Kleopatran kylpy

"I have a bath every single day of my life. And if I can have two or three—amazing. Nothing terrible is going to happen in the bath, so I always find time for that." 

Näin kertoi sielunsiskoni Emma WatsonInto The Glossin haastattelussa. Täydellinen päiväni alkaa tai loppuu kylpyyn - tosin yleensä vain unelmissani, sillä en ole koskaan omistanut kylpyammetta. (Jos erästä 70-lukulaista istuma-ammetta ei lasketa, ja sitähän ei lasketa.)

julia-e1502956824463.jpg

Siksi otan kaiken irti ammeesta aina, jos osun sellaisen kanssa samaan tilaan. Nyt on käynyt niin onnekkaasti, että asun evakossa äidilläni, jolla on ihana amme. Olen istunut siellä paljon enemmän kuin esimerkiksi talon sohvalla. Välillä makaan kylvyssä kynttilänvalossa ja mietiskelen syntyjä syviä, mutta en todellakaan aina. Aluksi ajattelin, että kylvyssä pitäisi aina olla hiljaa ja meditoida, mutta sitten muistin Julia RobertsinPretty Womanissa vaahtokylvyssä, kuuntelemassa Princeä korvalappustereoista. Asioiden ei tarvitse aina olla hartaita ja vakavia, ei edes kylpemisen.

Siksi toisinaan istun ammeessa tuntikausia, syön sipsejä ja töllään Paratiisihotellia tai tekstailen kavereiden kanssa. Olen tehnyt myös töitä kylpyammeessa, hoitanut matkajärjestelyjä ja puhunut puhelimessa. Arkisten kylpyjen lisäksi minulla on myös pyhä kylpyrituaali, jonka toimitan silloin, kun tarvitsen rauhoittumista ja todellista luksusta.

Perimätiedon mukaan Kleopatra - joka tunnettiin suurena kaunottarena - kylpi maidossa. Tein asiasta kevyttä Google-tutkimusta ja toden totta, maidossa kylpemisellä näyttää olevan ihan järkiperustelujakin (jos järkiperusteluksi ei riitä se, että jos se kelpasi Kleopatralle, se kelpaa myös minulle). Maitohappojahan käytetään kosmetiikassa muutenkin kuorivana ainesosana, mikä selittänee sen, että maitokylvyn jälkeen iho tuntuu silkinpehmeältä. Maidon luontainen rasva puolestaan kosteuttaa ihoa.

kylpy-2-of-3.jpg

Lisään maitokylpyyn aina reilusti hunajaa, mikä lisää ylellisyyttä entisestään. Hunajan hyödyt ihonhoidossa ovatkin monelle jo varmasti tuttuja: hunaja on antibakteerinen ja rauhoittaa tulehduksia sekä hoitaa haavoja. Hunaja myös kosteuttaa ihoa ja sisältää runsaasti antioksidantteja.On mielenkiintoista, miten erilaisen tuntuista vedestä tulee riippuen siitä, mitä sekaan lisää. Suolakylpy on aivan erilainen kokemus kuin maito-hunajakylpy. Vesi voi tuntua kovalta tai pehmeältä, raikkastavalta tai rentouttavalta. Ohuelta tai paksulta.

Tämä kylpy tuntuu siltä kuin olisi maailman sylissä, kelluisi silkissä ja linnunmaidossa. Melkein voi tuntea, kuinka koko maailman lahjat on laskettu jalkojen juureen.

Aika hyvin luksuselämykseltä, jonka raaka-aineet saa Prismasta.

kylpy-1-of-3.jpg

((Seuraavaksi aion tosin metsästää jostain kuivattuja luomuruusunnuppuja, jotta voin viedä kuningatarkylvyn vieläkin hurmoksellisempiin sfääreihin.) Kuningatarten kylvyssä voi mainiosti käyttää myös eteerisiä öljyjä. Niitä ei kannata tiputella suoraan kylpyveteen, koska öljy ei imeydy veteen ja vahvat eteeriset öljyt saattavat siten ärsyttää ihoa. Joten sekoita aina eteeriset öljyt loraukseen perusöljyä. (Itse käytän ihan vain keittiön kaapista oliiviöljyä.) Tässä kylvyssä suosin laventelia tai frankinsensiä. Molempien tuoksu on paitsi huumaavan ihana, myös mielestäni erityisen feminiininen ja hieman mystinen. Siis ihan kuin Kleopatra itse.

Kleopatran kylpy

1 litra täysmaitoa vajaa 1 dl kirkastamatonta hunajaa halutessasi: n. 5 tippaa haluamaasi eteeristä öljyä sekoitettuna ruokalusikalliseen perusöljyä

Käytä täysmaitoa, koska se sisältää eniten rasvaa. Hunajaksi kannattaa valita kirkastamaton (=pastöroimaton) hunaja, sillä siinä on jäljellä enemmän ravintoaineita.

Kaada maito ja hunaja kylpyammeeseen ja täytä amme kuumalla vedellä. Lisää halutessasi eteeriset öljyt sekoitettuna perusöljyyn.

Saat aivan erityisen silkkisen pehmeän ihon, jos kuivaharjaat koko vartalon ennen kylpyyn loikkaamista.

Rentoudu ja anna itsellesi lupa olla vain ja nauttia. Kleopatran kylpyyn kannattaa yhdistää kasvonaamio.

Teksti: Eeva Kolu Kuvat: Eeva Kolu ja elokuva Pretty Woman (1990)