Spa-hullut Pärnussa

Kaupallinen yhteistyö Tallink ja Asennemedia

"Oho, onpas se valtava." "Siis häh, vieläkö tää jatkuu?" Kun näimme ensimmäisen kerran Pärnun hiekkarannan, ei millään mennyt kaaliin, että jossain näin lähellä olisi tällainen hiekkaranta.

Vain muutaman tunnin matkan päässä Helsingistä pääsee säiden salliessa tosiaan ihan oikealle rantalomalle. Ja jos säät eivät salli aurikotuolissa lojumista, Pärnusta löytyy onneksi jotain, jonka vuoksi olisimme valmiita matkaamaan pidemmällekin. Viron epävirallinen kesäpääkaupunki tunnetaan nimittäin rantansa lisäksi erityisesti kylpylöistään. Ja niistähän me pidämme.

parnu-21-of-28.jpg
parnu-8-of-28.jpg
parnu-17-of-28.jpg

Pärnu on varsin valloittava pikkukaupunki vain vajaan kahden tunnin ajomatkan päästä Tallinnasta. Keskusta on idyllinen vanhoine puutaloineen ja vehreine puistoineen. Meidän reissumme aikaan kaupungin monet syreenit olivat kukassa, mikä teki kaupungista vieläkin hurmaavamman (ja varsin huumaavan tuoksuisen, ah!)

parnu1.jpg
parnu-22-of-28.jpg

Kaupunki on pieni, ja kaikkialle pääsee kävellen. Keskustan kaduilta löytyy useita viihtyisiä terasseja, joille aurinkoisena päivänä on mukavaa istahtaa lounaalle tai lasilliselle kylmää roseeta. Kaupungin suloisin ravintola on varmastikinSupelsaksad (kuvassa vasemmalla), joka on vähän kuin mummola, jossa on tapahtunut väriräjähdys. Toisena päivänä lounaspaikaksemme valikoitui MUM Café puhtaasti siksi, että sen terassilla oli eniten paikallisia. Seuraavaa visiittiä varten jäi odottamaan kehuttu Mahedik.

Hintataso ravintoloissa ja kahviloissa on Suomea edullisempi.

parnu-16-of-28.jpg
parnu-10-of-28.jpg

Pärnun ranta on yksi Baltian pisimmistä hiekkarannoista, ja kesäisin kaikki elämä kaupungissa keskittyy sen ympärille. Meidän visiittimme aikana sesonki oli vasta aluillaan, mutta aurinkotuolit olivat jo pinoissaan odottelemassa auringonpalvojia. Rantaa reunustavat ravintolat ja baarit, lapsille on keinuja ja kiipeilytelineitä ja sesongin käynnistyessä meren ääressä on mahdollista harrastaa jos jonkinmoista vesiurheilua.

parnu-14-of-28.jpg

Hiekka on pehmeää ja ranta on varsin puhdas. Pulahtamiselle vesi oli vielä liian kylmää, mutta Eeva kiljui jo riemusta saadessaan upottaa ensimmäistä kertaa tänä kesänä varpaat hiekkaan.

parnu2.jpg
parnu-9-of-28.jpg

Yövyimme Hedon Spa & Hotelissa, jota voimme todella suositella. Me spa-hullut olemme käyneet läpi monen monta Viron kylpylää, mutta vielä kertaakaan kohdalle ei  ole osunut yhtä modernia, viihtyisää ja siistiä paikkaa. Mikä parasta, Hedon on aivan rannan vieressä! Iltaisin saimme ihastella omalta partsiltamme merinäköalaa.

parnu-4-of-28.jpg

Testasimme tietenkin myös Hedonin span, johon kannattaa varata aika, vaikka yöpyisi muualla. Itse spa-osasto käsittää suola-altaan ja lämpimän porealtaan, useita erilaisia saunoja ja suolahuoneen. Sitä ennen kävimme testaamassa vartalohoitoja - Jennalle ayurvedinen vartalokääre ja lymfahieronta, Eevalle Bioesthetique-hoito, johon kuuluu koko kropan tehokas kuivaharjaus sekä öljyäminen ja ihana, siveltimillä tehtävä kasvohieronta. Muutaman tunnin lillumisen jälkeen olo oli todella rentoutunut ja uudistunut.

Keskustassa ei voi kävellä kovin montaa metriä törmäämättä kauneushoitolaan, jotka tunnistat sanasta ilusalong. Myös spa-hoitojen ja kauneushoitojen hintataso on Suomea edullisempi.

parnu-24-of-28.jpg
parnu-28-of-28.jpg

Pärnuun pääsee helposti, edullisesti ja nopeasti. Laivamatka Helsingistä Tallinnaan kestää kaksi tuntia, jonka jälkeen bussimatka Tallinnasta Pärnuun kestää toisen mokoman.

Testasimme paluumatkalla uuden Tallink Megastar -laivan, joka on kaukana vanhojen mielikuvien Tallinnan-laivoista. Laivan sisustus on skandinaavisen pelkistetty, moderni ja valoisa. Meille oli paluumatkalla varattu paikat Business Loungeen. Kahden tunnin merimatka tuntui jopa vähän liian lyhyeltä löhötuoleissa merta katsellen. Business Loungeen sisältyy viihtyisien tilojen lisäksi ruoka ja juomat. Erityisesti tee-se-itse-drinkkibaari teki vaikutuksen. Jenna oli flunssassa, ja oloa helpottava rommitoti syntyi omin kätösin hetkessä.

Erityisesti Helsingin päässä matkustamisesta on tullut entistä miellyttävämpää uuden terminaalin ansiosta. Check-in laivalle onnistuu kännykällä yhdellä klikkauksella vaikka jo edellisenä iltana, jonka jälkeen laivaan voi vain suoraan kävellä. Aikaisemmin terminaalissa jonottaminen oli ehdottomasti laivamatkustamisen inhottavin osio, mutta sitäpä ei uudessa Helsingin terminaalissa tarvinnut enää tehdä. Terminaali on muutenkin avara ja valoisa, miellyttävä alku harvinaisen seesteiselle laivamatkalle.

parnu-25-of-28.jpg
parnu-23-of-28.jpg

Jos matkaat Tallinnaan uudella Megastarilla, kannattaa varata aikaa laivan myymälässä pyörähtämiseen. Se on ISO, ja kosmetiikkaosastolta löytyy muutamia maissa harvinaisempia herkkuja, kuten Hermèsin ja Tom Fordin tuoksut.

Pärnu ei ole mikään shoppailijan paratiisi, mutta keskustassa kannattaa piipahtaa ainakin Ivo Nikkolon outletissa. Eeva löysi sieltä pilkkahintaan upean Calvin Klein -henkisen spagettiolkainmekon.

parnu-13-of-28.jpg
parnu-7-of-28.jpg

Vielä muutama vinkki matkaan:

Virossa bussimatkailu on todella helppoa ja halpaa. Lippumme Tallinnasta Pärnuun ja takaisin maksoivat yhdeltä hengeltä 13 euroa.

Pärnuun Tallinnasta kulkevia bussiyhtiöitä on monia, mutta suosittelemme Lux Expressiä, jonka bussit ovat uudenkarheita ja viihtyisiä. Niissä on myös vessa ja wifi. Lux-bussit eivät silti ole muita yhtiöitä kalliimpia.

Vesijohtovesi Pärnussa maistuu ihan karseelta. Kannattaa siis ostaa supermarketista iso vesipullo mukaan hotellille.

Viro on wifin luvattu maa, hyvä, toimiva ja yleensä salasanaton wifi löytyy lähes joka paikasta. Kannattaa silti ladata puhelimeen Pärnun offline-kartta Google Maps-aplikaation kautta, sillä Pärnussa on kätevintä kävellä joka paikkaan.

Että ei muuta kuin menoks! Kun aamulla rullaa itsensä ja laukkunsa laivan kyytiin, kelluu jo iltapäivällä suola-altaassa ja miellyttävässä lomatunnelmassa. Skoolaa lasillisella hyvänhintaista viiniä tai jääkylmää vichyä ja lausuu lomalaisen levänneellä äänellä: "Terviseks!"

Teksti ja kuvat: Eeva Kolu & Jenna Kämäräinen