Pikkusintti

 

Kaupallinen yhteistyö: WSOY ja BookBeat

pikkusintti (1 of 1).jpg

Tämän kevään uutuuskirjoista en tainnut mitään odottaa yhtä paljon kuin Lisa Brennan-Jobsin Pikkusinttiä. Brennan-Jobs on edesmenneen Steve Jobsin vanhin tytär, mutta hänen suhteensa isäänsä oli kaikkea muuta kuin tavallinen tai mutkaton.

Vaikka luin kirjan iPhonelta ja tätäkin juttua kirjoitan Applen läppärillä, en ole ollut hirveän kiinnostunut Applesta tai Steve Jobsista. Tiesin vain sen verran, minkä lehtiä lukemalla nyt yleensäkin tietää: että Jobs oli palvottu, nerokas visionääri, mutta myös ilmeisen hankala ihminen. Jobs-paljastusten sijaan minua kiinnostikin Lisan tarina, jossa on yhtymäkohtia omaan elämääni. Halusin kuulla hänen ajatuksiaan - ja myönnettäköön: ehkä salaa toivoin, että hän olisi ratkaissut asiat. Sitä tyydytystä Pikkusintti ei minulle suonut, mikä oikeastaan laskettakoon kirjan ansioksi.

Brennan-Jobs on kertonut alkuperäisen kustantajansa hoputtaneen häntä julkaisemaan kirjan nopeasti jo isänsä kuoleman jälkeen (Jobs menehtyi syöpään vuonna 2011). Onneksi Brennan-Jobs otti aikansa, sillä kirja ei olisi voinut osua ajankohtaisempaan hetkeen. Pikkusintti pistää pohtimaan sitä, miten suhtautua niihin ihmisiin, jotka ovat tehneet merkittäviä asioita mutta olleet yksityiselämässään kaikkea muuta kuin täydellisiä. Tämä jos mikä vaatii mietiskelyä #metoo- aikana, kun sankarista toisensa jälkeen paljastuu inhottavia asioita.

New York Timesin haastattelussa Brennan-Jobs kertoo halunneensa kertoa tarinansa osittain siksi, että koki tulleensa vaiennetuksi vuonna 2011 ilmestyneessä Walter Isaacsonin menestyksekkäässä Steve Jobs -elämäkerrassa. Pikkusintin luettuani en ihmettele reaktiota - kirjan kantava teema on se, kuinka nuori Lisa kokee jatkuvasti olevansa ylimääräinen, ulkopuolinen, näkymätön ja ei-toivottu.

Steve Jobs kielsi vuosia isyytensä eikä suostunut auttamaan tytärtään tai tämän äitiä taloudellisesti, vaikka teki keksinnöillään miljoonia. Kun Jobs myöhemmin alkoi pitää yhteyttä tyttäreensä, hän oli hankala, arvaamaton, toisinaan suorastaan julma. Kirja on täynnä raivostuttavia kohtauksia, joissa Lisaa ei nähdä eikä kuulla ja hänet suljetaan ydinperheen ulkopuolelle (Jobs meni myöhemmin naimisiin ja sai kolme lasta vaimonsa kanssa).

NY Timesin haastattelussa Brennan-Jobs painotti rakastavansa edesmennyttä isäänsä, antaneensa tälle anteeksi ja toivovansa lukijoidenkin antavan. Sen perusteella odotin aika erilaista kirjaa. Tosiasiassa Pikkusintti ei tarjoa tyydyttävää, mutta helppoa loppuratkaisua - kuten ei oikea elämäkään.

Olin vaikuttunut siitä, kuinka anteeksipyytelemättömästi Brennan-Jobs kirjoittaa omista kokemuksistaan ja isänsä käytöksestä. Vaikka Brennan-Jobs maailman mittakaavassa on hyvin etuoikeutettu ihminen, hän ei vähättele sitä, miten raastavaa on jäädä vaille isän rakkautta, perheen turvaa ja tunnetta siitä, että kuuluu johonkin.

Vaikka kirja ei missään nimessä esitä Jobsia sympaattisessa valossa, se esittää kuitenkin kysymyksen: entä jos isän häijyt oikut olivat itse asiassa hänen tapansa osoittaa välittämistä? Se on epämukava ajatus, mutta yhtä kaikki tärkeä. Brennan-Jobs tarjoaa myös tärkeän huomion “hullun neron” myytistä, jollaisia ihmiset mielellään rakentavat luovista tai älykkäistä, mutta huonosti käyttäytyvistä ihmisistä:

“Kun ihmiset puhuvat ja kirjoittavat siitä, kuinka ilkeä isäni on ollut, he tuntuvat yhdistävän häijyyden nerouteen. Että kun on yhtä, pääsee lähemmäksi toista. Minä puolestani näin isäni luovuudessa hänen parhaat puolensa: herkkyyden, yhteistyöhalun, hauskuuden. (…) Kenties ilkeys suojeli hänen luovuuttaan.”

Pikkusintti löytyy nyt sekä äänikirjana että e-kirjana BookBeat-palvelusta. Jos BookBeat ei ole vielä tuttu, kyseessä on vähän kuin “kirjojen Spotify”, eli yhdellä kuukausimaksulla saa kuunnella ja lukea niin paljon kuin haluaa. Palvelussa on tuhansia äänikirjoja ja e-kirjoja, myös muilla kielillä kuin suomeksi, ja tosi paljon myös uutuuskirjoja. Myös tuo Isaacsonin Steve Jobs -elämäkerta löytyy sieltä äänikirjana englanniksi.

Rekisteröitymällä täällä tai käyttämällä koodia uusimuusa saat BookBeatin kuukauden ajaksi ilmaiseksi. Koodi on voimassa 30.4. asti ja se koskee uusia tilaajia. Tilauksen voi irtisanoa koska vain.

 
KirjatEeva Kolu