Makuunurkkauksen muodonmuutos: lisää luksusta jouluun

Yhteistyössä Familon & Asennemedia

KonMari-projektini toinen kierros on nyt valmis, ja sen myötä oli helppo nähdä, mikä kotona toimii ja ei toimi. Huomasin kaipaavani kotiin lisää raikkautta, selkeyttä ja valoa. En vain oikein keksinyt, missä mättää.

sanky-2-of-12
sanky-2-of-12

Kysyin mielipidettä ystävältäni, konseptisuunnittelija ja sisustusstailisti Anni Taimistolta. Annilla on haukan katse, mitä tulee tiloihin. Hän osaa yleensä sanoa välittömästi, millä pienillä muutoksilla mistä tahansa tilasta saisi toimivamman, viihtyisämmän ja tunnelmallisemman. Näytin Annille KonMari-projektin alussa tunnollisesti tekemäni kansion, johon olin tallentanut kuvia tiloista, joissa oli minua puhuttelevaa tunnelmaa.

Annilla oli heti vastaus: asuntoni fiilikset latisti makuunurkkaus, joka oli tavallaan kiva, mutta jotenkin väsähtänyt ja vähän tunkkainen. Anni naputteli minulle suunnitelman:

  • lisää kontrastia sängyn ja tumman lattian välille, eli sänkyyn valkoiset tekstiilit
  • lisää muhkeutta ja pehmeyttä sänkyyn: kaksi peittoa yhden sijaan, uudet peitot ja tyynyt ikivanhojen lättänöiden tilalle, ja tyynyjä niin paljon kuin sänkyyn vain suinkin mahtuu
  • helmalakana
  • jokin elävä kasvi makuunurkkaukseen tuomaan eloa

Nakitin Kämäräisen ja höyrystimen avukseni ja ryhdyimme tuumasta toimeen.

Olen tosi iloinen, että sain juuri sopivasti ennen joululomaa viihtyisän sängyn - perinteeni on nimittäin viettää kaikki joulunpyhät sängyssä. Lapsena sain aina joululahjaksi pinon kirjoja ja uuden pyjaman nilkoista liian lyhyeksi jääneen tilalle (kasvoin koko lapsuuden kuin pavunvarsi). Jouluaattona vaihdoin uuden lahjapyjaman päälle enkä ottanut sitä pois kuin vasta tapaninpäivän jälkeen. Majoittauduin sänkyyn kirjojen kanssa, valvoin kaikki yöt ja poistuin vain välillä hakemaan jääkaapista vähän lisää kinkkua ja karkkeja.

sanky-11-of-12
sanky-11-of-12

Juuri näin ajattelin tämänkin joulun viettää (okei, otin jo tänä viikonloppuna varaslähdön). Katan aamupalan sänkyyn ja vetelehdin puoleen päivään asti lukemassa kirjaa. Illalla glögiä, pikkunaposteltavaa ja Netflix auki. Olen säästellyt kehuttua The Crown -tv-sarjaa joululomalle - pyhinä pitää aina olla jokin sarja, johon koukuttuu.

sanky-7-of-12
sanky-7-of-12
sanky-4-of-12
sanky-4-of-12

Muutos toteutettiin aika pitkälti Familonin tuotteilla. Vaihdoimme Jennan kanssa koristetyynyihin valkoiset pellavapäälliset, ja lakanoiksi valkattiin Familonin valkoiset pellavalakanat. Pellavalakanoilla saa kivasti ylellistä fiilistä kotiin kohtuuhinnalla (puuvillalakanoissa joutuu törsäämään sievoisen summan, jos haluaa kunnolliset tiheään kudotut luksuslakanat).

sanky-6-of-12
sanky-6-of-12

Annin käskystä hankin kaksi peittoa, millä saikin kyllä muhkeaa hotellifiilistä sänkyyn. Familonin Feeling- peitteet ja -tyynyt ovat ihanan keveitä, mutta kuohkeita ja ilmavia. Kunnolliset peitteet ja tyynyt ovat muuten ihana joululahjaidea - jostain syystä niihin ei koskaan tule törsättyä itse, vaikka hyvä uni lienee paras lahja, jonka voisi itselleenkin antaa.

sanky-1-of-12
sanky-1-of-12

Uuden sänky-experienceni ehdoton lemppari on tämä: pitkä pötkyläinen Ergo Selkä -tyyny, joka on suunniteltu hartia- ja selkäkivuista kärsiville nukkujille, eli minulle. Olen silläviisii omituinen ihminen, että vaikka rakastan kainalossa kiehnäämistä, nukun parhaiten yksin. Tämä unikaveri ei kuorsaa tai pölli peittoa, mutta on täydellisen halittava. Toinen ihana lahjaidea!

sanky-3-of-12
sanky-3-of-12

En vielä löytänyt sopivaa päiväpeittoa, joten nyt viltin virkaa toimittaa toistaiseksi hamam-pyyhe. Mutta itse asiassa tykkään sängystä enemmän vähän myllättynä kuin siististi pedattuna - tyynyjen ja peittojen meri kuin suorastaan huutaa hyppäämään sekaan.

En lähtökohtaisesti tykkää nukkumisesta (se on niin tylsää), mutta nyt en malttaisi pysyä pois sängystä. Luen, syön aamupalaa ja teen töitä sieltä käsin. Tunnen olevani pellavaisen valtamerialuksen kapteeni, joka lempeästi mutta varmasti ohjailee maailmaansa peiton alta. Pari päivää sitten pidimme siellä Jennan kanssa palaverin. Eilen menin yhdeksältä nukkumaan ja heräsin tänään puoli kymmeneltä. Ja mikä parasta, kotona on nyt energiat kohdillaan eikä synkähkö makuunurkkaus enää latista tunnelmaa.

Hauskaa, miten loppujen lopuksi aika pienillä muutoksilla voi vaikuttaa valtavasti kotinsa viihtyvyyteen - ja ilmeisesti myös omien päiviensä kulkuun.

Jos haluat antaa joululahjaksi laadukkaat unet, kurkkaa Familonin luksuslahjaideat tästä.

Lokoisia sängyssä vietettyjä hetkiä kaikkien adventtiin!

Teksti: Eeva Kolu Kuvat: Jenna Kämäräinen & Eeva Kolu