Digitaalinen siivouspäivä

Äitini vinoilee minulle aina siitä, että haluan jatkuvasti TUULETTAA. Villatakkiin kääriytyneenä hän huutelee sohvannurkasta, että meillä on kyllä keskusilmanvaihtokin, kun minä ramppaan ympäri taloa availemassa ikkunoita ja ovia. Ah, läpiveto! Onko mitään virkistävämpää? Mutta juu, olen ihminen, jolle on tärkeää, että asiat virtaavat, olipa kyseessä sitten ilma, ajatukset tai yleinen elämän flow. Jumahtanut, tunkkainen energia on raskainta ja masentavinta mitä tiedän. Siksi olen niin kova myös siivoamaan. Toisin kuin joskus luullaan, en ole itse asiassa yhtään siisteysneurootikko tai bakteerikammoinen vaan siivoaminen on minulle tapa pitää hommat liikkeellä, ravistella pysähtynyttä ilmapiiriä, vallitsipa se ilmapiiri itse tilassa tai ihan vain omassa päässäni.

Oman elinympäristön järjestelyn mieltä kirkastava vaikutus lienee tuttua jokaiselle, mutta oletko koskaan ajatellut, että omaa verkkoelinympäristöäkin kannattaa silloin tällöin siivota? Havahduin tähän vähän aikaa sitten - vietän useita tunteja päivässä läppärillä ja puhelimella, joten olen alkanut ottaa tavakseni pitää pari kertaa vuodessa myös digitaalisen siivouspäivän.

Tässä muutamia ideoita:

Helpot (aloita näistä)

Tietokoneen työpöytä. Yleensä täynnä kaikkea turhaa roskaa.

Tietokoneen Downloads/Ladatut -kansio. Yleensä täynnä kaikkea turhaa roskaa.

Turhat kännykkäsovellukset.Silicon Valley -sarjassa (jota muuten suosittelen muutenkin) on mainio kohtaus, jossa päähenkilöt kehittelevät semi-laittoman juonen, joka perustuu ainoastaan siihen että ihmiset eivät juuri koskaan poista lataamiaan sovelluksia älypuhelimistaan. Poista sinä. Vapautat puhelimen muistia ja samalla löydät nopeasti ne apit, joita oikeasti käytät.

Sähköpostilistat. Väitän, että suurin osa meistä kuuluu kymmenille tai sadoille sähköpostilistoille - sellaisillekin, joille emme koskaan ole edes rekisteröityneet. Jatkuva mailitulva vie huomiota tärkeiltä viesteiltä, lisää hallitsemattomuuden tunnetta muutenkin tulvivassa sähköpostissa ja lisää kulutushysteriaa (jos tuppaat kuulumaan jokaisen nettikaupan listalle, jossa olet koskaan lisännyt mitään ostoskoriin).

Sen sijaan, että heivaat mailit avaamatta arkistoon tai roskakoriin, avaa seuraavalla kerralla jokainen maili ja paina unsubscribe-linkkiä, ellei sisältö ole aidosti kiinnostavaa. On myös olemassa erilaisia sovelluksia, joilla on helppo irtisanoutua samalla kertaa vaikka kaikilta sähköpostilistoilta. Tällaisia ovat esimerkiksi Unroll.Me ja Unsubscriber. Ylipäätään kannattaa opetella poistamaan turhat viestit, ei vain arkistoimaan niitä (opin juuri Emmi-Liialta, että edes Gmail-postilaatikossa ei ole loputtomasti tilaa).

digisiivous-2-of-2.jpg

Nämä vaativat jo hieman tahdonvoimaa

Kännykän kuvarulla.Eissssss. Tätä siivoan yleensä lennoilla, kun käytössä ei ole nettiä. Pilvipalvelu on tehnyt miljoonien kuvien säilömisestä liian helppoa - mutta mitä iloa siitä, että kuvat ovat tallessa, jos niitä ei ikinä edes huvita selata, koska niitä on niin paljon? Ennaltaehkäisy olisi tässäkin paras - oi kunpa oppisi ottamaan joka tilanteesta vain muutaman harkitun kuvan sen sijaan, että räpsii sokkona sata ihan samanlaista.

Kännykän kuvankaappaukset-kansio. Jos kuvarullan kimppuun käyminen tuntuu liian isolta palalta, tästä on hyvä aloittaa. Yleensä täynnä kuvia, joita on tarvinnut muistiinpanoksi johonkin tiettyyn juttuun, mutta joita ei todellakaan tarvitse säästää tuleville sukupolville.

Seuratut some-tilit. Nyt aletaan olla jo haastavilla vesillä! Pidin viime kesänä 5 viikon tauon Instagramista ja palattuani palveluun halusin merkittävästi vähentää siellä käyttämääni aikaa sekä tehdä sovelluksesta jälleen itselleni inspiroivan ympäristön. Kävin läpi seuraamani tilit ja säilytin vain ne, joissa oli minua aidosti kiinnostavaa tai inspiroivaa sisältöä (tai kuulumisia niiltä ihmisiltä, joista haluan kuulla). Huomasin seuraavani esimerkiksi kymmeniä ellen satoja firmoja, joiden sisältöä en edes erottanut toisistaan.

Nykyaikana monella tuntuu olevan kauheasti ahdistusta ja stressiä sen ympärillä, kuka seuraa ja tykkää kenenkin jutuista (ja etenkin EI seuraa ja tykkää). Kieltämättä tuntui yllättävän pahalta painaa unfollow - mitä jos se näkee ja ajattelee, että olen vihainen? Tai että sen jutut on ihan paskoja? Haluan vain yksinkertaistaa elämääni!! (En alunperinkään ole alkanut seuraamaan ketään, jonka jutut on paskoja.) Mutta loppujen lopuksi, kaikkien meidän täytyy elää omaa elämäämme itsellemme eikä muille. Ja se koskee myös somea - itse asiassa etenkin somea, koska vietämme siellä nykyään merkittävän osan päivistämme. Voimme joko ylianalysoida loputtomiin muiden somekäyttäytymistä tai päättää, että emme lähde siihen kelkkaan - kyse on vain valinnoista.

Seuratut sivustot ja keskustelupalstat. Let's face it: maailma vuonna 2018 osaa olla aika helvetin karmiva paikka. Olisiko mahdollista, että asioista ja uutisista voisi pysyä kärryillä ilman että lukee jokaisen analyysin Trumpin viimeisimmistä tweeteistä tai seuraa skandaalinnälkäisiä tabloidisivustoja? Palveleeko ilkeiden kommenttiketjujen lukeminen tai Jodelin tsekkaaminen 30 kertaa päivässä sinua oikeasti? (Totta puhuen en ole koskaan käynyt Jodelissa, eli voin olla täysin väärässä. Ehkä siellä käydään superkehittävää keskustelua edottoman lähimmäistä kunnioittavassa hengessä. Minulla vain on aavistus, mitä tapahtuu kun anonyymistä huutelusta tehdään helppoa.) Saatat ajatella, että luet tyhmiä tai ilkeitä keskusteluja vain naureskellaksesi niille ja että olet oikeasti sellaisen yläpuolella, mutta elämässä kannattaa valita seuransa tarkkaan. Jos huomaat seisovasi paskakasassa, ajatteletko että olet paskan yläpuolella vai menetkö mielummin seisomaan johonkin muualle? Just sayin'. 

Ja yleispätevänä sääntönä: älä lue Hesarin kommentteja. Älä.Nettikeskusteluihin muutenkin pätee Mark Twainin vanha viisaus:  “Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience.” Et voi käännyttää trollia. Anna olla. Kävele pois, ja tee ajallasi jotain, mikä palvelee s i n u a.

Tietokoneen kuvakansiot. Jaa-a. Palataan tähän sitten, kun olen keksinyt miten nämä pidetään edes etäisesti järjestyksessä.

Teksti ja kuvat: Eeva Kolu