Äänikirjojen elämänmullistava taika

Kaupallinen yhteistyö BookBeat

Kolme asiaa ovat parantaneet elämänlaatuamme olennaisesti: kuivasampoo, leivänpaahdin ja äänikirjat.

Pari kuukautta sitten lupasimme testata BookBeatin ääni- ja e-kirjoja. Latasimme appin puhelimiimme, valitsimme kiinnostavimmat kirjat ja painoimme playta.

Alle viikossa elämäntyylimme muuttui. Tiedetään, tiedetään - melko mahtipontista. Mutta totta! Vielä pari kuukautta sitten rentouttavan vapaaillan kaava meni näin: Kotiovi kiinni, läppärin kansi auki. Lempisarja pyörimään ja aivot lepoasentoon. Ei aikaakaan, kun ilta oli ohi ja oli unien aika.

Kun äänikirjat alkoivat soida iltojemme taustalla, kaava muuttui. Mukava treeniasu päätyi päälle aivan ohi mennen. Jalat eksyivät lenkkareihin ja rantoja pitkin kaupungin ympäri, kaukana sijaitsevaan lempikahvilaan, ruokakauppaan ja postiin – jopa ruuhka-aikoina, sillä kerrankin odottaminen ei ollut ongelma. Aloimme kävellä, kävellä ja kävellä, ihan kaikkialle.

kesa22.jpg

Kun korvissa pyörii kiinnostava kirja, arjen pakolliset pikku asiat hoituvat ohi mennen. Yhtäkkiä talouspaperi ei enää lopu kesken. Kylppärin hyllyyn ilmestyy kauan kaivattu sappisaippua ja uusi sheivausterä. Kengät tulee vihdoin haettua suutarilta. Kaikenlaisia pieniä askareita alkaa oikein odottaa, kun tietää, että niitä hoitaessa saa taas jatkaa kirjan kuuntelemista.

Eeva on tykästynyt äänikirjojen kuunteluun myös erityisesti matkatessaan bussilla ja ratikalla. Siinä missä matkat tuli aiemmin käytettyä hektiseen kännykän räpeltelyyn, nyt matkat kulkevat rauhallisemmin luurit korvilla ja maisemia katsellen. Arkeen on yhtäkkiä sen kummemmin yrittämättä ilmestynyt enemmän rauhaa ja hiljaisia hetkiä.

Äänikirja on myös loistava tapa nukahtaa rauhallisesti. BookBeatin sovelluksessa voi asettaa uniajastimen sen mukaan, kuinka kauan arvioi nukahtamiseen menevän. Sen ajan kuluttua kirja lakkaa itsestään pyörimästä.

kesa210.jpg

Myös suhde omaan ympäristöön ja muihin ihmisiin muuttuu. Oman kämpän kynnys tuntuu aiempaa matalammalta, kaupunki ja sen ihmiset, puistot ja kahvilat helpommin lähestyttäviltä. Äänikirja korvissaan saa olla itsekseen ja levätä, mutta silti samassa tilassa muiden kanssa, osa ympäröivää maailmaa. Naapuriin, ystäviin ja koiranpentuihin tulee törmättyä useammin. Luurit korvilla. Hymy. Nyökkäys. Ne riittävät saamaan aikaan tunteen, että minut ja sinut on nähty. Että olemme tässä yhdessä. Niin, äänikirja voi mullistaa erityisesti omiin kämppiinsä eristäytyneiden kaupunkilaisten elämät.

kesa27.jpg
kesa26-734x1024.jpg

Arjen lisäksi myös lomailu muuttuu. Eeva lomaili Maltalla ja neljän tunnin lento hujahti mitä mukavimmin luurit korvilla. Tuntui melkein siltä, kuin vierustoverilotossa olisi kerrankin tullut jättipotti ja Aziz Ansari itse olisi ollut viereisessä penkissä jutustelemassa hauskoja juttujaan. (BookBeatissa kirjoja voi ladata myös offline-tilaan, joten nettiyhteyttä ei tarvita - loistava matkaseuralainen siis.)

Jenna istui äitienpäivän viikonloppuna Onnibussissa kahdeksan tuntia hievahtamatta. Nesbøn jännärin seurassa edes jano tai vessahätä eivät tuntuneet olennaisilta asioilta.

kesa24.jpg

Äänikirjoihin on pakko keskittyä, joten ne toimivat miltei meditaationa. Jos kesken kirjan alkaa murehtia seuraavan päivän palaveria, putoaa kärryiltä. Nämä äänikirjat pitivät mielemme parhaiten koukussa:

Jo Nesbø: Jano "Jännäristä on hyvä aloittaa, sillä siihen on helpointa keskittyä. Testijakson alussa kevyet hömppäromaanit pääsivät korviltani karkuun, mutta Nesbøn uusin pysäytti ajatukseni. Yksi Janon tapahtumapaikoista on trendikkäästi deittisovellus Tinder. Jep, arvasit oikein: murhaaja lymyilee juuri siellä. Mutta pyöritään tässä dekkarissa muuallakin: hamam-saunassa, baarissa ja järven jäällä, noin esimerkiksi. Kuuntelukokemus oli kokonaisuudessaan yllättävä, elämyksellinen ja mieleenpainuva, aivan kuin olisi leffaa katsellut." - Jenna Kieli: suomi. Kesto: vähän päälle 19 tuntia.

Aziz Ansari:Modern Romance "Koomikko ja esimerkiksi Master of None -sarjasta tuttu näyttelijä-käsikirjoittaja Aziz Ansari on kirjoittanut yhdessä sosiologi Eric Klinenbergin kanssa kirjan, jossa pureudutaan siihen, millaista on deittailu, kumppanin löytäminen ja parisuhde digitaalisena aikana. Kirja on todella mielenkiintoinen ja tarjoaa takuulla ahaa-elämyksiä ja vertaistukea kaikille, jotka ovat joskus tuskailleet Tinderin kanssa tai yrittäneet tulkita, mitä mikäkin emoji tekstarissa yrittää viestittää. Kirja on täydellinen sekoitus huumoria ja aidosti syvällistä pohdinta siitä, millaisia haasteita ja mahdollisuuksia teknologia asettaa parisuhteille ja miten niihin voi varautua. Suosittelen tätä erityisesti äänikirjana, sillä kirjan itse lukeva Ansari osaa ottaa kaiken ilon irti formaatista." - Eeva Kieli: engalnti. Kesto: vähän päälle 6 tuntia.

Maaret Kallio:Lujasti lempeä "Tämä kirja puhuttelee varmasti kaikkia, jotka ovat lukeneet psykoterapeutti ja seksuaaliterapeutti Maaret Kallion kolumneja Hesarista tai tykästyneet naisen lempeään mutta suorapuheiseen tapaan käsitellä parisuhdeasioita Ensitreffit alttarilla -ohjelmassa. Kirja ei lupaa suoria vinkkejä siihen, kuinka tullaan onnellisemmaksi, vaan haastaa lukijan itse pohtimaan monia elämän tärkeitä teemoja." - Eeva Kieli: suomi. Kesto: reilu hieman alle 6 tuntia.

kesa21.jpg

Ann Dowsett Johnston: Drink "Akateemiset, hyvinpalkatut nuoret naiset juovat, ilmeisesti todella paljon. Mutta miksi? Palkittu toimittaja ja akateemikko Johnston kertoo rehellisesti omasta riippuvuudestaan ja linkittää sen osaksi suurempaa yhteiskunnallista ongelmaa. Hän pohtii alkoholin roolia tunteiden ja stressin hallinnassa ja median vaikutusta alkoholista luotuihin epärealistisen upeisiin mielikuviin. Huomaan nyökkäileväni pontevasti läpi kirjan. Jos blogeja, Sinkkuelämää tai vaikka ihan vain omaa Instagram-tiliäni on uskominen, juuri mitään mahtavaa ei tunnu tapahtuvan ilman kuohuviinin läsnäoloa. Drink on todella avaava teos, vaikka joisi viiniä vain silloin tällöin tai ei ollenkaan." - Jenna Kieli: englanti. Kesto: vähän alle 9 tuntia.

 Cameron Diaz: The Body Book "Kuvittelepa, että kävisit päivittäin lenkillä Cameron Diazin kanssa ja koko sen ajan hän tseppaisi sinua ja kertoisi kaikkea kiinnostavaa hyvinvoinnista. Juuri niin olen viettänyt viimeisen viikon. Diaz lausuu itse vain kirjansa alku- ja loppusanat, mutta äänikirjalla kuuluva näyttelijä muistuttaa niin paljon Diazia, että tuntuu kuin hän olisi läsnä läpi kirjan. Diaz puhuu niin intohimoisesti terveellisestä, ravitsevasta ruuasta, että alan spontaanisti himoita kvinoaa ja omenoita ja ajatella syömistä ja liikkumista uudesta, kirkasotsaisesta vinkkelistä." - Jenna Kieli: englanti. Kesto: hieman alle 8 tuntia.

Lena Dunham: Not That Kind of Girl "Tämä omaelämäkerrallinen esseekokoelma on ihan taattua Dunhamia: hauska, välillä hiton ärsyttävä, toisinaan hätkähdyttävän suora - aivan kuten tv-sarja, josta Dunham parhaiten tunnetaan. Must-äänikirja kaikille, joille on jäänyt ikävä Girlsiä, sillä kirjoittaja itse myös lukee kirjan. Jos pidit tästä, suosittelen myös Dunhamin kollegan Mindy Kalingin kirjoja Mindyn itsensä lukemana. Tyyli on hyvin erilainen, mutta molemmissa käsitellään samastuttavalla huumorilla tyttönä ja naisena olemista." Kieli: englanti. Kesto: hieman yli 6 tuntia.

kesa25.jpg

BookBeatissa on tarjolla sekä kuunneltavia äänikirjoja että ruudulta luettavia e-kirjoja. Kuunneltavaa ja luettavaa löytyy usealla kielellä. Kirjoja saa kuunnella ja lukea niin paljon kuin ehtii, sillä jäsenyys toimii kuukausimaksulla. Kun koko valikoima on hyppysissä yhdessä ja samassa paikassa, on uutta kuunneltavaa ja luettavaa helppo löytää sovellusta selailemalla.

Uuden Muusan lukijana voit kokeilla BookBeatia ilmaiseksi kuukauden ajan kampanjakoodilla: uusimuusa. Etu koskee uusia asiakkaita ja on voimassa 31.10.2017 saakka.Tästä pääset rekisteröitymään.

Suosittelemme vahvasti. Nyökätään ja hymyillään, kun törmätään lenkkipolulla.

Teksti ja kuvat: Jenna Kämäräinen & Eeva Kolu