La grande bellezza

Huomaan käyttäväni täällä jatkuvasti sanaa beautiful.

Kerron maistaneeni paikallisesta rypäleestä tehtyä roseeta ja se oli beautiful.

Maistuiko ruoka? Oh it was beautiful, thank you. Ja mitä piditte viinistä? Beautiful!

Duomo ilta-auringossa: beautiful, ja katsopa, ihmisiä virtaa sisään… pääsiäiskonsertti on alkamassa. Jään kuuntelemaan. Millaista musiikki oli? Oh it was beautiful!

Read More
Eeva Kolu
Älä pelkää pääsiäiskaritsaa

Pääsiäisateria, yksi suosikeista.

Alkaa vihdoin olla aika ensimmäisille kevätvihanneksille (hei vaan, parsa!). On suuntaviivoja - lammasta, minttua, pashaa, mämmiä, keltaisia asioita - mutta ei tiukkoja kahlitsevia perinteitä.

Ystävien kesken, perheen parissa, kaksin, yksin? Kaikki käy.

Read More
Ruoka & juomaEeva Kolu
Tutti bene

Jokainen ihminen, jonka olen tavannut Italiassa, on kysynyt miksi olen täällä.

Aluksi en itsekään muistanut. Vastaukseni olivat jotain epämääräistä hölinää auringonpaisteesta ja sitruunapuista ja maisemanvaihdoksesta. No, nekin ovat kaikki tietenkin totta, mutta eilen muistin oikean syyn.

Leikatessani tomaatteja tuntui yhtäkkiä kuin koko olemukseni olisi naksahtanut paikoilleen. Vähän kuin värisevän matkatelevision kuva, joka yhtäkkiä sujahtaa takaisin ääriviivojensa sisälle.

Read More
Eeva Kolu
Reset

Lähdin reiluksi kuukaudeksi Italiaan. Tarkoituksena kirjoittaa ja valokuvata, mutta ennen kaikkea kauhoa elämää kaksin käsin. Painaa reset-nappulaa. Kamelin selkä katkesi ja on aika löytää uusi tapa olla. Tiedän kokemuksesta, että se löytyy täältä.

Matka Etelä-Italiaan oli pitkä, täynnä kaikenlaista epäonnekasta sattumaa ja läheltä piti -tilanteita erinäisillä lentokentillä.

Lopulta, monen mutkan kautta, päästyän lopulta turvatarkastuksen läpi, lentokentän kajareista pärähti soimaan Simon Webben männävuosien hitti, juuri se kohta jossa lauletaan

Read More
Eeva Kolu
Suoraan suoneen

Mä oon sellanen ihan kuiviin nuupahtanut viherkasvi joka pitäis viedä suihkuun ja istuttaa uuteen ruukkuun.

Joo tiedän tasan tarkkaan. Olispa ihmisille sellanen kovalevyn resetointi. Tai et asennettais kokonaan uus kovalevy. Menisin siihen heti.

Otteita pari päivää sitten kaverin kanssa käydystä keskustelusta. Huoh, kyllä vain - taas takapakkia burnoutrintamalla, koska en näköjään ikinä opi. Tai no, onhan tässä opittu. Ei vaan vielä kaikkea.

Read More
Terveisiä maustekaapilta

Olen niitä ihmisiä, jotka tykkäävät ensin ottaa teorian haltuun. Kun alan opetella mitä tahansa uutta taitoa tai ryhdyn uuteen projektiin, etsin aina ensimmäiseksi kaiken tiedon aiheesta jonka saan käsiini. Teorian tasolla osaan esimerkiksi surffata, vaihtaa kylpyhuoneen pesualtaan ja pelata tennistä. (Käytäntö on sitten hieman eri juttu - mitään näistä en ole oikeasti koskaan vielä kokeillut.)

Tällä tavalla olen alkujaan oppinut myös käyttämään mausteita - taito joka osoittautuu vahvuudeksi kerta toisensa ja vuosi toisensa jälkeen. Luin nuorempana todella paljon keittokirjoja ja reseptejä, ja aloin hahmottaa mitkä mausteet kuuluvat minkäkin maailmankolkan keittiöön, mitkä yhdistetään usein mihinkin raaka-aineisiin ja niin edelleen.

Read More
Eeva Kolu
Kukkujasta nukkujaksi

Niin kauan kuin muistan, ihan lapsesta asti, olen kärsinyt univaikeuksista. Nyt kun olen viime aikoina tehnyt palautumisesta prioriteetin, minulle on selvinnyt eräs kiusallinen tosiasia: en ole kärsinyt unettomuudesta, vaan asenneongelmasta.

Tiedättekö nimittäin mitä? Ne vanhat tylsät vinkit ihan oikeasti toimivat. Mutta ainoastaan, jos niitä noudattaa. Se on vaatinut hieman epämukavaakin työtä itsensä kanssa - raadollisen rehellistä omien elämäntapojen tarkastelua, hieman itsekuria ja jopa tietyistä oman identiteetin palasista luopumista.

Read More
Eeva Kolu
Kimppu ja drinkki

Siitäkin huolimatta, että olen ollut freelancer tai yrittäjä melkein koko aikuisikäni ja teen melkein aina viikonloppuisinkin töitä, perjantai ei ole koskaan menettänyt hohtoaan silmissäni. Perjantaina ilmassa on eri tuntu, aina vain. Jotain taikaa.

Minulla on muutaman vuoden ollut perjantaitraditio nimeltä kimppu ja drinkki. Se on muotoutunut vuosien saatossa itsestään, perjantaihuumassa. Perjantaisinhan tekee usein mieli tehdä jotain vähän erityistä ja ehkä palkitakin itsensä kuluneesta viikosta.

Read More
Koti, Ruoka & juomaEeva Kolu
Self love

Netflixiin ilmestyi viime viikolla uusi kausi Queer Eye -sarjasta. Ensimmäistä jaksoa katsoessani tajusin, että QE on yksi harvoista tv-sarjoista, jota katsoessani minulle tulee hyvä mieli paitsi siinä esiintyvien ihmisten puolesta, myös itsestäni.

(Broad City on toinen, ja RuPaul’s Drag Race. Nyt kun mietin, mikä näitä sarjoja yhdistää niin ehkä se, että niissä ihmiset saavat olla omia häröjä itsejään - eikä sitä pelkästään siedetä, vaan juhlitaan.)

Read More
Pikkusintti

Tämän kevään uutuuskirjoista en tainnut mitään odottaa yhtä paljon kuin Lisa Brennan-Jobsin Pikkusinttiä. Brennan-Jobs on edesmenneen Steve Jobsin vanhin tytär, mutta hänen suhteensa isäänsä oli kaikkea muuta kuin tavallinen tai mutkaton.

Vaikka luin kirjan iPhonelta ja tätäkin juttua kirjoitan Applen läppärillä, en ole ollut hirveän kiinnostunut Applesta tai Steve Jobsista. Tiesin vain sen verran, minkä lehtiä lukemalla nyt yleensäkin tietää: että Jobs oli palvottu, nerokas visionääri, mutta myös ilmeisen hankala ihminen. Jobs-paljastusten sijaan minua kiinnostikin Lisan tarina.

Read More
KirjatEeva Kolu
Vaatehaaste: Etenee

Vaatehaastetta on nyt takana vajaat kolme kuukautta. Siinä ajassa on tullut jo ehkä opittua jotain - tai ainakin tehtyä huomioita.

Tammi-helmikuu tuntui aluksi ajankohtana haastavalta pysyä sallitussa kahdessa vaatteessa, koska kaikkialla on tammikuussa alet ja helmikuussa mega-alet. Oli siis mitä otollisin aika hankkia juurikin niitä hyvin tehtyjä, erityiseltä tuntuvia designer-vaatteita, joita nimenomaan kaappiini haluan mutta joita en todellakaan voi ostaa täyteen hintaan.

Read More
(Maku)muistoja Galiciasta

Nelisen vuotta sitten tein pyhiinvaelluksen eli caminon Santiago de Compostelaan. Aloitin kävelyn Castilla y Leónin maakunnasta, jossa oli kuumaa ja kuivaa. Vaikka oli jo lokakuu, kävelin useimpina päivinä hihattomassa paidassa. Castilla y Leónista muistan kuihtuneet auringonkukkapellot ja kuivan, melkein oranssin maiseman ja pöllyävän hiekan, jota vaelluspäivän päätteeksi sukat ja kengät olivat täynnä.

Kun reitti nousi kohti Galiciaa, kaikki muuttui kuin yhdessä yössä. Yhtäkkiä ympärillä oli vihreää, rehevää ja kosteaa. Kuivat aukeat vuorimaisemat vaihtuivat tiheisiin lehtimetsiin. Napsin matkalla karhunvatukoita ja saksanpähkinöitä pensaista ja polulta suoraan suuhun.

Read More
Tilaa kevään tuulille

Kun elelee pitkään väliaikaiselämää ja remppakaaosta, on suorastaan hassua millaisista asioista alkaa unelmoida. Ei välttämättä karkaamisesta paratiisisaarelle (no toki siitäkin joskus), vaan sellaisista arkisista asioista, jotka joskus tuntuivat itsestäänselvyyksiltä tai suoranaisilta riesoilta.

Olen unelmoinut esimerkiksi jätteiden lajittelusta, pyykkäämisestä, ruokakaupassa käymisestä, kananmunien paistamisesta, vaatteiden silittämisestä ja ikkunoiden pesemisestä.

Read More
Heikot naiset

Tänä aamuna viikatessani pyykkiä mieleeni pulpahti pari vuotta sitten ehkä Hesarista lukemani kolumni, jossa paheksuttiin KonMari-metodia, koska se kuulemma vie naisten huomion työelämästä takaisin kotiin ja sukkien viikkaamiseen.

Alkoi yhtäkkiä naurattaa ihan kauheasti. Siinä minä juurikin taittelin kansainvälisenä naistenpäivänä pikkuhousujani ja sukkiani uskollisesti KonMari-metodin mukaan, kodissani jonka olen itse ostanut ja remontoinut yhden toisen pikkuhousunviikkaajan kanssa. Enkä nähnyt missään mitään ristiriitaa.

Read More
Eeva Kolu
Tuhkakeskiviikko

Kalenteri muistutti, että tänään on tuhkakeskiviikko. Piti aamun aloittajaiseksi tarkistaa, mitä se tarkoittaakaan.

Laskiaistiistain tarkoitus on paitsi kinastella hillosta ja mantelimassasta (oma kantani: molemmat), olla karnevaalipäivä, jolloin hyvästellään maalliset ilot (carna-vale) ennen pääsiäistä edeltävää paastoa. Tuhkakeskiviikko puolestaan on paastonajan ensimmäinen päivä, jolloin kristityt ovat perinteisesti tehneet ihoonsa tuhkasta ristin merkiksi katumuksesta.

Katumus, hmm.

Read More