Älä pelkää pääsiäiskaritsaa

 

Kaupallinen yhteistyö: Food Market Herkku

paasiainen (8 of 11)-2.jpg

Pääsiäisateria, yksi suosikeista.

Alkaa vihdoin olla aika ensimmäisille kevätvihanneksille (hei vaan, parsa!). On suuntaviivoja - lammasta, minttua, pashaa, mämmiä, keltaisia asioita - mutta ei tiukkoja kahlitsevia perinteitä.

Ystävien kesken, perheen parissa, kaksin, yksin? Kaikki käy.

Tänä pääsiäisenä ehdotukseni pöytäänne: karitsankaretta minttu-chimichurrilla sekä paahdettua parsaa limellä ja mintulla.

paasiainen (9 of 11)-2.jpg

Karitsankare on yksi herkullisimmista ja näyttävimmistä lihoista pöytään kuin pöytään, ja siksi pitkään vierastin sen valmistamista. Ajattelin, että sen on pakko olla hankalaa.

Mitä vielä. Älä siis pelkää pääsiäiskaritsaa, koska karitsankareen valmistaminen on helppoa.

Karitsankare tuo näyttävyydessään pöytään juhlallisuutta ja jopa pientä seremoniallisuutta. Minusta siinä on aina jotain hieman ylevää, kun pöydässä joku ottaa lihanleikkaajan roolin. Lautaset kiertävät, jokainen saa osansa. Melkein tulee mieleen yksi toinen, kuuluisampi pääsiäisateria.

paasiainen (3 of 11)-2.jpg

Karitsankare pitää erityisesti valkosipuli-yrttimarinadista. Ostan sen itse valmiiksi marinoituna Herkun palvelutiskistä, jossa marinadi tehdään tuoreista raaka-aineista (ällös huoli, kyseessä on siis ihan eri asia kuin ne lisäainemarinadit, joita käytetään vaikka broilerisuikaleisiin). Jos haluat mieluummin marinoida lihan itse, sekin onnistuu: hiero vain pintaan oliiviöljyä, silputtua valkosipulia, silputtuja tuoreita yrttejä kuten timjamia, persiljaa ja rosmariinia, suolaa ja mustapippuria. Anna tekeytyä puolisen tuntia huoneenlämmössä tai useita tunteja jääkaapissa. Simppeliä.

Karitsankareen paistaminen on helppoa, ja jos omistat lihalämpömittarin, siinä ei oikeastaan voi epäonnistua. Itse en omista (kukapa muistaisi sen muuten kuin juuri silloin, kun sitä tarvitsee?), joten tällä kertaa kare meni aavistuksen kypsemmäksi kuin millaisesta itse eniten pidän. Mutta tiedättekö mitä - sekään ei ole niin vakavaa.

Karitsankare

Varaa yksi yrttimarinoitu kare kahta ruokailijaa varten. Jos tarjolla on paljon muuta syötävää, yksi kare riittää kolmellekin.

Lämmitä uuni 200 asteeseen ja voitele uunivuoka.

Paista karetta voi-öljyseoksessa paistinpannulla kummaltakin puolelta n. 2 minuuttia, kunnes pinta on kauniin ruskea. Siirrä kare uunivuokaan. Paista uunin keskitasolla noin 15-18 minuuttia. Jos käytät lihalämpömittaria, hyvä sisälämpötila karitsankareelle on 56-58 astetta.

Nosta kare pois uunista ja kääri folioon. Anna vetäytyä 10 minuuttia foliossa ennen tarjoilua. Leikkaa paloiksi luiden väleistä.

paasiainen (7 of 11)-2.jpg

Lapsuuden pääsiäisaterialla tarjoiltiin aina minttuhyytelöä - anteeksi kaikille faneille, mutta se on yksi asia, jota en ikävöi 90-luvulta. Sen sijaan teinkin karitsallekin täydellisesti sopivan chimichurrin, helpon ja raikkaan yrttikastikkeen joka on kotoisin pihvien luvatusta maasta Argentiinasta. Pääsiäisen kunniaksi silppusin sekaan reilusti minttua.

Minttu-chimichurri

1 ruukku tuoretta minttua
1 ruukku lehtipersiljaa
1 tuore punainen chili
1-2 valkosipulinkynttä
3 rkl neitsytoliiviöljyä
2 rkl punaviinietikkaa
suolaa
mustapippuria

Silppua yrtit, chili ja valkosipuli. Sekoita kaikki aineet keskenään. Tarjoile karitsan tai muun paistetun lihan tai kalan kera.

paasiainen (4 of 11)-2.jpg

Sitten: on taas parsan aika. Kevään kuningas ja kesän viestintuoja.

Karitsankareen seuraksi sopisi oikeastaan parsa melkein millä tahansa tavalla valmistettuna - hollandaisella, voita ja sitruunaa, paahdettuna, keitettynä.

Tällä kertaa maustoin sen pääsiäisen kunniaksi tuoreella mintulla sekä toisella sesongin raaka-aineella, limellä. Helppo ja keväinen lisuke, kaunis ja syntyy kädenkäänteessä.

Minusta vihreissä parsoissa laiheliinit ovat parhaita, harvoin vain Suomessa saatavilla. Mutta Herkussa on viime viikkoina ollut aivan jumalaisia, ohuenohuita italialaisia luomuparsoja - nappaa ihmeessä puntti mukaan, jos näet. Niiden maku on niin vihreä ja tuore, että se tuo mieleen kesän ensimmäiset herneet.

paasiainen (6 of 11)-2.jpg

Paahdettua parsaa, limeä ja minttua

(2-4 annosta)

1 puntti parsaa
suolaa
mustapippuria
neitsytoliiviöljyä
2 limeä
nippu tuoretta minttua

Lämmitä uuni 200 asteeseen (käytä kiertoilmaa, jos mahdollista).

Leikkaa parsan varresta puiseva tyvi pois (noin muutama sentti). Levitä parsat uunipellille leivinpaperin päälle ja lorauta päälle rennolla kädellä oliiviöljyä. Mausta suolalla ja mustapippurilla.

Paahda parsoja uunissa varsien paksuudesta riippuen noin 10-15 minuuttia, kunnes ne ovat kauniisti paahtuneet ja hieman pehmenneet, mutta vielä napakoita. Ravista peltiä paahtamisen puolivälissä.

Purista päälle limemehua ja silppua päälle tuore minttu ennen tarjoilua. Koristeluun voit käyttää limelohkoja.

paasiainen (2 of 11)-2.jpg

En oikein välitä sen enempää mämmistä kuin pashastakaan, ja olen viime aikoina todennut että maailmassa on liian paljon hyvää ruokaa jotta kannattaisi syödä mitään mihin suhtautuu välinpitämättömästi. Pääsiäisenä kaupoissa on vaikka millä mitalla jännittäviä suklaita (ja marsipaania!!!), joten panostan mieluummin niihin.

Meinasin pyörtyä kun näin nämä Herkun pääsiäiskarkkiosastolla: Fabergén (suklaa)pääsiäismunia! Vihdoin Fabergén muna, johon minullakin on varaa. Täydellinen tuliainen hänelle, joka ymmärtää the finer things in life.

paasiainen (10 of 11)-2.jpg

Muita pääsiäiskarkkitärppejä Herkun (ihanalta) pääsiäiskarkkiosastolta:

Niedereggerin pääsiäismarsipaanirasia. Kyllä vain, pääsiäinen on se toinen aika vuodesta joulun lisäksi kun meitä marsipaanifaneja lellitään, ja Niederegger on tietenkin parasta. Rasiassa on suklaa-marsipaanimunien lisäksi melkein pelottavan realistisia marsipaanipupuja.

Lindtin suklaapuput. Punarusettinen on jokavuotinen klassikko, mutta tänä vuonna ostinkin vihreän - pähkinäsuklaata. Tummasuklaaversiokin löytyy. Bongaa myös: Lindtin suklaaporkkanat, joita voi syöttää suklaapupuille (tai itselleen). Kaikkea sitä.

Muista myös kauniit pääsiäisleivokset leipomo-osastolta. Ja löytyyhän sieltä mämmiä ja pashaakin joka makuun, toki.

Toivotan herkullista pääsiäismenun suunnittelua ja stressittömiä ruokaostoksia! (Muistutan, kuten aina ennen pyhien ruuhkia, loistavasta palvelusta: Herkun nettisivuilta voi napata jonotusnumeron jo matkalla kauppaan.)

 
Ruoka & juomaEeva Kolu