Marraskuu-dieetti: Juustoa ja keksejä

Kun kalenterin lehti kääntyy marraskuulle, muutun täysin erilaiseksi kuluttajaksi. Jos vertailisi lokakuun ja marraskuun ostoskorejani, niitä ei uskoisi saman ihmisen ostamiksi. Lokakuussa: porkkanoita, linssejä, kaurahiutaleita, avokadoja.

Marraskuussa: kynttilöitä (kymmeniä ja kymmeniä), glögiä kaikissa väreissä ja mauissa, punaviiniä, suklaata kaikissa muodoissa ja tummuusasteissa, marsipaania, pipareita, juustoa, juustoa, juustoa, juustoa.

marraskuu2-6-of-8
marraskuu2-6-of-8

Ennen joulua elän erinäisillä kekseillä ja juustoilla. Ne sopivat niin mainiosti glögin ja punaviinin kanssa. Niitä on mukava napostella, kun viettää koti-iltaa joko yksin leffan kanssa tai muutaman oikein valikoidun ihmisen seurassa.

Piparit ja sinihomejuusto on varmasti kaikkien tuntema klassikkoyhdistelmä. Tänä vuonna olen innostunut lisäämään komboon piristykseksi mustakirsikkahilloa. Suosikkini on St. Dalfourin hillo, joka on makeutettu hedelmämehulla - se ei ole siis lainkaan niin makeaa kuin kaupan hillot yleensä. Olen myös ihastunut gluteenittomiin piparkakkuihin, vaikken kärsi keliakiasta - niissä kun on tavispipareita rouheampi suutuntuma ja mukavasti pureskeltavaa.

Astetta omituisempi mielitekoni tänä vuonna on marsipaani ja juusto. Olen aina rakastanut kumpaakin erikseen, joten miksei siis yhdessä? Siipaisen kumpaakin siivun voileipäkeksin päälle. Tai, mikä ehkä vielä parempaa, suoraan suukkuun, heitän ehkä pari pekaanipähkinää perään. Marsipaani kaipaa seurakseen vahvaa pitkäänkypsytettyä kovaa juustoa, mielellään sellaista, jossa on suolakiteitä marsipaanin makeuden vastapainoksi.

Löysin marsipaanin ja juuston yhdistelmän Valion esitteestä, jossa kehotettiin kokeilemaan yhdessä myös aurajuustoa ja lakritsia. Sitä en ole vielä testannut, mutta marraskuuhan on tunnetusti loputtoman pitkä kuukausi.

Monta kynttilää ehtii vielä palaa, ennen kuin juusto alkaa kyllästyttää.

Teksti ja kuvat: Eeva Kolu