Kuori kasvot fiksummin

Yhteistyössä Naturelle, sisältää alekoodin

Mitä enemmän opiskelen holistista ihonhoitoa, sitä enemmän tajuan että olen monella tavalla tehnyt iholleni enemmän hallaa kuin hyötyä sitä hoitaessani. Otetaanpa esimerkiksi ihon kuoriminen.

Kuoriminenhan on hyväksi, eikö? Kyllä vain. Kuoriminen poistaa kuolleen ihosolukon, mikä puolestaan estää huokosia tukkeutumasta, kirkastaa ihon ilmettä ja auttaa muita ihonhoitoaineita imeytymään paremmin. Säännöllinen ihon kuorinta on siis ehdottomasti olennainen askel kohti kaunista ihoa.

Joten jos jokin on hyväksi, sitä kannattaa tietenkin tehdä mahdollisimman paljon ja mahdollisimman tehokkaasti. Ööö... ei! Tällä hetkellä muodissa näyttää olevan ihon ylikuoriminen. Eräs supersuosittu amerikkalainen muotibloggaaja kertoi olevansa obsessed with exfoliation ja kuorivansa kasvot kahdesti päivässä. Kauneusfriikkien keskustelupalstoilla tilaillaan netistä hoitolavahvuisia happokuorintoja sen lisäksi, että iho muutenkin kuoritaan päivittäin tehokkaalla elektronisella pesuharjalla ja glykolihappokasvovedellä. Ja kyllä - olen itsekin sortunut tähän kaikkeen kirkasta otsaa ja siloisia poskia tavoitellessani. (Kerron edempänä, miksi tämä on tosi huono idea.)

Ihonhoidossa vaikeinta on usein se, mikä on myös helpointa: hoitaa ihoa juuri sopivasti ja muuten jättää se rauhaan. Kuorinta kerran viikossa riittää, herkälle iholle kerran kahdessa tai kolmessa. Rosacea-ihoa ei kannata kuoria lainkaan. Päivittäin käytettävien tuotteiden on syytä olla hyvin hellävaraisia, esimerkiksi herkälle iholle kevyt kuivaharjaus tai kasvojen pyyhkiminen musliiniliinalla on todennäköisesti tehokkaita elektronisia pesuharjoja parempi ratkaisu.

kuorinta4.jpg

Ihokuorinnat voivat perustua joko mekaanisesti kuoriviin ainesosiin (erilaiset rakeet) tai entsymaattisesti kuoriviin ainesosiin (erilaiset hapot kuten hedelmähapot). Mitä eroa niillä on ja kumpi sopii sinulle?

Mekaaninen kuorinta

Mekaanisessa kuorinnassa tärkeintä on se, että kuorivien rakeiden tulee olla hyvin hienoja. Liian suurikokoiset tai terävät rakeet ovat liian rajuja ja voivat jopa aiheuttaa ihoon mikroskooppisen pieniä repeämiä (ajattele hiekkapaperia puulla).

Valitse mekaaninen kuorinta, jos pidät sen tunnusta, ihosi on herkkä hedelmähapoille tai vietät paljon aikaa auringossa. Monet hedelmähapot herkistävät ihoa auringonvalolle, joten iho palaa herkemmin. Älä käytä mekaanista kuorintaa akneiholle tai muuten tulehtuneelle iholle.

Älä hankaa mekaanista kuorintaa rajusti iholle (nyt ei olla mattopyykillä!). Kevyt pyörittely riittää. Kuorinta toimii parhaiten lämpimän suihkun tai saunan jälkeen, kun huokoset ovat avautuneet lämmön ja höyryn vaikutuksesta. Itse käytän mekaanista kuorintaa myös mieluusti savinaamion jälkeen.

kuorinta3.jpg

Huom. Joissain synteettisissä kuorinnoissa kuorivat rakeet ovat mikromuovia, joka pääsee huuhteluveden mukana vesistöihin. Näiden käyttö on joissain maissa jo kielletty (Suomessa ei - buu). Helpoin tapa varmistaa muovittomuus on valita sertifioitua luonnonkosmetiikkaa.

Entsymaattinen kuorinta

Ihoa voi kuoria myös ilman rakeita erilaisten happojen avulla, joista kosmetiikassa käytetyimpiä ovat AHA-, BHA-, ja glykolihapot. Näitä voi olla hyvin mietoina pitoisuuksina kosmetiikassa myös esimerkiksi kosteuttavan ja juonteita silottavan vaikutuksen vuoksi.

Entsymaattisessa kuorinnassa olennaisinta on, että kuorinta on tehokas, mutta ei liian tehokas. Ihon aivan uloimman kerroksen (marraskesi) päällä on talin ja hien muodostama erittäin hieno happokalvo. Saattaa kuulostaa ällöltä, mutta tämä kalvo suojaa ihoa viruksilta, haitallisilta bakteereilta ja sieniltä sekä muodostaa kasvualustan hyville mikrobeille. Jos käytämme liian ärjysti uudistavia hoitoja tai tuotteita liian usein, tämä kalvo vahingoittuu ja ihossa käynnistyy jälleenrakennusprosessi. Jos iho on jatkuvassa epätasapainon ja jälleenrakennuksen kierteessä, on elimistössä jo käynnissä jonkinlainen hälytystila. Tämä voi tehdä ihosta yliherkän ja reaktiivisen, mutta myös vaikuttaa koko immuunijärjestelmäämme.Kuvitelkaapa. Ei ehkä sen siloisemman otsan arvoista? (Sitä paitsi, heikko immuunijärjestelmä aiheuttaa lopulta joka tapauksessa ihon ennenaikaista vanhenemista.) Säännöllisen kuorinnan tavoitteena tulisi siis olla poistaa ihon pinnalta ainoastaan kuollut ihosolukko, ei murentaa ihon omaa suojamuuria.

Entsymaattinen kuorinta sopii myös herkälle iholle, usein jopa mekaanista paremmin, sillä mekaaninen hankaus voi ärsyttää herkkää ihoa. Herkkäihoisen on kuitenkin syytä valita nimenomaan herkälle iholle kehitetty tuote.

Entsymaattinen kuorinta saattaa aluksi aiheuttaa iholla puhdistumisreaktion, jota ei kannata säikähtää. Se näkyy pieninä, valkopäisinä näppyinä runsaasti talia erittävillä alueilla kuten leuassa. Jos taas iholle ilmestyy kuorinnan jälkeen suuria, kipeitä tai ihonalaisia finnejä, on kyse todennäköisesti yliherkkyysreaktiosta. Silloin on syytä valita miedompi tuote tai mekaaninen kuorinta.

Valitse entsymaattinen kuorinta, jos ihosi ärsyy mekaanisesta hankauksesta tai ihollasi on finnejä tai muita aktiivisia tulehduksia (ärhäkän tulehduksen tai aknen suhteen on aina syytä kysyä kuorimisesta kosmetologilta). Entsymaattisella kuorinnalla voidaan myös vaikuttaa suotuisasti liikapigmentaatioon sekä ihon pintajuonteisiin.

kuorinta6.jpg

Entsymaattisen kuorinnan jälkeen iholle kannattaa aina käyttää rauhoittava naamio tai vähintäänkin reilusti alkoholitonta kasvovettä ja rauhoittava ja kosteuttava kasvovoide.Kalifornialainen Juice Beauty on tullut tunnetuksi erityisesti kuorinnoistaan, joista erityisesti Green Apple Peel on varsinainen kulttituote. Pidän Juice Beautyn kuorinnoissa tehokkuuden lisäksi siitä, että tuotteisiin on aina lisätty myös ihoa rauhoittavia ainesosia. Tässä muutama hyvä vaihtoehto sarjan valikoimasta eri ihotyypeille ja eri tarkoituksiin.

Herkälle iholle

Juice Beautyn ehdoton hitti on Green Apple -sarjan hedelmähappokuorinta. Green Apple Peel Sensitive on täysin rakeeton geelimäinen kuorinta, jota käytetään kasvonaamion tavoin ja pestään pois. Kuoriva ainesosa, AHA-hapot, saadaan omenasta, sitruunasta ja viinirypäleestä. Se sisältää lisäksi ihoa hoitavia A-, C- ja E-vitamiineja sekä rauhoittavaa aloe veraa.

Tuotteesta on olemassa myös AHA-pitoisuudeltaan vahvempi Full Strength -versio, joka sopii paksummalle iholle sekä iholle, joka on jo tottunut hedelmähappojen käyttöön. Jos kokeilet ensimmäistä kertaa hedelmähappokuorintaa, suosittelen ehdottomasti aloittamaan Sensitive-versiosta.

kuorinta1.jpg

Sekä Sensitive- että Full Strength-versiot ovat tehokkaita, joten näitä kannattaa käyttää melko harvakseltaan, korkeintaan kerran viikossa.

Mekaaniseen kuorintaan

kuorinta7.jpg

Stem-Cellular Resurfacing Micro Exfoliant on Juice Beautyn kuorintavalikoimasta oma suosikkini, jotakuinkin täydellinen mekaaninen kuorinta. Rakeet koostuvat jauhetuista viinirypäleensiemenistä ja ne ovat juuri sopivankokoisia ja -mallisia: pieniä, tehokkaita, mutta hellävaraisia. Kuorinta on kaoliinisavipohjainen, mikä antaa hellävaraista lisätehoa kuorinnalle - kaoliinia käytetään monien puhdistavien naamioiden pääraaka-aineena, mutta se sopii myös herkemmälle iholle monia muita savia paremmin. Kuorinta sisältää myös ihoa hoitavia ja kirkastavia E- ja C-vitamiineja, sekä rauhoittavaa kamomillaa ja aloe veraa.

Villi kortti: spray-kuorinta

Jos olet jo nähnyt ja kokenut kaiken mitä tulee kuorintoihin, miten olisi kuoriva suihke? Nestemäiset kuorinnat ovat olleet Japanissa jo vuosia hitti ja itsekin roudasin putelin mukanani parin vuoden takaiselta matkaltani. Juice Beautyn Stem-Cellular Exfoliating Peel Spray on ensimmäinen laatuaan, jonka olen nähnyt Suomen valikoimissa. Sen teho perustuu hedelmähappoihin ja se on tehty erityisesti pintajuonteiden siloittamiseen. Toisin kuin Green Apple Peel, joka toimii kasvonaamion tapaan, tämän suihkeen annetaan vaikuttaa vain muutamia sekunteja, jonka jälkeen se pyöritellään iholle sormilla. Suihke kirkastaa ihon välittömästi hedelmähappojen, C-vitamiinin ja lakritsinjuuriuutteen avulla. Rauhoittavina ainesosina on käytetty kurkku-uutetta ja aloe veraa. Suihkeen voi levittää joko kämmeniin ja kämmenistä kasvoille - jos suihkit suoraan pullosta, suojaa silmät kädellä. Tämä tuote ei sovellu herkälle iholle.

Jos haluat kokeilla kuorintoja tai kosmetiikkavarastosi kaipaa muuten täydennystä, koodilla UM15 saat ostoksistasi Naturellen verkkokaupasta ja Bulevardin myymälästä 15 % alennuksen 31.3.2018 asti. Etu ei koske lahjakortteja eikä seuraavia tuotesarjoja: Kypris, NUORI, Mahalo ja Vintner’s Daughter.

Teksti ja kuvat: Eeva Kolu Lähteet: Alexandra Soveral:

Perfect Skin

, Schmid-Wendtner & Korting:

pH And Skin Care

KauneusEeva Kolu