Lepohytti ja kaupungin halvin spa-elämys

yrjonkatu.jpg

Sisäänkäynti on vaatimaton, mutta sen takaa aukeaa keidas. Kun mieli ja ruumis kaipaavat lepohetkeä, suuntaan Yrjönkadun uimahalliin. 1920-luvulla rakennettu uusklassinen uimahalli on epäilemättä Suomen kaunein, mutta se ei ole edes parasta Yrjönkadussa.

Suosikkiasiani hallissa ovat kakkoskerroksen lepohytit. Eikö ole ihana sana?

Jätän päivän paineet naulakkoon vaatteiden kanssa, vaihdan päälle kylpytakin ja oikaisen pitkäkseni hytin pienelle pedille. Käpsyttelen höyrysaunan, infrapunasaunan, altaan ja hytin väliä täysin sen mukaan, mitä kehoni kaipaa - joskus Yrjönkadulla käydessäni en  käy altaassa lainkaan. Lueskelen kirjaa ja kuuntelen uima-altaan rentouttavaa loisketta. Joskus tilaan hallin kahvilasta teetä.

Niin, palvelukin pelaa lepohyteille, jos iskee nälkä tai jano. Yrjönkadun uimahalli on muuten yksi harvoja paikkoja, jossa ihmiset juovat simaa ympäri vuoden.

Olen yhä äimänä siitä, että tällainen kahden tunnin spa-elämys kustantaa vain 14 euroa. Kun lunastaa pääsylipun kakkoskerrokseen, ovella annetaan mukaan kylpytakki ja pyyhe. Uimapukuakaan ei tarvitse, koska hallissa saa - ja itse asiassa vielä 2000-luvulle asti kuului - uida alasti. Yrjönkadun keitaaseen voi siis poiketa vaikka hetken mielijohteesta kesken rankan päivän. Rauhaa mielivän kannattaa suunnata hyttiin jo päivällä, sillä alkuillasta paikalle saapuvat kälättäjät.

Ai niin - ja siitä alastomuudesta. Uikkareita saa käyttää, mutta alasti uiminen ilman puristavaa spandexia on ihan parasta. Jos ajatus ahdistaa, Yrjönkatu on hyvä paikka harjoitella luontevaa ja hyväksyvää suhtautumista omaan kehoon. Löylyissä ja virtaavassa vedessä sitä muistaa, että tämähän on jumalauta maailman luonnollisin, hienoin ja mahtavin asia. Että on keho, joka tuntee kaiken tämän, oli se minkä kokoinen tai näköinen tahansa.

Tällä viikolla Uudessa Muusassa fiilistelemme lempipaikkoja. Yrjönkadun uimahallin lepohytti on juuri sellainen. Mielessäni matkaan sinne useammin kuin jaloillani. Toisinaan, kun jokin stressaa, pelkästään sanan lepohytti ajatteleminen saa hartiat laskeutumaan pari senttiä.

Yrjönkatu 21 b, Helsinki Naisille ja miehille eri vuorot. Katso täältä aukioloajat. 

Teksti ja kuva: Eeva Kolu