. Villakangastrenssi, 290 €, Arket. Silkkihuivi, 89 €, Balmuir.

“Jos mietin, kuka olisi cooleista tytöistä coolein, vastaus tipahtaa syliini suoraan: ei ole ketään coolimpaa kuin Françoise Hardy.

Hardy tuli tunnetuksi 60-luvulla tuolloin kovaa huutoa olleen yé yé -popin laulajana. (Tänä vuonna remasteroitu albumi Quelle merveille! on mitä mainiointa musiikkia sunnuntaibrunssille tai rentoon illanviettoon.) Françoisessa oli kuitenkin jotain erityistä – seksikkään käheä ääni ja kiehtova, hieman poikamainen olemus vetosi Ranskassa ja sen ulkopuolella. Mick Jagger kuului Hardyn suurimpiin faneihin ja kuvaili tätä kerran “täydelliseksi naiseksi”. Bob Dylan puolestaan kirjoitti laulajasta runon.

Hardyn ikoninen  tyyli on edelleen hämmästyttävän ajankohtainen ja inspiroiva: prätkätakkeja, ribbipooloja, vajaamittaisia farkkuja ja leveneviä housuja, raitapaitoja ja napakoita neuleita. Hardyn kuva on tainnut olla viime vuosina useammankin vaatesuunnittelijan moodboardilla – lähes kaikki, mistä Hardy tunnetaan, on muotia juuri nyt.

Kaiken kruununa sopivasti sekaisin oleva tukka sekä kasvot, joilla on minimaalisesti meikkiä mustia silmänrajauksia lukuunottamatta. Mick Jagger saattoi olla oikeassa.” Eeva

Löydät lisää Françoisen tyylistä täältä.

Teksti: Uusi Muusa toimitus
Kollaasit: Elina Sarén
Copyright © 2018 2018. All rights reserved.
Proudly powered by 2018. Theme 2018 made by FitWP.