Sinunkin ihosi tarvitsee öljyä

Yhteistyössä Naturelle, sisältää alekoodin

... väitän ihan pokkana. Ihonhoitorutiinini on kokenut täydellisen mullistuksen parin viime vuoden aikana. Hassua, mutta juuri se kosmetologi, jonka luokse juoksin aikoinani itkien akneani, oli se samainen joka käännytti minut hellempiin puhdistusaineisiin ja kasvoöljyihin.

Ennen ajattelin, että kiukutteleva iho pistetään kuriin ankaruudella. "Rankaisin" ihoani epäpuhtauksista käyttämällä tehokkaita, vaahtoavia pesuaineita, vahvoja AHA-happokuorintoja ja epäpuhtaalle iholle tarkoitettuja geelimäisen ohuita kosteusvoiteita. Nykyään teen kaiken vähän päinvastoin. Kartan vaahtoavia putsareita kuin ruttoa, koska ne vaurioittavat ihon omaa lipidikalvoa. Niiden sijaan suosin helliä ja hoitavia luonnonkosmetiikan putsareita, ja rajun hankaamisen sijaan pyörittelen tuotteet kasvoille rauhassa. Toinen suuri muutos peilikaapissani on se, että kasvoöljyistä on tullut ihonhoitoni kulmakivi.

Kuten moni Clearasil-mainosten vaikutuksen alaisena kasvanut 90-luvun teini, myös minä opin hoitamaan ihoani ajatellen, että öljy on rasvoittuvan ja epäpuhtaan ihon pahin vihollinen ja sitä tulee välttää kaikissa meikeissä ja ihonhoitotuotteissa.

kasvooljyt1-1-of-1.jpg

Onneksi tämä myytti alkaa olla jo yleisesti kuopattu. Laadukkaat kasviöljyt ovat tarpeellisia kaikkien ihotyyppien hoidossa, sillä öljyjen sisältämät rasvahapot, mineraalit ja antioksidantit korjaavat ja pehmittävät ihoa. Öljyt ravitsevat ihoa ja pitävät sen pinnan joustavana sekä terveen värisenä. Myös rasvoittuva ja epäpuhdas iho tarvitsee öljyjä - itse asiassa liian vähän kosteutusta saava iho alkaa kompensoida puutosta erittämällä talia entistä enemmän.

Kasvoöljyt eivät sisällä vettä, joten hyvin kosteusköyhä iho kaipaa öljyn lisäksi yleensä vesipohjaisen seerumin, kosteusvoiteen tai molemmat. . Omassa ihonhoitorutiinissani öljy on  jokapäiväinen kumppani, ja kosteusvoide ekstra, joka tarvittaessa täydentää öljyn tehoa.

kasvooljyt2.jpg

Ihoni on edelleen toisinaan oikukas, mutta uusien ihonhoitotottumusteni myötä olen tajunnut että iho voi olla kaunis, terve ja hyvinvoiva ajoittaisista näppylöistä huolimatta. Vaikka kärsin edelleen välillä räjähdyksistä, on ihoni sävy, tuntu, sileys ja kimmoisuus aivan eri luokkaa kuin ankaran ihonhoitoni aikoina. Öljyt tuntuvat kasvoilta ihanalta, niitä on miellyttävä käyttää ja ne tuntuvat intuitiivisesti oikealta. Samalla tavalla toimivilta perusasioilta kuin veden juominen tai päiväkävelyt.Öljyissä olennaista on se, kuinka ne levittää. Käytän itse aamulla vähemmän (n. 2-3 tippaa) ja illalla enemmän (öljystä riippuen 3-6 tippaa). Parhaan tehon saa, kun öljyt levittää ihon ollessa vielä hieman kostea pesun ja kasvoveden jälkeen. Öljy hierotaan ensin kämmeniin, ja sen jälkeen painellaan kämmenillä kasvoille ja kaulalle. Lämpö ja painelevat liikkeet auttavat tärkeitä aineita imeytymään ihoon (ja kevyt hieronta tekee muutenkin iholle ihmeitä, etenkin jos on taipumusta kerätä nesteitä kasvoihin!).

Vintner's Daughterilla on erinomainen "push/press" -metodi, jota voi käyttää kaikkien kasvoöljyjen ja seerumien levittämiseen.

Kaikki öljyt eivät sovi kaikille - esimerkiksi itselleni kookosöljyä sisältävät tuotteet aiheuttavat tukkeumia. Jotkut öljyt toimivat päivällä meikin alla, toiset kannattaa jättää yökäyttöön.

Öljyä valitessa kannattaa lukea tuotteen INCI eli ainesosalista, sillä monet kasvoöljyt sisältävät halpoja täyteöljyjä joista on iholle vain vähän hyötyä. Erityisesti synteettisen kosmetiikan puolella öljyt sisältävät usein mineraaliöljyä, joka on teollisuuden sivutuote.

kasvooljyt4.jpg

Öljyjen ,maailma on loputtoman kiehtova. Jos mietit, mistä aloittaa, tässä muutama hyväksi havaitsemani öljy erilaisiin tarpeisiin (ja erikokoisille budjeteille).

Edullinen perusöljy kuivalle iholle (ja hajusteherkille)

Oils of Heaven Organic Argan Moisture Retention Face Oil (22 €) on nopeasti imeytyvä ja sopii mainiosti myös meikin alla käytettäväksi. Arganöljy sisältää runsaasti E-vitamiinia ja sopii erinomaisesti kuivalle, hilseilevälle tai ärtyneelle iholle. Arganöljyllä on myös tulehdusta hillitseviä ominaisuuksia. Tässä öljyssä on ainoastaan arganöljyn oma, mieto ominaistuoksu, joten se sopii myös niille jotka karttavat vahvantuoksuisia tuotteita.

Epäpuhtaan ja oikukkaan ihon ravitsija

kasvooljyt3.jpg

Öljyä akneiholle? Kyllä. PLANT Apothecary Superfacial for Oily and Acne Prone Skin (58 €) sisältää vakuuttavan cocktailin oikuttelevan ihon tarpeisiin. Pohjana on valkoisen teen siemenöljy, joka hillitsee tulehdusta ja rauhoittaa (ja jolle veikkaan piakkoin suurta trenditulemista myös ravitsemusmaailmassa). Hasselpähkinäöljy supistaa, granaattiomenansiemenöljy ja tyrniöljy sisältävät runsaasti antioksidantteja. Öljy on kevyt ja nopeasti imeytyvä, ja se sopii erinomaisesti myös meikin alle.

Kasvot hehkumaan

kasvooljyt5.jpg

Lilfox Prickly Pear Illuminating Beauty Nectarin (55 €) pohjana on kaktusviikunaöljy (prickly pear), joka sisältää luonnostaan huikeat määrät E-vitamiinia sekä ihonhoidossa tärkeää omega 6 -linolihappoa. Nämä öljyt ravitsevat ihoa ja hillitsevät tulehduksia, mutta Lilfoxin öljyseerumin kenties paras ominaisuus on sen kasvoille tuoma välitön hehku! Sarjan perustaja Alexis Rose on taustaltaan aromaterapeutti, mikä näkyy myös tässä tuotteessa: se sisältää huumaavan tuoksuisia ja jopa hieman mystisiä jasmiinin, santelipuun ja frankinsensin eteerisiä öljyjä. Lilfox on muutenkin hauska sarja, johon hyviä viboja arvostavien kannattaa tutustua - Rose käyttää esimerkiksi hoitavia kristalleja tuotteiden tekemisessä. Hurua tai ei, ainakin raaka-aineet ovat kohdillaan! 

Kaikkien kasvoöljyjen kuningatar

Vintner's Daughterin öljyseerumi sisältää kaikki ainekset pettymykselle: se on hirvittävän kallis (200€), hirvittävän hypetetty (Into The Gloss on kutsunut sitä kaikkien aikojen kasvoöljyksi, ja jopa talouslehti Forbes on julkaissut siitä pitkän artikkelin). Ja silti öljy onnistuu olemaan kaiken hypen arvoinen. Teho (ja hinta) perustuu 100% aktiivisiin ainesosiin, joita öljy sisältääkin huikean määrän, sekä näiden ainesosien poikkeuksellisen hyvään imeytyvyyteen.

kasvooljyt7.jpg

Vintner's Daughterista olen kirjoittanut aiemminkin, sillä se on sanalla sanoen ihmekamaa: se kosteuttaa, rauhoittaa, kirkastaa, silottaa, tasoittaa ja tuo kasvoille hurmaavan hehkun. Öljyseerumi on niin ravitseva, ettei sitä välttämättä edes tarvitse käyttää joka päivä eikä ainakaan aamuin illoin, mikä saa putelin kestämään todella pitkään. Vintner's Daughter on kiistatta yksi parhaista ihonhoitotuotteista joita olen koskaan kokeillut.

Tehokkaaseen ja hoitavaan puhdistukseen

Öljy sopii erinomaisesti myös kasvojen pesemiseen. Olen itse huomannut, että pintakuivan ihoni ongelmat kuten mustapäät ovat vähentyneet sen jälkeen, kun aloin välillä käyttää kasvojen pesemiseen balmeja ja öljyjä. Tata Harperin Nourishing Oil Cleanser oli ensimmäinen luonnonkosmetiikan putsari, joka todella teki minuun vaikutuksen. Se on käytössäni edelleen. Putsarissa on uskomattoman ylellinen tuntu ja tuoksu, ja ihoni rakastaa tätä erityisesti talvella. Monet puhdistusöljyt tulee poistaa kasvoilta musliiniliinalla pyyhkimällä, mutta Tatan öljy lähtee myös vedellä huuhtelemalla. Öljy poistaa tehokkaasti meikin (myös silmämeikin!).

Oma suosikkitapani on käyttää öljyä kaksoispuhdistukseen: hieron ensin öljyllä meikin pois ja sen jälkeen viimeistelen puhdistuksen voidemaisella putsarilla. Tällaisen käsittelyn jälkeen iho on uskomattoman pehmeä ja hyvinvoiva - puhdistettu, mutta myös ravittu!

Muistathan, että koodilla UUSIMUUSA15 saat Naturelle.fi-verkkokaupassa ja Bulevardin kivijalkamyymälässä ostoksistasi 15 % alennuksen 15.2. asti. Etu ei koske lahjakortteja eikä Vintner's Daughter-, Kypris-, Mahalo- ja Nuori-tuotesarjoja.

Teksti ja kuvat: Eeva Kolu