Kylässä Elinan luona

elina7-1.jpg
elina-9.jpg

Tänään soitamme ovikelloa ja käymme peremmälle uusimman tekijämme Elinan kotiin Helsingin Töölössä. (Kengät kannattaa nostaa hyllylle, sillä talouden nuorin asukas on viehtynyt niiden pureskelemiseen.) Kahden esteetikon kodissa arvostetaan vanhaa tavaraa, otetaan rennosti sohvalla ja juodaan illan päätteeksi tilkkanen portviiniä.

Elina:"Tässä asunnossa parasta on se että se on tilava, valoisa ja vanha. Poikaystäväni Andy rakastui erityisesti keittiön viinikaappiin. Minulle on tärkeää, että keittiö ja kylppäri ovat siistit. Ensimmäinen asuntoni, johon muutin 15-vuotiaana, oli alkuperäinen 60-luvun talo, jossa oli kamala, vaaleanpuna-ruskea kylppäri. Siitä on ehkä jäänyt traumat.""Muutimme tähän asuntoon kolme vuotta sitten. Asuin sitä ennen Turussa 15 vuotta, mutta olen kotoisin saaristosta, Kemiöstä. Töölössä on ihanan rauhallista, kadullamme ei ole mitään liikkeitä. Hiljaisuus on ihanaa. Kävelen joka paikkaan, mikä on jäänne Turku-ajoilta - Turussa keskusta-alueella kukaan ei käytä bussia.

elina-5.jpg

Töölössä lempipaikkojani ovat Hietsun ranta, jossa käyn mielelläni kävelyllä. Jos menemme näillä kulmilla ravintolaan, käymme Sognossa. Parasta siellä on lämmitetty, lasitettu terassi ja viikonloppuisin kolmen ja puolen euron skumppalasi." "Sisustuksessa on paljon sukulaisilta perittyjä tavaroita sekä kirpparilöytöjä. Kirjahylly on lempihuonekaluni. Sen löysimme viidelläkympillä tori.fi:stä, kun kuolinpesä möi huonekaluja.

elina8.jpg

Paras kirppisvinkkini on kuitenkin Lohjan Fasaani.Sieltä olen löytänyt esimerkiksi olkkarin ikkunalaudalla olevan pääveistoksen, joka esittää 1400-luvulla vaikuttanutta firenzeläispoliitikko Niccolo da Uzzanoa. Patsaan henkilöllisyys selvisi, kun aloin uteliaana googlata pohjasta löytynyttä tekstiä." "Estetiikka on minulle tärkeää. Kai se on jotain luontaista halua nähdä kauniita asioita ympärillään. Lempiesineitäni ovat makkarin maalaus, jonka perin isotädiltäni viime talvena. Olen tykännyt taulusta lapsesta asti, ihailin sitä aina kun lapsena kävimme kylässä isotädilläni. Pidän taulun synkästä tunnelmasta. Värikäs lamppu on Andyn isoäidin vanha. Oma väripalettini on mustaa, valkoista ja vähän harmaata. Tykkään siitä, että Andyn myötä kotiini on tullut hieman enemmän väriä, lampun lisäksi esimerkiksi värikästä grafiikkaa seinille.

elina-8.jpg
elina9.jpg

Pieni luova kaaos on siedettävää, mutta työpöydälle kerääntyvät kasat ahdistavat. Sen suhteen olen vähän pattitilanteessa. Teen nykyään kotoa töitä, joten tarvitsisin pöydän, jossa on säilytystilaa. Nykyinen työpöytäni on kuitenkin isoisäni tekemä, ja sillä on paljon tunnarvoa.""Sohva on lempipaikkani kotona. Rentouttavinta mitä tiedän on istua sohvalla koira sylissä ja kahvikuppi käsinojalla lukemassa lehteä. Tai lauantaisin oleskella sohvalla viinilasin ja juustotarjottimen kanssa.

elina-14.jpg
elina-12.jpg

Kirjoistamme suurin osa on Andyn. Itselläni ei oikein riitä kärsivällisyys kirjojen lukemiseen, ja osittain se on jäänyt somenkin jalkoihin. Luen kuitenkin netistä paljon myös asiajuttuja.""Ostin paljon muotikirjoja kymmenisen vuotta sitten, kun ensimmäisen kerran keksin, että muoti on minun juttuni. Silloin tunsin tarvetta ilmaista sitä myös ulkoisilla asioilla. Nykyisin kirjat ovat ehkä enemmän muistoja siltä ajalta. Kirjoista olen oppinut paljon sitä, miten vaatteilla ja kuvilla kerrotaan tarinoita. Minusta on mielenkiintoista, miten ihmiset tiedostamattaankin tekevät tulkintoja vaatteiden perusteella. Pidän tosi paljon Mary-Kate ja Ashley Olsenista. Heidän tyylinsä ja The Row -vaatemerkkinsä estetiikka on aina vedonnut minuun, mutta erityisesti arvostan Olsenien yksityisyyttä. Minusta on kiinnostavaa, että he eivät kerro julkisuudessa itsestään juuri mitään."

elina-15.jpg

"Reilu vuosi sitten meille tuli kääpiömäyräkoira Frans. Mattoja on ikävä. Koiran myötä kodin tunnelma on muuttunut vähän rennompaan suuntaan. Sietää paremmin pientä epäsiisteyttä, eikä tarvitse olla koko ajan pestyt lattiat. Sänkyyn Frans saa tulla, mutta ainoastaan päiväunille.

Ruokaa teemme yleensä lauantaisin, kun on kunnolla aikaa. Andy on meillä ruoanlaittaja, omat hermoni eivät riitä. Olemme molemmat viini-ihmisiä. Omia suosikkejani ovat ripassot ja port-viinit. Lempiyhdistelmäni on portviini, pipari ja sinihomejuusto. Suolaisen, makean ja rasvaisen yhdistelmä on vastustamaton."

Jatkossa pääset näkemään lisää Elinan estetiikantajua Uudessa Muusassa, etenkin tyylijutuissamme. Katso alkuun ainakin nämä:

Pukeudu punaiseenNude luo nahkansa

Teksti: Eeva Kolu Kuvat: Emmi-Liia Sjöholm