Lahjaidea: Parempi arki

Yhteistyössä Familon

Annan vain yhdenlaisia lahjoja: sellaisia, joiden tiedän parantavan saajansa arkea.  Kaikki tuttuni yrittävät nykyään karsia turhaa tavaraa, joten en halua kantaa korttani krääsäkekoon. Haluan antaa lahjoja, jotka joko katoavat saajansa kaapeista (kuten viiniä, kukkia tai hyvää oliiviöljyä) tai toisaalta ilahduttavat vielä pitkään joulun tai synttäreiden jälkeenkin.

Koska olen materiaalihifistelijä ja mahdollisimman miellyttävän arjen äänitorvi, kuvittelen usein tietäväni mitä ihmiset haluavat silloinkin kun he eivät (vielä) tiedä itse haluavansa sitä. Kaikille nämä asiat eivät tietenkään ole yhtä tärkeitä kuin minulle, mutta en ole vielä koskaan tavannut ihmistä, joka sanoisi yök toimiville perusasioille.

familon-3-of-8.jpg

Tässä jutussa muutama lahjaidea, joita mielestämme jokainen koti kaipaa. Laadukkaat ja kauniit lakanat. Tarvitseeko sanoa enempää? Ne parantavat unta ja saavat kodin näyttämään kauniimmalta. Pellavalakanoilla saa kotiin rouhean ja rennon tunnelman, jossa petaamatonkin sänky näyttää taideteokselta. Kuvassa Emmi-Liian pedissä ovat Familonin pellavalakanat tummanharmaassa värissä.

familon-4-of-8.jpg

Jos taas lahjan saaja (tai sinä) kaipaa makkariin enemmän luksushotellin tunnelmaa, voin lämpimästi suositella Familonin perkaalipuuvillaisia lakanoita. Olen ostanut elämässäni aika monet "hotellilakanat", ja sanoisin, että hinta-laatusuhteeltaan nämä ovat erinomainen valinta. Lakanoita saa muutamassa eri värissä, mutta aidoin hotellifiilis tulee tietenkin valkoisista. Laadukas peitto ja tyyny ovat juuri sellaisia lahjoja, joita ei ehkä osaisi toivoa, koska niiden merkitystä ei ymmärrä ennen kuin kokee eron vanhaan. Sain viime jouluna Familonin untuvapeiton enkä enää ikinä aio vaihtaa siitä pois. Tänä talvena käännytin myös Emmi-Liian untuvaklaaniin:

"Miehelläni on ollut koko seurustelumme ajan untuvapeitto. Pikkuvauva-aikana olin ärsyttävä nalkuttaja: mielestäni peitto kahisi niin paljon, että se herätti sekä minut että lapsemme. Mutta nyt en enää ikinä kieltäisi kahisevia unelmapeittoja. Vanha liru (jota kai juuri ja juuri pystyi peitoksi kutsumaan) päätyi vintille odottamaan vieraita (sori vaan kaikki sukulaiset ja ystävät) ja minä petasin sänkyyn uuden uljaan untuvapeittoni. Viimeisen silauksen antoivat Familon Princess -jättityynyt – sängystä tuli yhtäkkiä kuin viiden tähden hotelli. Menin pari iltaa äärimmäisen aikaisin sänkyyn ihan vain lekotellakseni luksuksessa. Ensimmäinen yö sen suojissa oli ihmeellinen. Heräsin varttia yli seitsemän enkä ollut havahtunut kertaakaan yön aikana. Muistattekin ehkä jo, että minulla on vuoden vanha tytär. Hän ei kuitenkaan ole enää ollut (koputan puuta) heräilyn syy.  Olen nimittäin havahtunut palelemaan ja pukemaan lisää kerroksia.

familon-7-of-8.jpg
familon.jpg

Hyvä uni on paras lahja, jonka voi antaa. Jostain kumman syystä sitä pitää ylellisyytenä, johon ei raaski itse sijoittaa. Tai ainakin niin minä ajattelin. Olen säästänyt vuosia peitossa, mutta kuluttanut jopa kallista Filippa K:n neulettani öisin, jotta en palelisi. Ekologisesti ja eettisesti valmistettu Untuva Gold -peite on muhkea lahjaidea, joka ei kirjaimellisesti jätä ketään kylmäksi."  -Emmi-Liia Jokainen koti tarvitsee laadukkaat ja kauniit keittiö- ja kylpypyyhkeet. Näissä pyyhkeissä yhdistyvät hammam-pyyhkeen ja froteepyyhkeen parhaat puolet: ulkonäkö ja iso koko on hammam-maailmasta, mutta pyyhkeen toinen puoli on froteeta. Ne ovat siis hieman pehmeämmät, paksummat ja lämpimämmät kuin perinteiset hamam-pyyhkeet. Käytän itse näitä talvella ja kesäksi vaihdan ohuenohuisiin pellavapyyhkeisiin. Nämä ovat tosi nätit ja tuovat vähän spa-tunnelmaa kylpyhuoneeseen. Lahjapakettiin voi sujauttaa seuraksi kauniin käsisaippuan tai huonetuoksun. Hyggeilyn ystävä - tai kylmän talon asukas - tarvitsee ehdottomasti hyvän viltin. Jos aiot tänä jouluna kääräistä pakettiin viltin, kurkkaathan materiaalilappuun. Akryyliviltti ei lämmitä vaan hiostaa ja kerää hajuja, ja lisäksi se muuttuu nopeasti kulahtaneen ja nukkaantuneen näköiseksi. Lisäksi keinokuitufleece vapauttaa pestäessä vesistöihin mikromuovia, nyyh! Suosi siis mieluummin (kyllä, arvasit) luonnonmateriaaleja: puuvillaa, pellavaa ja villaa. Familonin puuvillainen torkkupeitto on kohtuuhintainen vaihtoehto villavilteille: se on paksu mutta kevyt ja unelmanpehmeä.

Jos kaipaat parempia unia itsellesi tai pukinkonttiin, Familonin nettikaupassa on muuten juuri nyt 25 % alennus kaikista peitoista ja tyynyistä Suomi 100-viikon kunniaksi, ja monet tekstiilitkin näyttävät olevan alessa.

Ensi viikolla tulossa paljon lisää lahjaideoita!

Teksti ja kuvat: Eeva Kolu & Emmi-Liia Sjöholm