Juustoinen persimonherkku

Minulla oli lapsena lukemiseen liittyviä välipalarituaaleja. Ensinnäkin veljeni piti leikata jälkiuunileivästä niin ohuita viipaleita, että niistä näki läpi. Päälle levitin kolme kertaa paksumman keon Musta Pekka -juustoa. Kasasin leivät päällekkäin lautaselle, keitin kupin teetä ja hautauduin lukemaan kirjaa. Teen ryystin lusikallinen kerrallaan ja jokaisella suullisella dippasin lusikan kärkeen ensin pikkuisen kiinteää hunajaa.

En syö juuri koskaan telkkarin ääressä (esimerkiksi lääkärisarjat ja ruoka on minusta ällöttävä yhdistelmä), mutta kirjan kylkeen kuuluu mielestäni edelleen eväät. Jotain simppeliä, joka sopii teen kanssa. Nyt syksyllä valitsen kuppiin mausteista chaita ja lautaselle kauden hedelmän eli persimonin, josta pidän eniten paistettuna. Lisäsin vanhaan reseptisuosikkiini fenkolinsiemeniä. Idean sain kovassa käytössä olevasta Samasta padasta -ruokakirjasta.

En malta odottaa, että ehdin vetäytyä lukemaan Eevan kirjasuosituksia tämän välipalaherkun kanssa.

persimon-1.jpg

Mozzarella-persimonit

2 persimonia 2 rkl oliiviöljyä paistamiseen 1 pallo buffalamozzarellaa 1/2 tl fenkolinsiemeniä + loraus öljyä

Pese persimonit, poista kanta ja leikkaa hedelmät lohkoiksi. Kuumenna paistipannu ja kaada siihen öljyä. Paista persimonlohkoihin kullanruskea pinta. Siirrä lohkot lautaselle, revi päälle mozzarellaa ja mausta fenkolinsiemenillä. Viimeistele lorauksella hyvää oliiviöljyä.

Teksti ja kuvat: Emmi-Liia Sjöholm