Upgreidaa kotisi

Teineinä vaihdoimme huonekalujen järjestystä vähän väliä. Kapea sänky, kirjoituspöytä ja kirjahylly seilasivat ympäriinsä, löysivät jollakin käsittämättömällä tavalla yhä uusia sijainteja. Lopputulos palkitsi tuntien ähkimisen ja hikoilun. Kun tutut asiat seisoivat uusilla paikoillaan, koko maailma vaikutti uudelta. Näytti aivan siltä, kuin huonekalujen ääriviivat kimaltaisivat. Tuntui kuin jostain virtaisi uutta hapekasta ilmaa. Nykyisissä kaupunkikodeissamme neliöt ovat optimoidut: rajalliset, tarpeelliset, tehokkaassa käytössä. Huonekaluilla on yksi oikea tai oikeastaan yksi ainoa mahdollinen paikkansa. Silti saamme säännöllisesti kodeistamme samanlaiset kirkastavat kicksit kuin teineinä. Ai miten?

Noup, arvasit väärin, emme ala jälleen julistaa konmarituksen ilosanomaa. Tällä kertaa puhumme toisesta tärkeästä elämänfilosofiastamme: upgreidaamisesta. 

Kaikki alkoi siitä, kun Jenna korotettiin lennolla business-luokkaan. Sen jälkeen olemme pikku hiljaa alkaneet upgreidata koko elämäämme vähän lähemmäs ykkösluokkaa. Aina kun se on mahdollista, valitsemme sen ihan pikkaisen paremman vaihtoehdon, joka kohentaa elämänlaatua olennaisesti. Näin se tapahtuu kotona.

KEITTIÖSSÄ:

Vaihda teflon-pannu valurautaan tai hiiliteräkseen. Kyllä, kunnon pannu painaa enemmän ja on vähän ärsyttävämpi tiskata, mutta saat aikaiseksi paljon paremman paistopinnan ja maukkaampaa ruokaa. Lisäksi vältyt teflonista tihkuvilta kemikaaleilta.

Vaihda ruokasuola hyvään luonnonsuolaan, esimerkiksi merisuolaan tai vaaleanpunaiseen vuorisuolaan. Hanki pippurimylly. Valmiiksi jauhettu pippuri menettää kaiken teränsä.

muusa56.jpg

Hanki huippulaadukas ja hyvänmakuinen neitsytoliiviöljy, jota käytät vain sellaisenaan salaattiin tai ruoan päälle lorotteluun. Ero on huima! Pidä toista, halvempaa pulloa ruoanlaittoa varten.

Tee lista elintarvikkeista, joita käytät päivästä toiseen kaikista eniten. Juuri niihin panostamalla arjesta tulee herkkua. Voisiko lirujugurtin sijaan ostaa sitä  täyteläisempää, tai pussileivän sijaan piipahtaa ainakin viikonloppuisin leipomossa?

Vaihda perusrätti mikrokuituliinaan. Ennen hinkkasimme minuuttikaupalla hellaa ja pöytiä kiiltäviksi. Nyt huitaisemme ne täydellisen puhtoisiksi sekunneissa. Nämä Clas Ohlsonin edulliset liinat sopivat ainakin meidän keittiöidemme sävyihin täydellisesti.

VAATEKAAPILLA:

Panosta kauniiseen ja laadukkaaseen talvitakkiin. Se on esiintymisasusi kaikkialla puolet vuodesta, jos asut Suomessa.

Laukut ja kengät ovat helpoin tapa kohottaa tyyli lähemmäs ykkösluokkaa. Kunnon kengät parantavat käyttäjänsä ryhtiä ja kävelytyyliä ja sitä kautta myös fiilistä ja koko olemusta. Laukkuja riittää kaksi: yksi iso ja yksi pieni. Aloita isosta, sitä käytät kuitenkin eniten.

Sano tiukka ei akryylineuleille. Tee se nyt. Kirpaisee hetken, mutta paluuta noihin hiostaviin, nukkaantuviin ja hetkessä nuhjuisiin vaatekappaleisiin ei ole.

Käy läpi sukka-, sukkahousu- ja pikkuhousulaatikko. Tiedämme, että piilottelet siellä reikäisiä sukkia ja pikkareita, joiden kuminauhat ovat ajalta ennen älypuhelimia. Sitten on vielä se yksi sekalainen hylly, jossa lepää kaikenlaisia kuluneita vaatteita, joita käytät ehkä vielä joskus mökillä tai rempatessa. Laita koko hyllyn sisältö kierrätykseen ja keksi hyllylle uutta käyttöä.

Sisusta vaatekaappisi. Käytä ainoastaan laadukkaita henkareita. Aseta korut, huivit ja aurinkolasit tarjottimille. Valitse koukuttava huonetuoksu tai hajuvesi, jota suihkit kaappiin. Se todellakin kannattaa. Kun vaatekaappi on ojennuksessa, joka-aamuiseen asujen valitsemiseen tulee uutta itsevarmuutta. I've  got this!

KYLPPÄRISSÄ:

Kylppäri on kodin aliarvostetuin huone. Vietämme siellä yllättävän paljon aikaa, etenkin jos meikkaaminen, hiustenlaitto tai ihonhoito kuuluu arkirutiineihin. Siksi sen viihtyvyys on olennaista.

helmi12.jpg

Hyväntuoksuinen käsisaippua kauniissa pullossa on ensimmäinen upgreidaus, jonka soisimme jokaiseen kotiin. Se pysäyttää nautiskelemaan monta kertaa päivässä.

Lavuaari nousee luksushotellitasolle, kun käsisaippuan viereen asettaa laadukkaan käsivoiteen. Suosikkimme ovat juuri nyt Byredon Bal d'afrique, Aesopin Resurrection ja Comfort Zonen Tranquillity.

Jos sinulla on suihkuverho, vaihda se uuteen jo ennen kuin se alkaa homehtua jostakin kulmastaan. Myös käsipyyhkeet kannatta vaihtaa säännölliset. Juuri nyt rakastamme yli kaiken hamam-pyyhkeitä ja Balmuirin pehmeitä pellavapyyhkeitä.

TOIMISTOLLA:

Lue lämmittelyksi tämä juttu Jennan työpisteeltä.Ennustus: sen jälkeen hankit pikimmiten sähköteippiä ja lempi-Pinterest-kuvasi paperisina.

Huonolla kynällä on kamala kirjoittaa, hyvällä se on nautinto. Älä lainaa hyviä kyniä muille, et saa niitä ikinä takaisin.

Ystävämme työpaikalla oli hirveää kahvia, joten hän panosti pieneen kapselikeittimeen, jota pitää omalla työpisteellään. Teenjuojan on helppo viedä mukanaan hyvät teet Eldoradon tilalle.

Vaihda kännykän ja läppärin taustakuvat. Piristävä vaikutus on välitön.

Keri ylimääräiset johdot ja kiinnitä ne siisteiksi nipuiksi puhelinlankaponnareilla.

Hanki nättejä post-it-lappuja. Juu, monien työpaikalta saa post-it-lappua ilmaiseksi, mutta eikö totta, että ne ovat rumia? Nämä ruskean pahvin väriset laput eivät maksa paljon, mutta tekevät työpisteestä tasokkaamman.

Osta maailman kaunein kahvikuppi ja vesipullo. Jos ajattelet, että töissä selviää ankeillakin, kehotamme, että pysähdyt heti ja meditoit ajatusta hetken. On nimittäin olemassa iso riski, että heität parhaillasi elämääsi hukkaan.

Teksti: Eeva Kolu ja Jenna Kämäräinen Kuvat: Eeva Kolu