Ui mun haaviin

 

Kaupallinen yhteistyö: Food Market Herkku

kalat (7 of 9).jpg

Kuten suurin osa tuntemistani kotikokeista, minäkin ujostelin pitkään kalaa. Olin jumissa parissa samassa lohireseptissä enkä oikein tiennyt mitä sieltä kalatiskiltä oikein kuuluisi ostaa. Lupaan, että erilaisten kalojen (tai kalan ylipäätään) lisääminen ruokavalioon on oikeasti ihan helppoa. Tässä pari huomiota omasta keittiöstäni.

Opin kalan valmistamisen simppelin hienouden kerran vähän vahingossa Ranskan-reissulla. Illalliselle oli tulossa naapureita ja kalakauppiaalta oli tietenkin haettu jokin upea tuorettakin tuoreempi eväkäs. Joku lykkäsi kalakäärön minun kouraani ja sanoi että Eeva sinähän osaat laittaa ruokaa, paistapa sinä tuo. En edes tiennyt mikä kala oli kyseessä ja olin ihan varma että mokaan hienon raaka-aineen ja pilaan kaikkien illallisen ja nolaan itseni ranskalaisten edessä, jotka osasivat varmasti fileerata kampelan ja liekittää crêpe Suzannet jo äidin vatsassa.

Mutta eipä siinä, sink or swim. Heitin valurautapannulle ison nokareen voita ja tilkan valkkaria. (Kokemukseni mukaan tuolla kombolla tulee harvoin mitään pahaa.) Paistelin kalan nopeasti kummaltakin puolelta ja puristin päälle sitruunaa. Kala - ja minä - keräsimme pöydässä aplodit. Siitä asti olen paistanut kalan kuin kalan samalla tavalla silloin, jos en keksi mitään muuta enkä tiedä miten kala “oikeaoppisesti” suositellaan valmistamaan. Eikä ole vielä koskaan tullut pahaa! Että en kyllä nyt enää muista minkä tässä piti olla niin vaikeaa.

kalat (6 of 9).jpg

Stressitön kalafilee pannulla

vaaleaa kotimaista kalaa fileenä, esim. kuha, ahven, siika (itse ostan yleensä n. 150 g kalaa per syöjä)
voita
loraus valkoviiniä
sitruunaa
suolaa
mustapippuria

Kuumenna paistinpannu melko kuumaksi ja lisää pannulle reilu nokare voita. Kuumenna voi ja lisää pannulle loraus valkkaria. Paista kalafileet kauniin ruskeiksi kummaltakin puolelta. Paistoaika riippuu fileen koosta eikä siitä kannata sen kummempia stressata - yleensä kala on kyllä kypsää jos se näyttää siltä. Jos fileessä on nahka, paista ensin nahkapuoli alaspäin. Mausta suolalla ja pippurilla ja purista päälle sitruunaa.

Olen viime aikoina tehnyt usein tällaista sitruunalla ja parmesanilla maustettua kukkakaalia, jonka olen nimennyt sohjoksi. Se se sopii ihan loistavasti myös simppelin paistetun kalafileen kanssa!

Vihreät pavut ovat yksi suosikkijutuistani vaalean kalan kanssa. Tähän aikaan vuodesta hankin ne yleensä pakasteena, koska tuoreet tulevat tosi kaukaa.

Vihreät pavut ovat yksi suosikkijutuistani vaalean kalan kanssa. Tähän aikaan vuodesta hankin ne yleensä pakasteena, koska tuoreet tulevat tosi kaukaa.

Sitruunainen kukkakaali-parmesansohjo

(kahdelle)

1 pienehkö kukkakaali (n. 300-400 g)
nokare voita
1/2 luomusitruunan mehu ja kuori hienoksi raastettuna
kourallinen raastettua parmesania
suolaa
mustapippuria

Leikkaa kukkakaali paloiksi ja keitä suolatussa vedessä ihan pehmeäksi. Kaada veis pois ja painele kukkakaali perunasurvimella tai vaikka haarukalla sohjoksi. Sekoita kaikki muut aineet joukkoon kukkakaalin ollessa vielä kuumaa. Tarjoile heti.

kalat (9 of 9).jpg

Yksi helpoimmista tavoista saada lisää kalaa ruokavalioon ja samalla laajentaa syömiensä kalalajien kirjoa on ostaa valmiita kalapihvejä. Niihin voidaan hyödyntää sellaisia ruotoisia tai vähän vähemmän maukkaita kaloja, joita on hankalaa kotona valmistaa.

Yksi suosikkituotteistani on Apetitin järvikalapihvit - ne on tehty kotimaisesta särjestä ja ahvenesta ja niissä on kohdillaan sekä ravintoarvot että vastuullisuusnäkökohdat. (Niissä ei myöskään ole vehnää kuten useimmissa kalapakasteissa.) Kun paistaa oikein rapeaksi pannulla ja lisää vähän päälle sitruunaa ja vaikkapa valmista remoulade-kastiketta niin kyllä tulee hyvää. Seuraksi sopivat ihan miten vain valmistetut vihannekset tai yksinkertaisesti simppeli vihreä salaatti. Järvikalapihvit ovat hyvä esimerkki siitä, että joskus valmisruoilla ruokavaliosta voi saada terveellisemmän, monipuolisemman ja eettisemmän, eikä suinkaan aina toisin päin.

Herkun keittiön skagenröra - ahhh! Rakastan syödä sitä avokadon kanssa. Talven juhliin saaristolaisleivän tai blinien päälle!

Herkun keittiön skagenröra - ahhh! Rakastan syödä sitä avokadon kanssa. Talven juhliin saaristolaisleivän tai blinien päälle!

Kala-asioissa puhutaan paljon eettisyydestä ja vastuullisesta kalastuksesta ja tuntuu, että myös se on monille yksi niistä jutuista, jotka saavat kalan ostamisen tuntumaan jotenkin hankalalta. Jossain vaiheessa ainakin itsestäni tuntui ristiriitaiselta, että ravitsemuspuolella kehotetaan syömään paljon kalaa, ja toisaalta uutisoidaan siitä miten iso ongelma ylikalastus on.

Jos asiasta haluaa tehdä itselleen tosi helppoa: kun 1) suosii kotimaisia kaloja 2) ei osta aina vain pelkkää lohta ja 3) valitsee kala- ja äyriäissäilykkeet ja -pakasteet MSC-sertifioituina, on jo aika pitkälti selvillä vesillä. MSC-sertifikaatti takaa, että kala on pyydetty ekologisesti kestävällä tavalla.

Jos taas asiasta haluaa tehdä itselleen tosi, tosi helppoa, voi hankkia kalansa ja rapunsa ja simpukkansa Food Market Herkun palvelutiskistä, koska koko kalatiskillä on MSC-sertifikaatti. Bravo!

WWF tehnyt erinomaisen ja selkeän kalaoppaan, josta näkee helposti mitä kaloja kannattaa suosia ja mitä ei, jos haluaa tukea vastuullista kalastusta.

IMG_4347 (1).JPG

Sitten vielä ehkä kaikista helpoin kalavinkki, josta olen jankuttanut kaikille mutta kukaan ei usko: Herkun Bistro! Itsekin ajattelin että ruokakaupassa sijaitseva ravintola olisi enemmän sorttia “valmispatonki ja salaatti kahdella täytteellä”, mutta Herkun Bistro päihittää kyllä monet kaupungin lounaat. Kalat tulevat suoraan Herkun kalatiskistä eli tuoretta on, ja ne hinnat - päivän kala alle kympin, kalakeitto vähän päälle. (Toki sieltä saa muutakin kuin kalaa.)

Bistron kalakeittoreseptin on suunnitellut Palacen keittiömestari Eero Vottonen ja se on tosi hyvä, rakastan etenkin eteläranskalaiseen tyyliin tehtyä lientä. Muut annokset vaihtuvat, mutta kalakeittoa on tarjolla joka päivä.

Huomenna 12.2. vietetään kuulemma kalakeittopäivää, joten tiedätte mistä minut löytää!

PS. Teen tästedes kuukausittain yhteistyötä Herkun kanssa, joten jatkossakin on luvassa reseptejä ja ideoita sekä vinkkejä sesongin herkkujen hyödyntämiseen. Bon appétit!

 
Ruoka & juomaEeva Kolu