Pidä huolta

Ennen vihersisustin jotakuinkin näin: ostin kassillisen viherkasveja, laitoin ne kivoihin ruukkuihin, kastelin kun muistin. Ennemmin tai myöhemmin kasvit kuolivat, väistämättä ja aina. Sitten ostin uudet. Ainoastaan rahapuuni on edelleen hengissä, vuosia ja kolmea muuttoa myöhemmin. Rahapuu on tietysti helppo kasvi, mutta perimmäinen syy menestykselle lienee se, että juuri tämä rahapuu on myös ainoa huonekasvi, johon olen ollut aidosti kiintynyt.

Kun muutin nykyiseen asuntooni, päätin että tällä kertaa toimisin toisin. Uusi huonekasvi-ideologiani perustuisi kunnioitukseen: hankkisin tästedes kasveja harkitusti, ja ennen kaikkea opettelisin hoitamaan niitä. En hamstraisi enempää kasveja kuin jaksan hoitaa.

Hankin uuteen asuntooni ensimmäisen kasvin vasta tällä viikolla. Näin viikonloppuna kiinni olevan kukkakaupan ikkunassa pienen sitruspuun, enkä lakannut ajattelemasta sitä koko viikonloppuna (ja puhumasta siitä - sori, kaverit). Maanantaina heti kaupan auettua palasin hakemaan kaunokaiseni kotiin.

Nyt se nököttää keittiön ikkunalaudalla ja muistuttaa minua unelmastani - siitä, että jonain päivänä minulla on ihan oikea sitruunapuu ja siihen mätsäävä puutarha auringon alla. Meillä on diili: sitruspuu pitää hengissä unelmaani ja minä aion puolestani pitää sen hengissä.

sitruspuu.jpg

Uskon, että kun pidämme huolta kasveista, ne pitävät huolta meistä. Tuntuu paremmalta hoivata ja rakastaa yhtä kuin täyttää koti kymmenillä yhdentekevillä.Niin, ja se sitruspuun hoito? Nämä vinkit sain kukkakauppiaalta sekä ystävältäni, jonka koristesitruspuu on kukkinut ja tehnyt hedelmää joka vuosi jo monen vuoden ajan.

Mitä aurinkoisempi paikka, sitä parempi. Kesällä sitruspuu voi olla myös ulkona, tuolloin sen on oltava suojassa tuulelta.

Kasvukaudella (kevät ja kesä) sitruspuuta kannattaa kastella paljon. Multa ei saisi kuivahtaa kokonaan. Lannoita kasviravinteella joka toinen viikko.

Sijoita talvella valoisaan, mutta viileään paikkaan. Kastele vähemmän kuin kesällä, älä lannoita.

Sisällä oleva sitruspuu tarvitsee apua pölyttämisessä. Sen voi tehdä kuljettamalla pehmeän siveltimen avulla siitepöly kukasta kukkaan.

Teksti ja kuvat: Eeva Kolu