Pyhä yksinkertaisuus

kesa29-1-of-1.jpg

Keitin pari päivää sitten teetä, sellaista, jonka teepussissa on mietelause. Teeoraakkelin sanoma oli ytimekäs: a simple life will make you carefree.

Carefree, huoleton, huolista vapaa, vapaa. Ajatus läikähti rinnassa kuin aalto uimarannalla.

Juuri siksi kai me rakastamme kesää: olemme vähän huolettomampia. Ehkä se johtuu juuri siitä, että kesällä elämä muuttuu kuin itsestään vähän yksinkertaisemmaksi.

Uudet perunat ja voi. Mansikat. Kylmä kalja saunan jälkeen...

... asioita, joita odotamme kesässä, yhdistää se, että ne ovat yksinkertaisia.

Suunnilleen samaan aikaan kun syreenit puhkeavat kukkaan, sielussani herää unelma yksinkertaisemmasta elämästä. Alan haaveilla pienestä talosta meren rannalla, itse leikatuista oksista maljakossa. Aterioista, joissa on kolme raaka-ainetta. Elämästä, jossa saisi olla paljain jaloin useammin kuin kengät jalassa.

En tiedä kuinka kauan kestäisin sellaista oikeasti, mutta kesällä pyrin kohti unelmaani, olinpa mökissä meren rannalla tai kerrostaloyksiössä kaupungin keskellä.

Syön koko ajan samoja asioita - vihreää salaattia, uusia perunoita, savulohta ja persikoita. (Niitä litteitä ufon näköisiä.) Retiisejä ja kirsikoita.

Aamurutiinini: harjaan hampaat ja laitan kolme suihkausta hajuvettä.

Otan kengät pois aina kun on mahdollisuus. Sukkiin en edes koske ennen lokakuuta.

Kun tätä on jatkunut pari viikkoa, kaikki alkaa yhtäkkiä tuntua... helpolta. Katson vaatekaappini yltäkylläisyyttä ja ihmettelen, mihin tarvitsen niitä, kun samassa valkoisessa puuvillamekossa voi mennä kaikkialle.

Mietin, miten koskaan jaksoin stressata siitä, olenko muistanut vastata jokaiseen mailiin tai toimiiko saittimme Facebook-jakonappula.

Unohdan, mistä mahdoinkaan olla vihainen. Eikö voitaisi vain nauraa kaikelle ja pistää perunat kiehumaan?

Istuessani pellavamekossani kallioilla tai haukatessani täydellisen kypsää persikkaa mietin yhä uudestaan, miten voi olla mahdollista, että olen tehnyt kaikesta niin monimutkaista, kun asiat ovat koko ajan olleet näin yksinkertaisia. Valitse: asioita, jotka tuntuvat kevyiltä, kirkkailta ja helpoilta. Vältä: asioita, jotka tuntuvat raskailta, tunkkaisilta, monimutkaisilta.

Vannon, etten enää koskaan palaa entiseen.

(Kun kesä on ohi, palaan aina entiseen, lopulta. Ehkä vielä joskus opin elämään yksinkertaista elämää kaiken keskellä.)

Mutta ei mennä asioiden edelle, kesä on vasta alussa. Juuri nyt on otollisin hetki raivata rikkaruohot.

Arkistoin juuri kaikki sähköpostini. Kyllä, kaikki 10 488 kappaletta. Tuijottaessani tyhjää ruutua kaikki tuntui kirkkaalta.

Teksti ja kuva: Eeva Kolu