Marraskuun herkut

 
Lempinäkymä, marraskuussa 2018.

Lempinäkymä, marraskuussa 2018.

Yhteistyössä Food Market Herkku

Kollegani kertoi, että Tukholmassa joissain taloyhtiöissä on nykyään jääkaapit parkkihalleissa, jotta lähetit voivat toimittaa kiireisten kaupunkilaisten ruokaostokset ilman että lähettiä tarvitsee treffata edes omalla kotiovella. Kätevää. Ja ihan kamalaa.

Alati vähenevä ihmiskontaktien määrä jo sinänsä nykymaailmassa hieman hirvittää, mutta en muutenkaan koskaan luopuisi ruokaostoksilla käymisestä vaikka olisin miljonääri. Ruokakaupoissa, leipomoissa ja toreilla luuhaaminen on minulle yhtä iso osa ruoasta nauttimista kuin syöminen.

herkku (1 of 1).jpg

Samasta syystä en myöskään koskaan noudata neuvoa, jonka mukaan koko viikon ruoat pitäisi ostaa kerralla. Häh, miten muka voin tietää maanantaina, mitä perjantaina tekee mieli? On ihanaa valita sitä, mikä näyttää juuri nyt hyvältä, mitä on saatu erikoiserä tai mikä on tarjouksessa. Usein innostun yhdestä raaka-aineesta ja rakennan ateriasuunnitelmani sen ympärille.

Miten ihanalta tuntuikaan käydä ekaa kertaa kunnolla ruokakaupassa remonttikaaoksen jälkeen. Valikoida vihanneksia, jotka voi itse leikata, omassa keittiössä!

Kävin tällä viikolla ensimmäistä kertaa uudistuneessa Food Market Herkussa Helsingin keskustan Stockan alakerrassa. Haahuilin siellä melkein kaksi tuntia. Hiplasin keltajuuria ja pieniä päärynöitä (kotimaisia!). Ihastelin erilaisten tomaattien kirjoa ja hullaannuin juustovalikoimasta. Istuin juomaan kupin kahvia ja maistelemaan suklaata. Syynäsin erikoisuuksia ja luin oliiviöljyjen hintalappuja, jotka muistuttivat viinien kuvauksia: Alue: Puglia. Keskivahva, hedelmäinen, jälkimaussa yrttejä ja mantelia.

Coffee & Chocolate -baari myy kahvia ja suklaata mukaan ja paikan päällä nautittavaksi.

Coffee & Chocolate -baari myy kahvia ja suklaata mukaan ja paikan päällä nautittavaksi.

Teen tosi yksinkertaista ruokaa, mutta käytän paljon aikaa raaka-aineiden valintaan. Kaikkien taloudenhallintaoppaiden vastaisesti en halua liikaa suunnitella ja ennakoida syömisiäni tai ruokaostoksiani, sillä ruoka on minulle yksi tapa elää hetkessä, monellakin tavalla. Ruoka on päivittäinen mahdollisuus pysähtyä ja tuntea kiitollisuutta. Se on opettanut minut kuuntelemaan kehoani (valitsen nykyään ateriani sen mukaan, mitä kehoni ja mieleni kaipaa - en koskaan sen mukaan, mitä kuvitteelinen ruoka- tai kaloripoliisi valinnoistani ajattelisi). Hienoimmillaan ruoka on yhteyttä muihin ihmisiin ja luonnon kiertokulkuun. Lainaan (taas kerran) Henry David Thoreauta,

“Live in each season as it passes; breathe the air, drink the drink, taste the fruit, and resign yourself to the influence of the earth.” Minulle tuo lause on eräänlainen hyvän elämän käyttöohje.

Sesongit oli nostettu Herkussa hienosti esiin. Ihastuin hekumallisen pulskiin granaattiomeniin ja persimoinehin. Muutama satsuma vielä koriin ennen kuin niiden aika on ohi (ja klementiinit valtaavat hedelmätiskit - en ole fani).

Mitä sitten kokkasin reissuni inspiroimana? Granaattiomenista kehittelin salaatin, josta tuli vielä mehevämpi kuin kaupassa visioin. Salaatissa oli jotain jouluista, joten se voisi sopia pikkujouluihin, ehkä jopa joulupöytään. Toisessa pääosassa on kotimainen lehtikaali. Siitä saa satoa lumen tuloon saakka!

herkku (7 of 13).jpg

Granaattiomena-lehtikaalisalaatti

(2 annosta)

100 g lehtikaalia
1 pienen tai puolikkaan ison granaattiomenan siemenet
1 pallo (125 g) puhvelinmaitomozzarellaa
loraus neitsytoliiviöljyä
kourallinen tuoreita mintunlehtiä

kastike:
1 rkl balsamicoetikkaa
1 rkl neitsytoliiviöljyä
1/2 sitruunan mehu
hyppysellinen cayennepippuria
suolaa
mustapippuria

Poista lehtikaalin lehdistä ruodit ja revi pieniksi paloiksi. Laita lehtikaali kulhoon ja lorauta päälle oliiviöljyä. Hiero lehtikaalia öljyn kanssa muutama minuutti, jotta rakenne pehmenee.

Poista granaattiomenasta siemenet. Oma suosikkitapani on halkaista granaattiomena leveyssuunnasta kahtia ja paukutella sen jälkeen puisella kauhalla puolikkaan kuorta niin, että siemenet putoilevat.

Viipaloi mozzarella ja sekoita se lehtikaalin, mintun ja granaattiomenan siementen kanssa.

Sekoita kaikki kastikkeen ainekset keskenään ja sekoita salaattiin.

Chabichou, rakas ruttunaamani.

Chabichou, rakas ruttunaamani.

Hihkuin innosta, kun löysin juustohyllyltä lempijuustoni chabichoun, jota ei melkein koskaan löydä Suomesta. Oli selvää, että muodostaisin iltapalani sen ja aiemmin koriin poimimani mehevän persimonin ympärille.

Minulle perus hapanjuurileipä on aina se, minkä perusteella arvioin uuden leipomotuttavuuden, joten valitsin ostoskoriini Herkun oman Levain 3-leivän. Sen perusteella näkymät ovat hyvät.

herkku (12 of 13).jpg

Vuohenjuusto-persimonleivät

chabichou-vuohenjuustoa (tai muuta vuohenjuustoa)
hyvin kypsynyttä persimonia
hyvää levain-leipää
tuoretta timjamia
halutessasi hieman hunajaa

Leikkaa leipä viipaleiksi ja halutessasi paahda. Laita päälle chabichou- ja persimonsiivuja. Koristele tuoreilla timjaminoksilla. Lorauta päälle halutessasi vähän juoksevaa hunajaa.

herkku (1 of 13).jpg
Parasta juuri nyt: satsumat ja ruusukaalit. Parasta aina: toscanalainen pecorino.

Parasta juuri nyt: satsumat ja ruusukaalit. Parasta aina: toscanalainen pecorino.

Kaiken kaikkiaan: olen aika ihastunut uuteen Herkkuun. Rakastan ruokakauppoja, joiden valikoima elää sesonkien mukaan ja yllättää.

Palvelutiskit ovat minulle suurin syy suosia tiettyjä kauppoja (ja niiden puute painava syy olla asioimatta toisissa). Olen sinkkutalouden emäntä ja yritän tehdä ruokaostokseni mahdollisimman pitkälle zero waste -periaatteiden mukaisesti, joten ostan mieluiten palvelutiskistä kaiken mahdollisen. Inhoan ruokahävikkiä ja on aika hölmöä, että jopa pientalouksien asuttamien keskustojen pienissä lähikaupoissa pakkauskoot on melkein aina mitoitettu nelihenkiselle perheelle. Ilahduin myös siitä, että Herkussa oli nyt otettu käyttöön alennustarrat tuotteille, joiden viimeinen myyntipäivä lähestyy.

Minusta uudistunut Herkku oli nyt sellainen kuin Herkun olisi aina pitänytkin olla. Jopa valmisruokavalikoima oli nyt tosi freesi ja ajan hengen mukainen (erityisesti tuorepuristetut mehut, bowlit ja tuorepuurot näyttivät tosi hyviltä, mutta valikoin omaan koriini tällä kertaa Fafa’sin falafeleja ja tsatsikia sekä tomaattikeittoa). Toivotan tulokkaan tervetulleeksi kaupunkiin ja ennustan monia sen käytävillä haahuiltuja tunteja tulevaisuuteeni.

 
Ruoka & juomaEeva Kolu