Huomenta Suomi

Tällä viikolla se sitten on, suuri Suomi-juhla. Aamulla herätessäni päässä soi Kirka. Tätä kirjoittaessani on säkkipimeää ja hyinen tihku piiskaa ikkunoita. Mutta juuri nyt en edes kaipaa aurinkoon. Juuri nyt kaikki on loistavasti: olen uudessa kodissani. Pöydällä palaa pari kynttilää (ei sentään sinivalkoista), pepun alla on pehmeä talja ja kupissa kahvia. (Ah, kahvi! Yksi lempiasioitani Suomessa. En ole vielä tavannut ei-pohjoismaalaista henkilöä, joka täysin ymmärtäisi kahvin todellisen merkityksen.)

Minusta kreiseintä koko Suomi 100 -jutussa on se, että itsenäinen Suomi on vasta 100-vuotias. Ajatella. Entisen rautaesiripun tällä puolen ei ole kovin montaa näin nuorta eurooppalaista valtiota. Itse asiassa tämä uusi kotini on vanhempi kuin itsenäinen Suomi.

Se saa minut näkemään ärsyttävät tapamme uudenlaisessa valossa. Miksi olemme niin pakkomielteisen kiinnostuneita siitä, mitä meistä maailmalla ajatellaan ja kirjoitetaan (Suomi mainittu! Suomi mainittu!). Miksi loukkaannumme verisesti, kun joku ulkopuolelta arvostelee meitä - olkoonkin asiasta, josta itsekin marmatamme jatkuvasti. Sitä se ehkä on, nuoren epävarmuutta.

Ja toisaalta se saa minut tuntemaan valtavaa ylpeyttä. Katsoi sitä miltä kantilta tahansa - sisältä, ulkoa, ihaillen, kriittisesti - Suomen tarina on menestystarina. En ikinä istuisi tässä mukavasti läppärilläni kirjoittamassa tätä juttua jos köyhästä sodanjälkeisestä Lapista ponnistanut äitini ei olisi saanut ilmaista yliopistokoulutusta, äitiyslomaa ja kunnan järjestämää lastenhoitoa. Toiveeni Suomen seuraavalle sadalle vuodelle on, että emme unohda, miten poikkeuksellista tämä on.

Tällä viikolla vietämme Uudessa Muusassa Suomi-viikkoa. Katamme sesonkiin sopivan brunssin, leivomme saaristolaisleipää, nukumme ihanat unet ja viikon lopuksi tapaamme yhden tämän hetken inspiroivimmista suomalaisista.

Onnea Suomi!

Lue myös: Mitä muuta kertoisin Suomesta kuin kylmistä talvista ja jääkiekosta.

Teksti ja kuva: Eeva Kolu
Eeva Kolusuomi