Se olennaisin aamurutiini

petaus.jpg

Yksi pieni asia, joka voi muuttaa aamun ja siten koko päivän kulun: petaa sänky. Timothy Ferriss kertoo kirjassaan (josta kirjoitin täällä) kuinka sängyn petaamista joka aamu suositteli hänelle niin laivaston upseeri kuin zeniläinen munkkikin (vai oliko se hindulainen pappi? Pahoittelut, en saa nyt asiaa tarkastettua, sillä kirja on ystävälläni lainassa).

Munkin/papin/hengenmiehen mukaan toiminto on maadoittava ja palauttaa meidät tähän hetkeen. Se on hyvä pohja tulevalle päivälle.

Merisotaväen upseerin mukaan sängyn petaaminen heti aamusta antaa meille itsevarmuutta: olemme onnistuneet päivän ensimmäisessä tehtävässä, mikä luo positiivisen sysäyksen kaikelle muullekin mitä päivän aikana haluamme tehdä.

No, oli miten oli, minulle sängyn petaaminen osana aamurutiinia on olennainen. Jos jätän sen tekemättä, koko aamussa on kiireen ja häsläyksen tuntu, joka vahvistuu myöhemmin päivällä aina, kun katseeni osuu sekaiseen makkariin. Sen sijaan siististi pedattu sänky säteilee harmoniaa ympärilleen silloinkin, kun vaatteet ovat unohtuneet nojatuolille, lattialla on koiran silppuama nenäliina ja ikkunalaudalla käytettyjä teekuppeja. Sitä paitsi illalla on ihanaa vaihtaa yöpaita päälle ja pujahtaa pedattuun sänkyyn nukkumaan. Kuten sanottua - sängyn petaaminen vaikuttaa koko päivään.

(Mielenkiintoista muuten, että suomen kielessä petaaminen voi viitata sängyn petaamisen lisäksi jonkin alustamiseen tai valmistelemiseen. "Hän petaa itselleen ylennystä." Petaamalla sängyn petaat siis itsellesi samalla parempaa päivää.)

En ole päiväpeittojen fani, niiden petaaminen on hankalaa ja hidasta ja minusta on muutenkin kivempi, että lakanat saavat päivän aikana tuulettua. Petaukseni on varsin simppeli ja olen hionut sen tehokkuuden huippuunsa vuosina, joina työskentelin hotellin kerroshoitajana. Minulla on kaksi peittoa, joista toisen levitän jalkopäähän poikittaissuunnassa. Isommat tyynyt asettelen taakse ja pienemmät niiden eteen. Tämä vie aikaa noin minuutin.

Helposti päivän parhaiten käytetty minuutti.

Teksti ja kuvat: Eeva Kolu
Koti, HyvinvointiEeva Kolu