Rakkaustarinoista kummallisin

naparetki.jpg

Vuonna 1897 kolmen ruotsalaismiestä nousi vetykaasupallon kyytiin tavoitteenaan valloittaa Pohjoisnapa. Leiri ja miesten jäännökset löydettiin yli 30 vuotta myöhemmin pieneltä saarelta. Kuolinhetkellään heillä oli riittävästi muonavarastoja ja ammuksia selviämiseen. Mitä tapahtui?

Yli sata vuotta miesten kuoleman jälkeen ruotsalainen Bea Uusma kiinnostuu mysteeristä ja alkaa selvittää sitä pakkomielteisesti. Naparetki - minun rakkaustarinani summaa yhteen yli kymmenen vuotta kestäneet tutkimukset, joissa Uusma hyödyntää niin akateemisia keinoja kuin meedioitakin.

Uusma matkaa kerta toisensa jälkeen Huippuvuorille pyrkimyksenään päästä lähes saavuttamattomalle saarelle, jonne retkikunta kuoli.

Kirja on outo ja lumoava. Se yhdistelee miesten päiväkirjamerkintöjä, arkistomateriaaleja sekä Uusman omia ajatuksia ja kokemuksia. Upean vähäeleisesti kirjoitettu kirja kertoo yhtäällä tarinaa loputtomasta vaelluksesta jäätiköllä, toisaalta ihmismielen kummallisuuksista.

Se, mikä retkikunnan kohtalossa vetää Uusmaa puoleensa on lukijalle yhtå suuri mysteeri kuin se, mitä heille tapahtui.

KirjatEeva Kolu