Nuku alasti ja muita tapoja nauttia talvesta

Sukkahousut jalkaan, uusi päivä alkaa, heippa ja housut päälle. Liikehdintä tuntuu mukavasti siltä kuin olisi vaipat jalassa. Siihen vielä kinostenkestävät karvatöppöset, jotka muistuttavat virtahevon kavioita ja koko asun kruunuksi toppatakki, joka peittää alleen viimeisenkin toivon siitä, että olo olisi millään lailla viehkeä. Kyllä talvipukeutuminen on mieltäylentävää! Ja silti aion nyt väittää, että talvi on mitä parhainta aikaa päästä kosketuksiin oman aistillisuutensa kanssa.

Me täällä Uudessa Muusassa olemme suuria aistikkuuden puolestapuhujia. Siinä meille riittääkin työnsarkaa - suomalaisissa kun sanat "aistikas" tai "sensuelli" tuntuvat herättävän lähinnä hihittelyä tai vaivaantuneisuutta. Ehkä se on luterilaisuuden perintöä, ehkä kylmän ilmaston. Olemme turvallisilla vesillä, kun meillä on käytännölliset jalkineet ja lantio ei tanssiessa liikaa heilu.

Me kuitenkin uskomme, että ihmisille on annettu viisi aistia, jotta eläisimme elämää niitä kaikkia käyttäen. Ah, ja kuinka paljon täydempää elämästä tuleekaan, kun ei vain katso vaan myös kuulee, haistaa, maistaa ja t u n t e e . Muistaa, että mielen lisäksi meillä on myös keho, joka huutaa meiltä huomiota eikä aina vain arvostelua, joka raukkaparka haluaisi olla elämässämme ilon eikä tyytymättömyyden tai vaivojen lähde.

Olen tässä elämää katseltuani huomannut jonkinlaisen yhteyden aistikkaan elämästä nauttimisen ja omanarvontunnon välillä. Tuntuu, että lattean arjen takana on aina jonkinlainen ajatus siitä, etten minä ole sen arvoinen - pukeudumme kotona ryysyihin, laittaudumme vain muita varten ja kokkaamme kunnon ruokaa vain silloin, kun joku muu tulee syömään.

Suositukseni sinulle: tee tästä talvesta kaikkien aistien luksustalvi. Kun olet toppatakkisi tai keskuslämmitetyn kämppäsi sisuksissa maailmalta piilossa, voit opetella tekemään asioita ihan vain itseäsi varten. Pue silkkinen aluspaita ennen villapomppaa ja verhoa kankkusi pitsiin toppahousujen alla.

Oma kylpyhuoneeni ei ole paljon siivouskomeroa suurempi, mutta sinnekin saa kylpylätunnelmaa, kun sammuttaa valot ja sytyttää kynttilät. Vähintään kerran viikossa käyn suihkussa kynttilänvalossa. Laitan kännykältä sopivan pumpulisia biisejä soimaan ja rasvaan ilman kiirettä koko kropan korvanlehdistä varpaisiin. Joskus juon lasin skumppaa tai yrttiteetä. Pienestä keraamisesta kupista, siitä, joka tuntuu ihanalta kädessä.

Kotona puen villapaitani alle valkoisen puuvillaisen kesämekon. Se muistuttaa minua siitä, että jättivillapaidan alla olen nainen. Ehkä samasta syystä käytän talvella enemmän hajuvettä kuin kesällä.

Marketeista ja kukkakaupoista saa parilla kolikolla talven keskelle lisää värejä, tuoksuja ja makuja. Veriappelsiinit, persimonit ja granaattiomenat ovat talvella parhaimmillaan - universumin armonlahja meille pohjoisessa tarpojille. Ja tulppaanikausi on alkanut! Kokeile valkoisen sijaan tällä kertaa jotain kirkkaampaa väriä.

Vaihda peitto paksumpaan ja nuku alasti, jotta toukokuussa sinulle ei tule yllätyksenä miltä polvesi ja varpaasi näyttivätkään.

Niin, varpaista puheenollen - lakkaa varpaankynnet. Vaikka kukaan ei ehkä näe niitä puoleen vuoteen, paitsi sinä.

Ja sehän riittää.

***

Tällä viikolla Uudessa Muusassa lisäämme tammikuuhun luksusta ja pidämme kaikki aistit auki. Tervetuloa nauttimaan!

Teksti: Eeva Kolu
Kuvat: Jenna Kämäräinen