Hienon naisen pieru: avaa skumppapullo oikein

Matt Roperin kirjan 101 Crazy Ways to Die mukaan vuosittain 24 ihmistä kuolee kuohuviinipullon korkkiin.Toivon, että kun on minun aikani lähteä, se tapahtuu juuri noin - tosin mieluiten niin, että olisin kuitenkin ehtinyt maistaa pullossa olevaa juomaa.

No, suurella todennäköisyydellä en kuole korkkiin, sillä olen mestari avaamaan kuohuviinipulloja. Se on oikeastaan minun party trickini.

Mikä erottaa pro-avaajan harrastelijasta? Ammattilainen on kuin ninja - ei päästä ääntäkään. Eikä läikytä.

Tämä on olennaisinta: Älä ikinä, siis ikinä, poista kuohuviinipullosta korkin metallista suojahäkkyrää, jos et saman tien poista myös korkkia. Pullossa oleva paine on 5-6 kertaa suurempi kuin sitä ympäröivässä huoneessa. Siitä syystä kuoharipullot myös ovat niin painavia: lasin on oltava paksumpaa kuin valkkaripullossa, jotta se kestää paineen. Tämän takia saan pienen hermoromahduksen aina, kun näen multitaskaavia juhlien isäntiä ja emäntiä jättämässä pulloja puoliksi avattuina pöydille. Ilman kontrollia poksahtava korkki kun on oikeasti riski: se voi räjähtää sieltä yllättävällä paineella jonkun silmään, ikkunaan tai lasimaljakkoon. (Muistinko jo mainita, että 24 ihmistä kuolee vuodessa tähän?) Ja mikä pahinta, juomaahan saattaisi mennä hukkaan! Quelle horreur!

Kun tämä on selvää, kas näin pullo aukeaa ninjatyyliin:

Kuori folio korkin päältä. Löysää metallihäkkyrän kiinnitys, mutta älä poista häkkyrää. Paina kädellä korkkia alaspäin äläkä missään vaiheessa päästä kättä pois korkin päältä. Ota pullon pohja tukevasti oikeaan käteen, jos olet oikeakätinen (vasenkätiset - tiedätte mitä tehdä). Ala pyörittää pulloa pohjasta, ei siis korkista! Tärkeää: Työnnä koko ajan toisen käden peukalolla korkkia vastaan. Lopulta kuuluu pieni sihahdus - kuin hieno nainen pidättämässä pierua (tämän vertauskuvan opin puolestani Rex Pickettin kirjasta Sideways). Nyt pullo on auki, ja viini kuohuu vasta, kun kaadat sen laseihin.

Ja kas - pullo on auki ilman ihmisuhreja tai pitkin pöytiä kuohuvaa juomaa.

Erään sitkeän teorian mukaan hidas sihahtava avaus säästää kuohuviinin kuplia, kun taas nopea räjähtävä POKS! tekee niille hallaa. Kysyin kerran asiaa yhdeltä fyysikolta ja hänen mukaansa fysiikan lait eivät kuitenkaan tue tätä teoriaa. Oli miten oli, ninja-avaus on turvallinen eikä haaskaa viiniä - ja ennen kaikkea se on hienovaraisen elegantti tapa.

Skål!

Teksti: Eeva Kolu
Kuva: Jenna Kämäräinen