Mitä luin tänä kesänä

Yhteistyössä BookBeat

Olen miettinyt viime aikoina paljon lukemisen merkitystä. Huomasin, miten hyvää runsas lukeminen kesälomalla teki: auttoi rauhoittamaan, hidastamaan elämisen ja ajattelun tahtia. Korjasi kärähtänyttä keskittymiskykyäni ja innosti taas suhtautumaan maailmaan uteliaammin.

Mutta ennen kaikkea olen pohtinut lukemisen merkitystä maailmalle. Muutama vuosi sitten mediassa herätti huomiota tutkimus, jossa käsiteltiin kaunokirjallisuuden lukemisen vaikutusta empatiakyvyn kehittymiseen. Lukeminen opettaa meitä asettumaan toisen ihmisen asemaan ja näkemään maailman toisenlaisin silmin. Varmasti tehokkaammin kuin esimerkiksi elokuvat tai tv-sarjat, jotka eivät vaadi meiltä samalla tavalla mielikuvituksen käyttämistä. Maailman tulevaisuuden kannalta ei siis ole välttämättä ihan pikkujuttu, jos ihmiset eivät jaksa tai halua enää lukea Twitter-postauksia pidempiä tekstejä.

bookbeat-3-of-3-e1502537751916.jpg

Tällaisen kehityksen vaikutukset näkyvät jo, väitän. Uskon, että maailman tämänhetkiset vitsaukset - populistinen ja radikaali politiikka, jyrkät vastakkainasettelut ja ennakkoluulot, skandaalinhakuinen media ja sen sellaiset - eivät olisi mahdollisia, jos kollektiivinen keskittymiskykymme ei olisi vajonnut sokerihumalaisen 6-vuotiaan tasolle. Emme enää osaa tai jaksa tarkastella asioita eri kanteilta, ymmärtää niiden keskinäisiä suhteita ja taustoja tai antaa asioille aikaa. Haluamme nopeita vastauksia, raflaavia otsikoita, jyrkempiä toimia ja valmiita mielipiteitä (mielellään mustavalkoisia). Haluamme yksinkertaisia ratkaisuja monimutkaisiin asioihin (hello, Brexit!). Lähdemme pikkuasioista mukaan someraivoon, koska jatkuvasti ylikierroksilla käyviä ihmisiä on helppo provosoida. Erityisesti politiikassa sekä nettipalstoilla keskustelua erilaisista ihmisistä ja näiden kohtaloista tuntuu leimaavan uudenlainen kylmyys, pelottava inhimillisyyden puute.

En missään nimessä kuulu niihin, joiden mielestä maailma on koko ajan menossa huonompaan suuntaan. Vaikka olenkin kieltämättä hieman huolissani ihmisten ajattelun kapenemisesta, yritän kauhistelun sijaan puhua mieluummin maailmankuvan laajentamisen, mielikuvituksen ja empatiakyvyn puolesta. Toivoisin, että saisimme lisää inhimillisyyttä kanssakäymiseen, jota yhä enemmän ja enemmän käydään erilaisten laitteiden välityksellä.

Jos voisin (ja minähän voin!) viedä kesälomasta yhden asian arkeen mukanani, se olisi lukeminen. Lomalla kirjoja tulee aina suorastaan ahmittua, mutta arkena keskittyminen on vaikeaa. Olen päättänyt, että se muuttuu tänä vuonna. Ajattelin jatkossakin ottaa aikaa, syventyä lukemiseen ja oikeastaan kaikenlaiseen muuhunkin tekemiseen ilman jatkuvia häiriöitä. Sellainen tekee ihmeitä aivoille, sielulle ja ruumiille. Pulssi tasaantuu. Kasvot kirkastuvat.

bookbeat-1-of-3-e1502537790205.jpg

Ehkä hieman ironista, mutta lukuinnostukseni uudesta löytymisestä saan kiittää myös teknologiaa, sillä olen edelleen ihan koukussa BookBeat-sovellukseen. En ollut kesälomalla juurikaan kotona, enkä päässyt ostamaan pokkareita sitä mukaa kun kahlasin niitä läpi. Aiemmin kuuntelin sovelluksesta lähinnä äänikirjoja, mutta kesällä opin myös lukemaan sujuvasti romaaneja puhelimeni ruudulta. Kun oli liian kirkasta lukea kännykän ruudulta - tai kun halusin ottaa ekstrarennosti ja sulkea silmät - siirryin taas äänikirjoihin.

Tässä muutamia BookBeat-suosikkejani viime viikoilta:

Minna Rytisalo: Lempi

Huikean hienosti kirjoitetun kirjan jännite pysyy alusta loppuun. Tarina aukeaa pala palalta ja yllättää lukijan. Myönnän, että yleensä kun luen kotimaisen romaanin takakannen ja huomaan sen taas kerran kertovan sodasta, ähkäisen tuskastuneena. Mutta tämän kirjan ahmin hetkessä. Hieno! BookBeatissa e-kirjana ja äänikirjana.

Elena Ferrante: Loistava ystäväni

Olen myöhäisherännäinen, sillä aloin vasta nyt lukea - tai siis kuunnella - Elena Ferranten kehuttua, maailmanmenestykseksi noussutta Napoli-sarjaa. Italialaisen Ferranten kirjat kertovat kahden tytön elämästä ja ystävyydestä Napolin köyhemmissä kortteleissa. Tämä on sarjan ensimmäinen osa, myös toinen osa Uuden nimen tarina löytyy BookBeatista äänikirjana.

Satu Rämö: Islantilainen voittaa aina

En ikinä kyllästy meidän pohjoismaalaisten yhtäläisyyksien ja erojen tutkimiseen ja ihmettelyyn, joten rakastan lukea kirjoja pohjoismaalaisten mielenmaisemasta (oli se sitten MiikaNousiaisenVadelmavenepakolainen tai viime vuosien lukuisat hyggeä ja pohjoismaista hyvinvointivaltiota käsittelevät kirjat). Islannissa asuvan Rämön kirja opetti minulle paljon uutta islantilaisista - kuten sen, miksi he ovat kaikki pitkiä ja hyvännäköisiä, miten haltiat vaikuttavat arkipäivään ja mitä ihmettä siinä pankkikriisissä oikein tapahtui. E-kirjana ja äänikirjana.

Jo Nesbø: Koko tuotanto

En lue dekkareita, paitsi Jo Nesbøta. Niissä lempparijuttuni on ovelan juonen ja hyvinkirjoitetun tekstin lisäksi se, että Nesbø on tehnyt taustatyönsä ja kirjoista oppii aina uutta varsin yllättävistä aihepiireistä, oli se sitten Australian aboriginaalien kulttuuri tai Thaimaan lainsäädäntö. Luen Nesbøta yleensä lomalla, erityisesti junassa ja lentokoneessa, joten kiljahdin riemusta kun huomasin, että Nesbø KOKO Harry Hole -sarja on BookBeatissa sekä e-kirjana että äänikirjana. Ei enää pokkareiden roudaamista reissuun! (Tällä hetkellä olen tosin hieman hermona, koska luen itse Harry Hole -sarjaa järjestyksessä, ja ystäväni pelottelivat että sarjan edetessä kirjat muuttuvat paljon raaemmiksi ja pelottavammiksi. Katsotaanpa, kuinka pitkälle pääsen.)

Affinity Konar: Elävien kirja

Tätä luen parhaillani. Kehuttu kirja kertoo identtisistä kaksostytöistä, jotka päätyvät Auschwitzin keskitysleirille Josef Mengelen kaksoskokeiden kohteeksi. Toinen tytöistä katoaa, ja sodan jälkeen leiriltä vapauduttuaan toinen päättää etsiä siskonsa ja kostaa Mengelelle. E-kirjana.

Lisää äänikirjavinkkejä tässä jutussa!

Muistathan, että Uuden Muusan lukijana voit kokeilla BookBeatia ilmaiseksi kuukauden ajan kampanjakoodilla: uusimuusa. Etu koskee uusia asiakkaita ja on voimassa 31.10.2017 saakka.Tästä pääset rekisteröitymään. Jäsenenä saat kuunnella äänikirjoja ja lukea e-kirjoja niin paljon kuin sielu sietää.

Teksti ja kuvat: Eeva Kolu