4 x parempi elämä kirjasta

Yhteistyössä BookBeat

Minua hämmentää aina, kun ihmiset kertovat nolostellen lukeneensa jonkin self help -kirjan. Mitä noloa siinä nyt on? Uteliaalle mielelle on hyvä lukea KAIKKEA - ja kehittää sitten asioista oma mielipiteensä. Olen minäkin lehteillyt Mein Kampfia (tuskin kukaan on jaksanut lukea sitä loppuun), mutta eihän se nyt tarkoita, että olisin samaa mieltä sen kirjoittajan kanssa... no, siis mistään.

Sitä paitsi ei siinä ole mitään noloa, jos haluaa kehittää omaa ajatteluaan tai työskentelytapojaan. Nolompaa se on, jos kuvittelee jo tietävänsä kaikesta kaiken.

Olen lukenut monia, monia self help -kirjoja, jos self helpiksi lasketaan kaikenlaiset paremman elämän oppaat. Sitten on vielä jossain sen vierellä kulkeva mutta astetta "vakavastiotettavampi" kategoria, jota varsinkin rakastan - erilaiset psykologiaa, työelämää ja ihmisen aivoja käsittelevät kirjat.

Okei, on totta, että elämäntapaoppaiden kategoriassa on paljon pintapuolista tauhkaa, josta ei jää mieleen kuin raflaava nimi. Lisäksi jossain vaiheessa tulee piste, kun tekee hyvää lakata lukemasta elämästä ja alkaa vain elää sitä.

Mutta on niitä sellaisiakin kirjoja, jotka saattavat oikeasti - KYLLÄ! - muuttaa elämän. Kaivelin yhteistyökumppanimme BookBeatin valikoimaa ja ilokseni löysin sieltä monta itselleni tärkeää teosta, jotka ovat vuosien varrella muokanneet minua ja ajatteluani.

bb1.jpg

  Kirja, joka muutti työelämäni - Greg McKeown: Essentialism

Luin tämän kirjan muutama vuosi sitten ja valaistuin. Tajusin, miten etenkin työelämässä, mutta toki myös sen ulkopuolella käytämme valtavasti aikaa ja energiaa aivan turhiin asioihin, sen sijaan että keskittyisimme siihen pieneen osaan, joka on oikeasti olennaista (spoiler: melkein mikään ei ole). Olen suorastaan tyrkyttänyt kirjaa kaikille, jotka valittelevat stressiä tai turhautumista tai sitä, että töitä on liikaa ja mitään ei koskaan ehdi tehdä kunnolla. (Ja kaikille joiden näen kirjoittelevan sähköposteja samalla kun yritämme palaveerata jostain ihan muusta aiheesta.)

Jos huomaan itse ajautuneeni takaisin turhan hälinän keskelle, luen tämän kirjan uudestaan ja kaikki kirkastuu taas. Lainasin kirjan joskus enkä ikinä saanut sitä takaisin, joten nyt uuden työsyksyn alkaessa oloni olikin hieman turvaton. Nyt kun löysin sen BookBeatista tuntuu kuin rauha ja järjestys olisi jälleen palannut valtakuntaani.

BookBeatissa äänikirjana, englanninkielinen.

bb3.jpg

Kirja, joka muutti suhtautumiseni self help- kirjallisuuteen: Gretchen Rubin - The Happiness Project

Tämä oli ensimmäinen self helpiksi kategroisoitava kirja, jonka ikinä luin. Se oli myös ensimmäinen kirja, jonka myötä havahduin ajattelemaan, että voin oikeasti vaikuttaa todella paljon omaan ajatteluuni, asenteeseeni ja siihen, millaisena elämä ja maailma minulle näyttäytyy. Luin kirjan monta vuotta sitten, kun olin ensimmäistä kertaa lomalla ties kuinka moneen vuoteen. Olin tuohon aikaan aika raskas ja piiloaggressiivinen tyyppi, jos totta puhutaan. Muistan kuinka rantatuolissa sain oivalluksen: Hetkonen, ehkä onnellisuus ei ole kovinkaan paljon kiinni siitä miten muut ihmiset tai elämä tai kohtalo tai mikä ikinä kohtelee minua, vaan voin pitkälti itse vaikuttaa siihen. Ehkä on ihan ok vain kokeilla, jos ei ottaisi kaikkea niin vakavasti. 

Rubinin kirja on hyvin käytännönläheinen ja sopii myös niille, jotka ovat allergisia kaikenlaisille hengelliselle hippihommille. Omaan makuuni Rubinin tyyli on nykyään ehkä liiankin kuivakka ja suorituskeskeinen, mutta The Happiness Project on helpostilähestyttävä no-nonsense opus. Ehdottomasti inspiroiva kirja kaikille, jotka haluavat tehdä pieniä asioita, jotka lisäävät onnellisuutta arjessa.

BookBeatissa äänikirjana, englanninkielinen.

bb4.jpg

Kirja, joka muutti suhteeni tavaraan - Marie Kondo: KonMari

No niin, tiedätte jo mitä ajattelen tästä.

BookBeatissa suomenkielisenä e-kirjana ja englanninkielisenä äänikirjana.

bb2.jpg

Kirja, joka muutti elämäni - Marianne Williamson: A Return to Love

Tämä kirja on minulle niin tärkeä, että oikeastaan hieman jännittää kirjoittaa siitä. Olen lukenut ja kuunnellut sen monta kertaa, palaan siihen aina uudestaan kun kaipaan vastauksia, lohtua tai varmistusta siitä, että kaikki menee hyvin. Kirja sisältää tunnetun hengellisen opettajan Marianne Williamsonin tulkintoja ja ajatuksia A Course In Miraclesista. Se on kirjoitettu 25 vuotta sitten ja on edelleen ajankohtainen klassikko. Tiivistettynä kirja kertoo siitä, miten voimme elää rakkauden emmekä pelon ohjaamina. (Tiivistyksen tiivistyksenä kirjassa on kyse siitä, että ainoastaan rakkaus on totta.)

Nostan nyt heti kissan pöydälle: KYLLÄ, tässä kirjassa puhutaan Jumalasta. Siinä puhutaan myös Pyhästä Hengestä. Tiedän, että tämä on jo tarpeeksi karkoittamaan puolet lukijoista. Mutta avoin mieli palkitaan, sillä juuri muuta yhteistä kirjalla ei sitten olekaan sellaisen uskonnollisuuden kanssa, johon olet ehkä tottunut. Itse asiassa kirjassa ei ole kyse uskonnosta lainkaan. Olen aina suhtautunut ristiriitaisesti järjestäytyneeseen uskontoon - jos kaikessa on kyse rakkaudesta ja anteeksiannosta, miksi uskonnoissa tunnutaan näiden sijaan keskityttävän enemmän sääntöihin, kieltoihin, tuomitsemiseen ja ihan luonnollisten asioiden häpeilyyn ja pelkäämiseen. Kaaliini ei oikein koskaan mennyt se, miksi kaikkia ihmisiä rakastava Jumala olisi samaan aikaan kostonhimoinen rankaisija. Silti olen jotenkin aina vain tiennyt, että myöskään ateistinen tai puhtaasti luonnontietellinen maailmankatsomus ei ole lähelläkään koko totuutta. Olen aina uskonut, mutten löytänyt sanoja uskolleni - ennen kuin löysin tämän kirjan. Se kuulostaa minun korviini kirkkaalta, oikealta, totuudelliselta.

A Return to Love sekä monia muita Marianne Williamsonin teoksia BookBeatissa englanninkielisinä äänikirjoina.

Muistathan, että Uuden Muusan lukijana voit kokeilla BookBeatia ilmaiseksi kuukauden ajan kampanjakoodilla: uusimuusa. Etu koskee uusia asiakkaita ja on voimassa 31.10.2017 saakka.Tästä pääset rekisteröitymään. Jäsenenä saat kuunnella äänikirjoja ja lukea e-kirjoja niin paljon kuin sielu sietää.

Teksti: Eeva Kolu Kuvat: Jenna Kämäräinen ja kustantajat