Kevään tärkein tv-sarja

Tämän kevään tärkein tv-sarja on helppo nimetä: se on kiistatta The Handmaid's Tale. Jos minä saisin päättää, kaikki katsoisivat sen. Sarja perustuu Margaret Atwoodin klassikkoteokseen Orjattaresi (engl. The Handmaid's Tale), joka ilmestyi jo vuonna 1985. Kirja esittelee dystopian, jossa Yhdysvalloista on tullut puritaanisiin arvoihin nojaava diktatuuri, jossa naisilta on viety kaikki valta.

Pääosassa on Mad Menista tutun Elizabeth Mossin esittämä Offred, joka joutuu vallanvaihdoksen jälkeen elämään korkea-arvoisen miehen jalkavaimona. Syntyvyys on ilmeisesti jonkinlaisen katastrofin seurauksena laskenut ja Offredin ja muiden hedelmällisten naisten ainoa tehtävä on synnyttää lapsia. Sensuuri ja kuri on armotonta ja kansalaisia tarkkaillaan kaikkialla.

Kammottavinta The Handmaid's Talessa on, että yli 30 vuotta kirjan ilmestymisen jälkeen, juuri nyt vuonna 2017, se tuntuu pelottavan ajankohtaiselta. Sarjaa katsoessa karmivinta ei ole se, mitä siinä tapahtuu vaan se, että sarjan tapahtumat eivät oikeastaan tunnu enää mahdottomilta maailmassa, jossa Donald Trump on presidentti, ääriajattelu saa lisää jalansijaa ja täysin tuulesta temmatut propagandauutiset leviävät somessa kuin kulovalkea.

Vaikka sarjan maailma on äärimmäinen, siinä on epämukavan paljon yhtäläisyyksiä todellisuuteen: monissa länsimaissakin naisten vapaus päättää itse ruumiistaan ja terveydestään on juuri nyt pahasti uhattuna (ks: Trumpin hallitus). Eikä kyse ole pelkästään naisten oikeuksista - The Handmaid's Tale on laajemminkin muistutus siitä, kuinka haurasta demokratia on. Kuten Offred sarjassa toteaa: "Now I'm awake to the world. I was asleep before. That's how we let it happen. When they slaughtered Congress, we didn't wake up. When they blamed terrorists and suspended the Consitution, we didn't wake up then, either. Nothing changes instantaneously. In a gradually heating bathtub, you'd be boiled to death before you knew it."

Jos tämä kaikki kuulostaa kovin raskaalta, kerrottakoon, että myös tv-viihteenä The Handmaid's Tale on loistava. Tyylikkäästi leikattu ja kuvattu, erinomaisesti näytelty. Jännittävä ja kiehtova. Ensimmäisessä jaksossa kesti hetki päästä kyytiin mukaan, mutta nyt en malttaisi odottaa viikkoa seuraavaa jaksoa. Näyttelijöihin lukeutuu Mossin lisäksi esimerkiksi Gilmore Girlsin Alexis Bledel, Orange Is The New Blackin ihana Samira Wiley sekä monista leffoista tutut Max Minghella ja Joseph Fiennes.

The Handmaid's Tale katsottavissa HBO Nordicilla. 

Teksti: Eeva Kolu
Kuva: HBO Nordic