Karpalo-kinuskivaahtokarkit

En ollut koskaan erityisemmin pitänyt vaahtokarkeista, kunnes opettelin tekemään niitä itse. Kuohkeat suupalat eivät ole pelkkää sokerihöttöä, vaan ne voi maustaa oman maun mukaan esimerkiksi marjajauheilla, ruusuvedellä, appelsiininkuorella tai vaikka earl grey -teellä. Nyt kun listasin erilaisia makuvaihtoehtoja, alkoi harmittaa, etten kokeillut terästää vaahtokarkkeja tujauksella alkoholia. Miten olisi glögivaahtokarkit! Tällä kertaa tein väliin kerroksen kinuskista ja kuivatuista karpaloista. Käytin valmiskinuskikastiketta, mutta ahkerat valmistavat senkin itse. Pidempään säilyvän version saat, kun korvaat kastikkeen toffeepaloilla.

Vaahtokarkit ovat kiva lisä joulupöytään tai vaikka kauden viimeisiin pikkujouluihin suklaan rinnalle. Itse valmistus ei kestä kauaa, mutta hyytyminen viekin sitten koko päivän. Tee siis vaahtokarkit aamulla tai edellisenä iltana ja leikkaa sopiviksi suupaloiksi juuri ennen juhlia.

vaahtokarkit-2.jpg
vaahtokarkit-tupla.jpg

Useimmat vaahtokarkkiohjeet noudattavat hyvin tarkkoja astelukuja. Minä en kuitenkaan omista digitaalista paistomittaria, joten olen aina tehnyt vaahtokarkit vähän sinne päin. Ikinä en ole epäonnistunut, mutta jos kaipaat tarkempaa ohjetta, löydät sen helposti googlaamalla.

Karpalo-kinuskivaahtokarkit

7 liivatelehteä 3 munanvalkuaista 2 rkl tomusokeria 2,5 dl sokeria 2 rkl vaaleaa siirappia 0,5 dl vettä 0,5 dl vettä liivatteiden liuottamiseen 3 rkl kinuskikastiketta 0,5 dl kuivattuja karpaloita 2 rkl tomusokeria 1 rkl perunajauhoja

Laita liivatelehdet pehmentymään runsaaseen kylmään veteen (huom. tätä veden määrää ei lue ainesosalistassa). Vatkaa munanvalkuaiset ja tomusokeri kovaksi vaahdoksi. (Helpoiten tämä käy yleiskoneella, koska voit sillä aikaa valmistaa sokeriliemen.)

Lisää kattilaan sokeri, vaalea siirappi ja vesi. Anna kiehahtaa ja jatka kuumentamista vielä muutama minuutti koko ajan sekoittaen. Puristele liivatelehdistä turha vesi pois ja liota ne puoleen desiin kuumaa vettä. Kaada sokeriseos kattilasta ohuena nauhana valkuaisvaahdon joukkoon koko ajan vatkaten. Lisää lopuksi myös liivateliemi. Vatkaa vielä kymmenen minuuttia.

vaahtokarkit-5.jpg

Sekoita tomusokeri ja perunajauhot keskenään ja ripottele osa vuoan pohjalle. Kaada vuokaan puolet vaahtomassasta. Lisää päälle kinuskikastiketta ja kuivattuja karpaloita. Kaada loput vaahtomassasta vuokaan karpaloiden ja kinuskin päälle. Anna jähmettyä seitsemän tuntia huoneenlämmössä.

Ripottele perunajauho-tomusokeri seosta leivinpaperin päälle. Irrota veitsellä vaahtokarkkilevyn reunat vuoasta ja kumoa levy leivinpaperin päälle. Leikkaa vaahtokarkkineliöt ja pyörittele ne lopussa perunajauho-tomusokeriseoksessa.

Teksti ja kuvat: Emmi-Liia Sjöholm