Viikon muruset 6/18

Eeva Kolu

RAJOJA RIKKOVA TV-SARJA: Tämä saattaa tuntua nuoremmista lukijoistamme vähän hassulta, mutta kun Sinkkuelämää alkoi tulla telkkarista 90-luvun lopussa, oli oikeasti todella uutta ja rajoja rikkovaa, että naisten seksielämästä puhuttiin jossain sarjassa niin avoimesti ja kainostelematta. Siinä mielessä Grace & Frankie on 2010-luvun Sinkkuelämää – paitsi että nyt tabuja rikotaan naisten vanhenemisen suhteen. Siinä missä vanhat naiset ovat viihteessä yleensä näkymättömiä tai korkeintaan statistin roolissa, Grace & Frankie tekee nämä näkyviksi kertaheitolla. Sarjassa ei kainostella minkään suhteen, oli sitten kyse vanhenemisen mukanaan tuomista krempoista, deittailusta ja seksielämästä seitsemänkymppisenä tai vaikka siitä, miltä tuntuu kun omat lapset alkavat pitää höperönä.

Lisäksi Grace & Frankie on hulvattoman hauska. Se paranee edetessään ja legendaaristen Jane Fondan ja Lily Tomlinin esittämiin hahmoihin kiintyy aidosti. Sarjasta tuli juuri neljäs kausi, joten mässäiltävää riittää niin uusille kuin vanhoillekin faneille. Sarjan alussa kaksi miestä paljastaa vaimoilleen, että liikekumppaneiden lisäksi he ovat olleet salaa rakastavaisia jo vuosikymmenten ajan ja haluavat nyt elää avoimesti parisuhteessa. Vaimot Grace ja Frankie jäävät seitsemänkymppisinä yllättäen yksin ja päätyvät saman katon alle, vaikka ovat luonteeltaan täysin erilaisia (Frankie: vanha hippi, Grace: tiukkapipoinen yläluokkainen kotirouva) eivätkä voi alkuun sietää toisiaan. Kaiken kruunaa Gracen ja Frankien ihana merenrantatalo Etelä-Kaliforniassa. Ah!
Grace & Frankie katsottavissa Netflixissä

KOREALAINEN LOUNASLEMPPARI: Bulevardilla sijaitsevasta korealaisravintola Giwasta on tullut vaivihkaa vakkarilounasmestani. Lista on simppeli ja ruoka autenttista siitä päätellen, että niin henkilökunta kuin usein osa asiakaskunnastakin on korealaisia. Lounaslistalla on muutaman muun korealaisen annoksen lisäksi lähinnä eri versioita bibimbapista, eli riisikulhosta joka syödään lisäämällä kulhoon reilusti kastiketta ja sen jälkeen sekoittamalla koko komeus kunnon sotkuksi. Suosittelen kokeilemaan esimerkiksi dolsot bibimbapin, joka tarjoillaan kuumassa kivikulhossa (tosin sitä ei kannata tilata kiireessä, sillä se jäähtyy hiiiitaaasti).

Ruokani jäähtymistä odotellessa olen tehnyt paikan päällä havainnoivaa tutkimusta ja huomannut, että suomalaiset sekoittavat bibimbapin lusikalla ja syövät sen puikoilla. Korealaiset asiakkaat puolestaan sekoittavat bibimbapin puikoilla ja syövät sen lusikalla. Toimi siis jälkimmäisellä tavalla jos haluat tuntea itsesi kosmopoliitiksi ja tuurilla saada hyväksyvän nyökkäyksen korealaisilta. Todella kohtuuhintaiseen lounaaseen kuuluu myös misokeitto, kahvi ja pikanttina lisänä irtokarkkeja. Paikka on toki auki myös illalla.
Giwa, Bulevardi 19, Helsinki

SUORAA PUHETTA RAHASTA: Viikon murusissa on näemmä tänään teemana naisiin liittyvien tabujen rikkominen, sillä haluan vielä suositella Hollywood Reporterin muutaman viikon takaista artikkelia Greyn Anatomian Ellen Pompeosta. Olin yllättynyt, että Greyn anatomiaa edelleen ylipäätään tehdään, mutta kyllä vain – ja sen lisäksi Ellen Pompeo on vieläpä tv:n korkeiten palkattu nainen. Jutussa Pompeo puhuu hätkähdyttävän suorapuheisesti rahasta ja palkkaneuvotteluistaan sarjan kulisseissa. Raikasta! Minua on viime aikoina alkanut todella pänniä naisten suhtautuminen rahaan – itseni mukaan lukien – joten taputin käsiäni tätä juttua lukiessani. Kuten Pompeo sanoo jutussa: “Decide what you think you’re worth and then ask for what you’re worth. Nobody’s just going to give it to you.” (Pätee muuten muuhunkin kuin rahaan.) Lue tämä juttu, jos mietit pitäisikö pyytää palkankorotusta.

Teksti: Eeva Kolu
Kuvat: Netflix, Eeva Kolu, Hollywood Reporter
Copyright © 2018 2018. All rights reserved.
Proudly powered by 2018. Theme 2018 made by FitWP.