Minimalismi voi olla muutakin kuin tyhjä vaatekaappi

“Almost everything is noise, and a very few things are exceptionally valuable.” - Greg McKeow

Mitä tulee mieleen sanasta minimalismi? Askeettinen asunto ja vaatekaappi, jossa roikkuu kolme valkoista paitaa siististi rivissä. Yksittäinen karahka japanilaisessa maljakossa ikkunalaudalla.

Minimalismi tuntuu mielissämme liittyvän kahteen asiaan: materiaan - ja ennen kaikkea sen poissaoloon.

Olen viime aikoina ajatellut minimalismin käsitettä. Entä jos koko jutun kääntäisikin ympäri? Yksi tapa ajatella on miettiä, mikä on turhaa ja luopua siitä. Toinen tapa lähestyä asiaa on pohtia, mikä on tärkeää ja pitää se, vain se. Ja ehkä vielä lisätä sitä.

Ja entä jos pelkästään materian sijaan minimalismia soveltaisikin ihan kaikkeen elämässä? Ajankäyttöön, työhön, ihmissuhteisiin, omaan ajattelutapaan?

Tein yhtenä päivänä listan asioista, joilla minulle on oikeasti väliä. Siitä tuli aika lyhyt:

Ilo
Vapaus
Luovuus
Oppiminen ja kasvu
Merkitykselliset suhteet ja kohtaamiset muiden ihmisten kanssa
Oma totuus (sen seuraaminen, sen mukaan eläminen ja sen ilmaiseminen tekemisen ja sanojen kautta)

That's it. Moni muu asia voi tuntua tärkeältä tai olennaiselta, koska niin moni asia kilpailee huomiostamme, ja koska pelko ohjaa niin paljon tekemistämme. ("Tämä on tärkeää, koska jos et tee tätä, toteutuu kauhuskenaario a, b ja c"). Mutta hetkenkin rehellinen pohdiskelu paljastaa, että suurin osa asiosta on suuressa mittakaavassa vain pölyä tuulilasissa. Swish swish! 

(Siitä oikeastaan tavaran karsimisessakin on kyse - kun aika, energia ja raha ei kulu tavaranpaljouden haalimiseen, etsimiseen, huoltamiseen, siivoamiseen ja säilyttämiseen, jää aikaa kaikelle muulle. Esimerkiksi kaikelle sille, joka on tärkeiden asioiden listalla.)

Viime aikoina olen miettinyt kaikkea listani läpi suodatettuna. Mikä vie kohti iloa, luovuutta ja kasvua? Pidä ne. Mitkä asiat eivät - tai mitkä ovat oikeastaan ihan sama? Sano niille useammin ja useammin ei.

Toisaalta en ole miettinyt pelkästään sitä, mitä elämästäni, kalenteristani tai elinympäristöstäni pitäisi poistaa. Mitä voisin lisätä, jotta vahvistaisin minulle tärkeiden asioiden läsnäoloa elämässäni? Mille kannattaa sanoa useammin kyllä?

Tämän listan läpi mietittynä kaikki tuntuu selkeältä ja päätöksiä on helppo tehdä.

Listan myötä myös konkreettiset, arkisetkin asiat alkavat asettua arvoasteikolle ihan itsestään. Esimerkiksi omasta terveydestä ja hyvinvoinnista huolehtiminen nousee prioriteetiksi, sillä se tukee kaikkea, mikä minulle on tärkeää. Koska tiedän arvostavani merkityksellistä yhteyttä muihin ihmisiin, kaikki tyhjää helisevä paskanjauhanta tai ventovieraiden mielipiteet alkavat kiinnostaa vähemmän ja vähemmän. Viime viikkoina olen monta kertaa alkanut katsoa jotain tv-ohjelmaa ja jo viiden minuutin jälkeen huomannut ajattelevani, että ei hitto, maailmassa on miljoona kiinnostavampaa asiaa kuin tämä. Sitten olen sulkenut läppärin ja mennyt tekemään jotain muuta. Yhtäkkiä jostain löytyy aikaa urheilla, kokata, lukea, tehdä omaa tutkimusta ja käydä taidenäyttelyissä. (Ja toki myös katsoa niitä oikeasti kiinnostavia ohjelmia.)

Yhdellä ihmisellä on vain rajallinen määrä aikaa, aivokapasiteettia ja energiaa. Siksi suosittelen vastaavan listan kirjoittamista kaikille.

Jos olet itsellesi rehellinen, siitä ei tule kovin pitkä.

Teksti & kuva: Eeva Kolu
Koti, HyvinvointiEeva Kolu