Uuden Muusan lahjaopas

lahjakol1.jpg

Viikko jouluun! Tässä muutama toivottavasti ei täysin itsestäänselvä lahjaidea sekä aineettomien lahjojen että kovien pakettien ystäville. Ja lopuksi muutama ihan ilmainen lahja, joita kaikki toivovat mutta harva osaa pyytää. 

Oman elämänsä Marie Kondolle

... ei ainakaan lisää tavaraa.

Jäsenyys Spotifyhin, Netflixiin tai HBO Nordiciin. Tulee takuulla käyttöön, ja jäsenyyden pituuden voi valita budjetin mukaan. Jos ystäväsi on kiinnostunut meditaatiosta, voin todella lämpimästi suositella myös vuosijäsenyyttä Headspace-appiin: selkokielistä, maanläheistä opastusta mindfulnessiin ja meditaatioon sekä täysin vasta-alkajille että pidempään hymistelleille. E-kirjojen ja äänikirjojen ystävä voisi ilahtua BookBeatista.

Museokortti. Avaa ystävällesi uuden puolen kaupungista. Kerrankin kulttuuria ja elämyksiä ilman painetta nähdä kerralla kaikki, "kun nyt kerrankin on lippu maksettu". On ihanaa, että museoon voi piipahtaa nopeasti vaikka ohi kulkiessa tai silloinkin, kun haluaa käydä katsomassa vaikka vain yhden teoksen - tai hengittelemässä museoiden rauhoittavaa ilmapiiriä.

Lahjakortti kukkakauppaan. Ystäväni olivat kerran keränneet tuparilahjaksi minulle kimpassa ison lahjakortin lähikukkakauppaani ja muistelen sitä edelleen yhtenä ihanimmista lahjoista, jonka olen koskaan saanut. Kävin parin kuukauden ajan joka viikonloppu hakemassa kimpun kukkia ja lahja ilahdutti koko kevään.

lahjakol2.jpg

Lahjakortti lempiravintolaan - tai uuteen kiinnostavaan tuttavuuteen. Tai vaikka kahvilaan, joka on ystäväsi työmatkan varrella - kivaa piristystä arkiaamuihin.

Hänelle, joka on aina stressaantunut

Lahjaksi enemmän aikaa tai vähemmän tekemistä.

Lahjakortti Foodoraan tai Wolt-krediittejä. Joku muu hoitaa ruoanlaiton.

Lapsen/lemmikinhoitoapua. Tähän voit lupautua itse, joten lahja on sinulle ilmainen, mutta saajalleen todella arvokas.

Kotisiivous tai ikkunoiden pesu. Yksi homma vähemmän. Voin suositella esimerkiksi Freskaa.

Vanhanaikainen herätyskello. Stressaantuneilla ihmisillä on tapana selata puhelinta sängyssä viimeiseksi illalla ja ensimmäiseksi aamulla (osasyy sille, miksi he ovat niin stressaantuneita). Kun yöpöydällä on oikea vekkari, ei ole enää yhtään hyväksyttävää syytä pilata yöuniaan stressaavilla uutisvirroilla ja hohkaavilla näytöillä. Olen kirjoittanut herätyskellon elämää parantavasta vaikutuksesta täällä.

Lahjakortti hierontaan tai hemmotteluhoitoon. Tilanne, jossa ei ole muuta vaihtoehtoa kuin rentoutua. Tunnin jälkeen olo saattaa parhaimmillaan olla kuin viikonloppuloman jälkeen. Helsingissä voin suositella esimerkiksi seuraavia paikkoja: holistinen ihohoitola Lupaus, jonka kasvohoitoihin olen nukahtanut joka kerta, sekä miljööltään rauhoittava ja ylellinen Kämp Spa. Edullisempi, mutta viihtyisä ja ylellinen hoitola puolestaan on Namina.

lahjakol3.jpg

Toim. huom.  jos ostat stressierkille lahjakortin, yritä enemmän tai vähemmän hienovaraisesti ehdottaa, että saat todisteen siitä, että rakas stressipallo oikeasti on varannut ajan sen käyttämiselle. Stressierkeillä on tapana laiminlyödä itseään, vaikka levähdystauko olisi valmiiksi maksettu. Vuoden päästä harmittaa löytää vanhaksi mennyt lahjakortti lipaston romulaatikosta - ja edelleen stressaa.

Sille ihanasti hörhölle kaverille

... meillä kaikilla on ainakin yksi.

Tarot-kortit sekä opaskirja niiden käyttöön. Endless hours of fun. Itse vannon vanhanaikaisen, superhärön Crowley Toth -pakan nimiin, mutta nykyään on tarjolla ties mitä merenneitokorteista kissatarotteihin ja yksisarviskortteihin. Rider Waiten pakka puolestaan on ikiklassikko. Valitse ystäväsi persoonan mukaan.

Carol BoltinVastausten kirja.Kirjan jokaisella sivulla on vastaus kyllä/ei-kysymykseen. Tältä kirjalta voit siis tiedustella johdatusta elämän pienissä ja suurissa valintatilanteissa. Hyvää viihdettä myös illanvietoissa.

lahjakol5.jpg

Sopivan hörhö elämys. Astrologin tulkinta / aurakuvaus / näkijäkonsultaatio /energiahoito / enkeliterapia / you name it. Syteen tai saveen, ainakin se on kokemus!

Hänelle, joka haluaa VAIN parasta

... ja sinulle, joka olet valmis maksamaan siitä.

Rimowan lentolaukku. Tekee jokaisesta matkasta juhlaa. Nelipyöräinen versio kulkee vierellä kuin hyvin totteleva koira, se liukuu kuin itsestään eikä sitä koskaan tarvitse raahata perässä. Lisäksi se on staili ja pitää herkemmätkin tavarat iskuilta suojassa. Itse sijoittaisin tähän mieluummin kuin vuittoniin.

Dysonin Supersonic -hiustenkuivaaja. Föönien Rolls Royce. Tai jotain futuristisempaa, Tesla tai Google-auto? Ihan uudenlaista teknologiaa hyödyntävä fööni, joka on todella pieni ja kevyt (käsi ei väsy kuivatessa!), ja kuivaa hiukset kokemukseni mukaan noin puolet nopeammin kuin vanhanaikaiset kuivaajat. Kallis, mutta elämänlaatua ja selvää ajansäästöä, jos tukkaa on paljon tai hiusten kuivaaminen on jokapäiväistä puuhaa.

Vintner's Daughter -kasvoseerumi. Kulttituote, jonka Into The Gloss nimesi vapaasti suomennettuna kaikkien kasvoöljyjen kuningattareksi. En tiedä, mikä tästä tekee niin ihmeellisen (virallisen tuotekuvauksen mukaan se, että seerumi sisältää 100 % aktiivisia aineita), mutta ihmeellinen se on - hoitavuutta, hehkua, kaikkea samassa putelissa. Sain alkuvuodesta pullon ystävältäni lahjaksi ja vahdin jokaista tippaa kuin esikoislastani.

Riedelin viinilasit.Löytyvät sommelierien kaapeista ja laaturavintoloista ympäri maailman. Sarjoja on erilaisia, ja lasit voi valita vaikka lahjan saajan lempirypäleen mukaisesti. Omistan yhdet Riedelit, nuo kuvassakin näkyvät Ouverture-sarjan samppanjalasit, ja kuplat tosiaankin maistuvat niistä paremmilta.

lahjakol7.jpg

... tai jotain muuta huippulaatua. Luksuksen ei aina tarvitse olla massiivinen sijoitus - jos ystäväsi tykkää suklaasta, osta vähän parempaa suklaata kuin hän itse ostaisi. Tai skumppaa, juustoa, suklaata, mausteita...

Ihan kaikille

Näitä lahjoja tarvitsevat kaikki, mutta harva osaa pyytää.

Pitkiä kiireettömiä halauksia. Niiden merkityksen muistaa vasta, kun sellaista ei ole pitkään aikaan saanut.

Aitoa kuuntelemista. Milloin viimeksi oikeasti kuuntelit toista sen sijaan, että miettisit jo mitä aiot vastata?

Läsnäoloa. Katso enemmän kaveria, vähemmän kännykkää.

Ymmärrystä. Kaikki yrittävät parhaansa.

Teksti: Eeva Kolu Kuvat: Eeva Kolu & Valmistajat sekä elokuvasta The Black Camel (1931)