Telkkuopas: Ajankohtaista katsottavaa

Viisi just nyt ajankohtaista sarjaa. Hyppää uuden kauden kyytiin tai aloita ihan alusta.

Casa de Papel

En ole pitkään aikaan odottanut minkään sarjan toista kautta yhtä tärisevin käsin kuin Casa del Papelia eli Rahapajaa. Sarjassa rosvojoukko suunnittelee ja toteuttaa Espanjan rahatehtaan ryöstön Madridissa. Kahden kauden aikana seurataan 11 päivää kestävää panttivankidraamaa ja tutustutaan tietysti tapahtumiin, jotka siihen johtivat. Parasta on, että sarjan voi nyt katsoa kokonaisuudessaan, eikä sitä venytetty liian moneen kauteen Prison Breakin tyyliin. Casa de papelissa on kaikki: mieli riemuitsee nerokkaista suunnitelmista, lihakset kipeytyvät läheltä piti -tilanteista ja sydäntä kivistää, kun rikosten keskeltä löytyy rakkautta. Ja koko homman takana on kylmä totuus: kaikki on vähän ihanampaa, kun se puhutaan espanjaksi.

Erikoista: Sarjan kertoja on kuin aikuiseksi (ish) kasvanut Natalie Portmanin esittämä 12-vuotias palkkamurhaaja Luc Bessonin klassikkoelokuva Leonista. Ja ylläripylläri: iMDB:ssä kerrotaan, että hahmoon on otettu Portmanista mallia ja paljon.

Koukuttavuusaste: 10

Tuotantokausia: 2

binge16.jpg

Katso täällä: Netflix 

Silicon Valley

Komediasarja startup-maailmasta, Piilaaksosta ja sovelluskehittelystä kuulostaa minusta lähtökohtaisesti luotaantyöntävältä, mutta Silicon Valley jumahti jo ensimetreiltä suosikkilistalle kuin purkka tukkaan. Se kuvaa melko realistisesti sitä, miten huvittavaa on, kun nörtähtävät introvertit joutuvat keskelle patsastelulla ja sosiaalisilla suhteilla pelaavaa bisnesmaailmaa. Sarja pyörii lähes pelkästään sillä, että pääosaporukan menestys karkaa jatkuvasti siksi, että joku munaa, eikä se jostakin syystä ärsytä yhtään. Itse asiassa uusissa jaksoissa odotan eniten sitä, mikä megamoka kenellekin koodaajalle tapahtuu seuraavaksi. Ja sitten heidän vihollisilleen. Ja sitten taas heille. Ja sitten taas heidän vihollisilleen. Ja niin edelleen. Ja niin edelleen.

Erikoista: Sarjan alkuteksteissä nähtävä nettiyrityksiä kuvaava animaatio muuttuu sitä mukaa, kun uusia yrityksiä syntyy tai niitä ostetaan. Esimerkiksi Facebookin logo syö siinä Whatsappin logon.

Koukuttavuusaste: 8

Tuotantokausia: 4. Viidennen kauden jaksot julkaistaan maanantaisin.

binge14.jpg

Katso täällä: HBO Nordic

The Handmaid’s Tale

Lähitulevaisuuden dystopisessa yhteiskunnassa (joka on muuten sanayhdistelmä, joka ei yleensä houkuttelisi minua katsomaan tv-sarjaa) on ongelma: syntyvyys on laskussa ja lapsensaanti hankalaa. Rikkaisiin perheisiin palkataan piikoja, joita käytännössä raiskataan säännöllisesti seremoniallisin menoin perheen – ja piian itsensä – pelastamiseksi. Koska lapsissa on katsokaas tulevaisuus. Kuulostaa tosi kivalta ja juuri sellaiselta sarjalta, jota sinäkin varmaan haluaisit katsoa. NOT. No, niin minäkin ensin ajattelin, mutta sitten aloitin ensimmäisen jakson ja jäin kymmenessä minuutissa pakkomielteiseen koukkuun. Handmaid’s Tale on yhdistelmä tulevaisuutta ja menneisyyttä häiriintyneen kiinnostavalla tavalla: on palvelijattaria, hilkkoja ja konservatiivista kristinuskoa, mutta myös luksusautoja, supermarketteja ja modernia teknologiaa. Voittava yhdistelmä!

Erikoista: Sarjasta tuttu orjattaren punainen mekko ja valkoinen päähine on mielenosoituksellinen asu: se on nähty useiden osallistujien yllä naisten oikeuksien puolesta järjestetyissä tapahtumissa maailmalla.

Koukuttavuusaste: 10

Tuotantokausia: 1. Toinen kausi alkaa HBO:lla 26.4.

Katso täällä: HBO Nordic

(Lue myös Eevan aikaisempi juttu The Handmaid's Talesta.) 

binge13.jpg

Nukkekaappi

En tiennyt, että osaisin haluta tuhatkuusisataaluvun Amsterdamiin, ennen kuin löysin kolmiosaisen brittisarjan Nukkekaappi. Köyhä maalaistyttö nai rikkaan amsterdamilaismiehen, muuttaa tämän kotiin ja tulee osaksi tämän salaperäistä elämää. Aikansa kuluksi tyttö alkaa sisustaa nukkekotia, joka on hyytävän todellinen kopio talosta, johon hän on muuttanut. Jokainen jakso on niin erilainen, että on kuin katsoisi kolmea eri sarjaa, ja vaikka hahmot alkavat avautua kunnolla vasta kolmannessa osassa, on se osista epäkiinnostavin. Sarja ei ole mullistavinta tv-draamaa, mutta kiva ja nopea katsottava – jollei muuten niin siksi, että Anya Taylor-Joyn kasvoja jaksaa ihastella ikuisesti. Vähintään sarja on tarpeeksi kiinnostava saadakseen ihmisen (krhm, siis minut) googlailemaan barokkihelmoja, korsettipovia ja Hollannin kultakautta illat läpeensä. Niin, ja nukkekoteja.

Erikoista: Amsterdamin Rijksmuseumissa on nähtävillä nukkekoti, josta kirjailija Jessie Burton sai idean kirjaan. Sen omisti Petronella Oortman, mutta muuten kirjalla tai sarjalla ei ole mitään tekemistä tositapahtumien kanssa.

Koukuttavuusaste: 6

Tuotantokausia: 1

binge15.jpg

Katso täällä: YLE Areena

The Alienist

1800-luvun lopun New Yorkiin sijoittuvassa rikostrillerissä tutkitaan kaupunkia terrorisoivan sarjamurhaajan tekosia. Pukudraamaa, kehittyvää oikeuslääketiedettä, verta ja kuolemaa, menestysreseptihän se siinä. 2000-luvun teemojen leipominen sarjan sisältöön tuntuu hetkittäin hiukan päälleliimatulta, muttei niin paljoa, että se häiritsisi. Mutta toisaalta sarja ei ole ihan niin mieletön, että niitä katsoisi sormien läpi. Siksi mainitsen ne nyt tässä, mutten kuitenkaan sano niistä oikein mitään. Alienist on kaiken kaikkiaan ihan hyvä sarja, jonka koukku asettuu hyvin pian melko syvälle, koska pakkohan se murhaaja on saada kiinni. (P.S. Ennen sarjan katsomista ajattelin, että jes silmäkarkkia, Luke Evanshan on kuuma, mutta löysin näyttelijäkaartista jonkun vielä kuumemman: Douglas Smith. Hän on kuin yhteen sulatetut Miki Liukkonen ja Lauri Tilkanen. Ihana!)

Erikoista: Sarja perustuu Caleb Carrin samannimiseen kirjaan, joka ilmestyi vuonna 1994. Samana vuonna syntyi yksi sarjan pääosan esittäjistä, Dakota Fanning. Tuntuuko vanhalta?

Koukuttavuusaste: 9

Tuotantokausia: 1

Katso täällä: Netflix

Teksti: Tiia Rantanen Kuvat: HBO Nordic, Netflix, Yle