Telkkuopas: kaikkien aikojen suosikit

Minua ja kollegaani Tiiaa yhdistää työn lisäksi ainakin kaksi asiaa: kumpikaan meistä ei yleensä kieltäydy drinkistä ja kumpikin meistä töllää kaiken mitä netin streaming-palveluista tulee. Tai no ei nyt ihan kaikkea - ainoastaan kaiken kiinnostavan ja hyvän. Meiltä toivotaan jatkuvasti enemmän vinkkejä hyvistä tv-sarjoista, etenkin sellaisista joita voisi ahmia kausi toisensa perään sairaslomalla tai laiskana viikonloppuna. Siispä miksi pitää kynttilää vakan alla? Tässä jutussa Rantasen Tiia ja minä vinkkaamme  binge watch -hengessä omat kaikkien aikojen TOP 5-sarjamme.

Tehtävä oli vaikea, lähes mahdoton. Turha siis huutaa vääryyttä, jos jokin mestariteos puuttuu - se on todennäköisesti jo seuraavan jutun luonnoksissa.

binge1.jpg

Tiian TOP 5:  

The Jinx – The Life and Deaths of Robert Durst

The Jinx on ehkä kaikkien aikojen järkyttävin rikosdokumentti. Sen pääosassa on lukuisista katoamisista ja henkirikoksista epäilty kiinteistömiljonääri Robert Durst, joka ei ole (toistaiseksi) joutunut vastuuseen tekemistään karmeuksista. Durst ei koskaan aiemmin ollut suostunut puhumaan tiedotusvälineille, mutta esiintyy dokkarissa ihan muina kunkkuina, koska ihailee dokumentin ohjaajaa.

Erikoista: Durst pidätettiin päivää ennen dokumentin viimeisen osan esittämistä Yhdysvalloissa. SPOILER ALERT! Viimeisessä osassa Durst käytännössä tunnustaa tekonsa puhumalla itsekseen vessassa tajuamatta, että hänen vaatteissaan on vielä mikrofoni. Oikeudenkäynti alkaa huhtikuussa 2018.

Koukuttavuusaste (1-10): 10

Tuotantokausia: 1

binge2.jpg

Katso täällä: HBO Nordic

Orange is the New Black

Piper Kermanin samannimiseen kirjaan (etenkin ensimmäisen kauden jälkeen enää hyvin löyhästi) perustuva OITNB antaa äänen ja kasvot kaikenlaisille naisille – yhdysvaltalaisen vankilan seinien sisältä. Keskiluokkainen nainen tuomitaan reilun vuoden vankeuteen, ja ajan saatossa pullamössöstä kuoriutuu kova luu. Sarjassa on sopivassa tasapainossa komiikkaa, romantiikkaa, draamaa ja jännitystä, ja tulossa on vielä ainakin kaksi kautta.

Erikoista: Lastenohjelma Sesame Street on tehnyt sarjasta muppet-parodian. Sen nimi on Orange is the New Snack, ja siinä hahmo nimeltä Piper Snackman tutustuttaa uudet koulutoverinsa terveelliseen välipalaan: appelsiineihin.

Koukuttavuusaste: 9

Tuotantokausia: 5

binge3.jpg

Katso täällä: Netflix

Black Mirror

Black Mirror on synkkä, brittiläinen scifi-antologiasarja, joka tarkastelee sitä, millaiseksi moderni teknologia meidät ja käytöksemme muovaa. Jokainen jakso on oma pikku tarinansa, joten aloittaa voi vaikka kesken kaiken. Parasta sarjassa on se, että se sopii myös sellaiselle, joka ei ole perinteisen scince fictionin ystävä (minulle).

Erikoista: Jos ahmit kaikki kaudet, jäät takuulla koukkuun Irma Thomasin ihastuttavaan kappaleeseen “Anyone Who Knows What Love Is”.  Joku sarjan hahmoista laulaa sitä jokaisen kauden yhdessä jaksossa.

Koukuttavuusaste: 10

Tuotantokausia: 4

binge4.jpg

Katso täällä: Netflix

The Office (US)

Monen mielestä mokumenttisarja Officen jenkkiversio on televisiohistorian karmeimpia tekoja. Oikeasti sarja on upea, varsinkin jos jättää ensimmäisen kauden (joka on orkkisversion täysi kopio) huomiotta, eikä vähiten siksi, että hahmot pystyvät kehittymään yhdeksässä kaudessa paljon pidemmälle kuin brittiversion kolmessa. Sitä paitsi pennsylvanialaisen paperifirman konttorin aluejohtajasta Michael Scottista on kenen tahansa toteemieläimeksi.

Erikoista: Aluejohtajan assistentilla Dwight Schrutella on punajuurten viljelyyn liittyvä blogi. Ihan oikeasti. Siellä on yksi postaus, jonka voi lukea täällä.

Koukuttavuusaste: 8

Tuotantokausia: 9

binge5.jpg

Katso täällä: HBO Nordic

Fargo

Elokuvasta Fargo (1996) inspiraationsa saanut sarja kertoo sotkuisia rikostarinoita lumen peittämästä Minnesotasta – paikasta, jossa kaikki ovat niin mukavia, ettei mitään pahaa koskaan uskoisi tapahtuvan. Jokaisessa kaudessa on uusi tapahtumaympäristö, aikakausi ja hahmot, mutta yhteistä kaikille on se, että veri lentää ja ruumiita kasautuu. Ällös kuitenkaan peljähdä: mukaan on onnistuttu leipomaan myös rutkasti huumoria.

Erikoista: Jokaisen jakson alussa ruutuun ilmestyvä teksti “This is a true story” ei pidä millään muotoa paikkaansa.

Koukuttavuusaste: 9

Tuotantokausia: 3

Katso täällä: HBO Nordic

binge6.jpg

Eevan TOP 5:The Wire

Aina kun ajattelenkin The Wireä, käsivarsiani pitkin vilistävät kylmät väreet. Entisen rikosreportteri David Simonin käsikirjoittama sarja kuvaa yhdysvaltalaista Baltimoren kaupunkia rehellisyydellä, jollaiseen rikossarjoissa ei ole totuttu. Jokaisella kaudella keskiössä on eri teema, esimerkiksi koulutus tai politiikka. Sarjan läpi suurimmassa roolissa on kuitenkin huumekauppa ja sitä vastaan taistelevat poliisit. The Wiren maailmankuva ei ole mustavalkoinen, vaan se esittää niin poliisit kuin rikollisetkin ihmisinä ja pureutuu enemmänkin niihin rakenteisiin, joiden vuoksi Baltimoren kaltaisissa entisissä teollisuuskaupungeissa rikollisuus ja huumekauppa rehottavat. The Wire on riipaiseva ja ajoittain lohdutonkin, mutta samalla se avaa katsojansa sydämen uudenlaiselle empatialle. Sarja on koukuttava, helvetin hyvin tehty ja täynnä ikimuistoisia hahmoja, joista erityisesti Omar Little on mielestäni yksi hienoimmista hahmoista tv-sarjojen historiassa.

Erikoista: Iso osa The Wiren näyttelijöistä - myös merkittävissä rooleissa - on bongattu oikeasti Baltimoren kaduilta.

Koukuttavuusaste: 9

Tuotantokausia: 5

binge7.jpg

Katso täällä: HBO Nordic

Breaking Bad

Tv-sarjoissa ärsyttävintä: lähes kaikki upeatkin sarjat (ikävä kyllä osa myös tällä listalla) menettävät otteensa kausien edetessä. Kokonaisuus  alkaa hajoilla, hahmoista tulee omia karikatyyrejään tai käsikirjoitus alkaa saada täysin epäuskottavia käänteitä. Yksi syy, miksi Breaking Bad on minusta yksi kaikkien aikojen mestarillisimmista tv-sarjoista on se, että sitä katsoessa tuntuu, että käsikirjoittajat ovat alusta asti tienneet, miten sarja tulee päättymään. Sarja saa mitä uskomattomampia käänteitä sen edetessä, mutta ei silti tunnu epäuskottavalta. Kierrokset vain nousevat ja muuttuvat hurjemmiksi, mutta ote ei herpaannu. Sarja alkaa, kun lukion kemianopettaja Walter White saa kuulla sairastavansa syöpää. Jättääkseen perheelleen perinnön White alkaa tehtailla metamfetamiinia koulunsa entisen oppilaan kanssa. Walter Whiten hahmon kehitys kemianopettajasta huumeparoniksi on mestarillisesti kuvattu, eikä sarja sorru koskaan kliseisiin ja helppoihin ratkaisuihin.

Erikoista: Sarjan sivuhahmosta, epäilyttävästä lakimies Saul Goodmanista, tuli niin suosittu että tämä sai oman spin off -sarjan Better Call Saul. Se on katsottavissa Netflixissä.

Koukuttavuusaste: 10 (tätä katsoessani kävelin kotona iPad kädessä ja kuulokkeet päässä, koska en voinut painaa pausea).

Tuotantokausia: 5

binge8.jpg

Katso täällä: Netflix

Arrested Development

Arrested Development (esitettiin Suomen telkkarissa nimellä Sukuvika) on lempikomediani kautta aikain eikä kulu montaakaan päivää, etten lainaisi jotain sen sutkautusta. Täysin sekopäinen komedia kamalasta perheestä, jossa naurattaa nimenomaan hahmojen ja tilanteiden täysi absurdius. Rikkaan perheen isä tuomitaan vankilaan talousrikoksista ja muu perhe joutuu opettelemaan elämään, jossa raha ei virtaakaan huoletta. Sarja on niin nopea ja nokkela, että suuri osa vitseistä menee ohi, ja siksi se kestää monta katselukertaa. Ehkä juuri siksi aikaansa edellä ollut Arrested Development ei oikein löytänyt yleisöään perinteisestä tv:stä ja sen elinkaari jäi harmillisen lyhyeksi.

Erikoista: Sarja sai vuosia myöhemmin neljännen tuotantokauden suoraan Netflixiin, mutta monista sarjan näyttelijöistä oli tässä välissä tullut isoja staroja, joiden aikatauluja ei saatu sovitettua yhteen. Siksi neljännellä kaudella näyttelijät esiintyvät harvoin samoissa kohtauksissa ja lopputulos oli vähän floppi.

Koukuttavuusaste: 7

Tuotantokausia: 4, joista viimeisen voi skipata

binge9.jpg

Katso täällä: Netflix

Friday Night Lights

Teksasilaiseen pikkukaupunkiin sijoittuva draamasarja kuvaa kaupunkia, jossa ainoa tärkeä asia on paikallisen lukion jenkkifutisjoukkue. Kuulostaa tylsältä, mutta Friday Night Lights on niitä sarjoja jotka hitaasti mutta varmasti hiipivät katsojansa sydämeen ja jäävät sinne ikuisesti. Mietin vieläkin välillä, mitäköhän Landrylle ja Rigginsille, Tamille ja koutsi Taylorille tätä nykyä kuuluu. Sarja on realistinen kuvaus Keski-Amerikasta, jonne ison maailman tuulet ja Hollywoodin glamour eivät ylety.

Erikoista: Sarjan KAKKOSKAUSI ON KAMALA. Niin kamala, ettei sitä voinut enää laittaa normaalin horjunnan piikkiin, vaan tuntui kuin olisin katsonut kokonaan eri sarjaa. Pettyneenä aloin tutkia, mitä hittoa tapahtui. Realistinen, fiksu ja hidastempoinen sarja ei onnistunut keräämään miljoonayleisöjä, joten kakkoskaudella sitä esittänyt kanava halusi muuttaa sarjan enemmän perinteiseksi, saippuamaiseksi tv-draamaksi. Lopputulos oli katastrofi, ja kolmoskaudella sarja palasi vanhaan toimivaan tyyliinsä. Kakkoskauden tapahtumat ovat muista kausista täysin erillisiä eikä niihin enää palata (ja hyvä niin), joten voit skipata sen ja siirtyä ykköskaudesta suoraan kolmoseen. (Ja ehdottomasti suosittelen tekemään juuri niin.)

Koukuttavuusaste: 7

Tuotantokausia: 5, joista kauden 2 voit skipata kokonaan

Katso täällä: HBO Nordic

binge10.jpg

Mad Men

Jos pitäisi sanoa tyylikäs tv-sarja, tulee Mad Men ensimmäisenä mieleen. Kaikki siinä huokuu tyyliä ja hyvää makua, enkä puhu nyt pelkästään lavastuksesta ja puvustuksesta. Hahmot sanovat aina vain juuri sen verran kuin on tarpeen, missään ei koskaan mennä överiksi tai väännetä rautalangasta. Mad Men onkin niitä sarjoja, joita ei voi katsoa samalla kuin näprää kännykkää, sillä yksi katse saattaa kertoa hahmojen motiiveista tai tunteista enemmän kuin kymmenen lausetta. Sarja sijoittuu 1960-luvun New Yorkin mainosmaailmaan, jossa sovinismi on vielä voimissaan, tupakointi kuuluu jokaisen kotiäidin päiväohjelmaan yhtä vankasti kuin viski mainosmiehen lounastuntiin ja tummaihoiset ihmiset kelpaavat lähinnä siivoojiksi. Sarja kuvaa tätä maailmaa ajassa, jossa rakenteet alkavat hiljalleen rakoilla. Sarjassa oikeat historialliset tapahtumat kulkevat sujuvasti taustalla, ja 60-luvun estetiikkaa arvostaville on luvassa loputonta silmäkarkkia.

Erikoista: Tuskin missään sarjassa tupakoidaan yhtä paljon kuin Mad Menissä. (Tähän YouTube-kimaraan on joku ahkera kerännyt jokaisen Mad Menissä poltetun savukkeen.) Kuvauksissa näyttelijät polttivat yrttisavukkeita. Spoilaamatta totean, että tupakoinnilla taisi olla sarjassa laajempikin symbolinen merkitys. Sarja alkaa ja tietyllä tapaa loppuukin tupakointiin, kenties paitsi vertauskuvana itse sarjan, myös kokonaisen aikakauden päättymiselle.

Koukuttavuusaste: 7

Tuotantokausia: 7

Katso täällä: Netflix

Psst. Tiian blogia voit lukea täällä! 

Teksti: Tiia Rantanen & Eeva Kolu Kuvat: HBO Nordic, Netflix