Kolme keväistä viiniä parsan kanssa

parsaviinit-1-of-1.jpg

Parsa, miten sen teit? Olet vihannes, mutta nautit samanlaista juhlavan riemukasta statusta kuin kuohuviini, kaviaari tai leivokset. Siinäpä esimerkkiä meille kaikille! Parsakausi on siis taas täällä. Hurraa! Sentään joku tuli tänä vuonna ajallaan (kyllä, Suomen kevät, puhun juuri sinulle). Jokainen ateria on nyt mahdollisuus juhlia kevättä. Sitä, että pitkän talven jäljiltä sitä palaa taas yksinkertaisten, raikkaiden, tuoreiden asioiden ääreen. Tekee mieli karistaa raskaat vaatekerrokset harteilta, tunkkaiset ajatukset mielestä ja turhan tuhdit maut lautaselta.

Väittävät parsaa vaikeaksi kumppaniksi viinille, mutta aina tämän vanhan "totuuden" kuullessani minun tekee mieli huokaista. Eipä nyt tehdä asioista turhan vaikeita. (Ylistämmehän yksinkertaisuutta.) On kevät! Raikas, vihreä, rapsakka. On parsa! Raikas, vihreä, rapsakka. Miksei siis myös viini, joka on raikas, rapsakka ja maultaan vähän vihertävä sekin? Tunkkaiset parfyymipommit eivät pääse näihin bileisiin.

Näillä viineillä minä skoolaan keväälle ja parsalle. Koska miellän kevään parsailoittelun nimenomaan eurooppalaisuuteen kuuluvaksi, tällä kertaa kaikki pullot tulevat Euroopasta. Kaikki ovat hyviä kumppaneita myös muille keväisen kevyille, kasvis- ja kalapitoisille aterioille.

Hurraa parsa! Hurraa kevät! Hurraa viini!

Steinschaden Grüner Veltliner Löss & Stein 2015 (9,98 €)

Tässä viinissä on aavistus eksoottisia hedelmiä, mutta myös yrttisen vehreä maku. Maussa on mausteisuutta, mikä tekee tästä mainion kumppanin myös aasialaisille ruoille. Hinta-laatu-suhteeltaan mainio itävaltalainen sopii sinulle, jos haluat herkutella parsaa aavistuksen aromikkaamman viinin kanssa.

Gustave Lorentz Cuvée des Asperges  2016 (13,98 €)

Okei, parsa (asperge) mainitaan sekä viinin nimessä että etiketin kuvassa. Tällä et siis voi epäonnistua. Alsacelainen pinot blanc on pirteän hedelmäinen, ja hyvät hapot tasapainottavat hienoisen kukkaisia aromeja. Optimistinen kuin kepeä kevätpäivä!

Laroche Petit Chablis 2015 (18,98 €)

Jos rakastat chardonnayta - kuten minä - kannattaa parsalle valita kumppaniksi tammittamaton, kuiva ja mineraalinen versio. Larochen Petit Chablis on joukon ryhdikkäin ja mineraalisin viini, mutta hieman hedelmäisyyttäkin löytyy, sitrusta ja omenaa. Rapea valinta.

Teksti ja kuvat: Eeva Kolu