Pariisittaren kahvihetki

touko170517-1-of-11.jpg

Kaupallinen yhteistyö Paulig ja Asennemedia

Tein kerran hirvittävän virheen: buukkasin oikean, aikuisten ihmisten hotellin Pariisin-matkalle. (Aina muulloin olen yöpynyt rupuisissa hostelleissa, kimppakämpissä tai kavereiden sohvilla.) Hotellin aamiainen oli yltäkylläinen: valmiiksi viipaloituja hedelmiä, siististi riviin järjestettyjä leikkeleitä ja kananmunia kaikissa muodoissa. Kahvia isoissa sammioissa ja kaiken mallisia leivonnaisia.

Kuulostaa upealta, eikö totta? Jotain puuttui - se, mitä Pariisissa eniten rakastan. Ensimmäisen kahden aamun jälkeen aloimme skipata huoneen hintaan sisältyneen aamiaisen ja sniikkasimme sen sijaan kulman taakse pieneen korttelikuppilaan tilaamaan pienet kahvit ja croissantit. Sieltä löytyi jotain, mille yhdenkään hotellin buffa ei pärjää: se aito pariisilaistunnelma.

Pariisissa on kaikkea verrattomista kulttuuriaarteista mielettömiin shoppailumahdollisuuksiin ja maailman parhaisiin ravintoloihin. Mutta en minä niiden takia ole matkustanut kaupunkiin uudestaan ja uudestaan. Minulle Pariisin taika on yhtä kuin pariisilaisen kahvilan terassipöytä. Esimerkiksi se hetki, kun istuu aamulla edessään petit déjeuner - kahvi, croissant ja pieni lasi appelsiinimehua - ja katselee heräävää kaupunkia.

Toimistoilleen matkaavat pariisilaiset pysähtyvät kahvilan tiskille nappaamaan nopean kahvin ja jatkavat sitten matkaansa staileissa vaatteissaan. Sitten on meidän kiireettömien porukka: papat päivän Le Monde kainalossaan, rouvat ja näiden pienet terrierit, jotka saavat pöydästä oman istumapaikan. Ja minä, joka yritän imeä itseeni mahdollisimman paljon siitä kaikesta.

touko170517-2-of-11.jpg

Kahvin tilaamiseen pariisilaisessa kahvilassa liittyy pari kirjoittamatonta sääntöä. Suurin osa suomalaisista on varmaan oppinut yläasteen ranskantunnilla tilaamaan maitokahvin sanomalla un café au lait, s'il vous plaît, mutta sellainen peli ei Pariisissa vetele. Café au lait on suuri maitokahvi, joka tarjoillaan kulhosta, ja sitä ei Pariisissa juoda koskaan kahvilassa - ainoastaan kotona ja ainoastaan aamulla. Kahvilassa tilataan sen sijaan café crème, hieman lyhyempi maitokahvi.

Pelkkä café on pieni musta, espressotyyppinen kahvi. Café noisette on edellä mainittu pienellä tilkalla maitoa tai kermaa. Café allongé on pidempi, vedellä jatkettu espresso, siis sama jota italialaiset kutsuvat americanoksi. Ranskassa café américain viittaa sen sijaan yleensä suodatinkahviin.

Muutama olennainen jippo pariisilaiseen kahvikulttuuriin:

Aterian jälkeen tilataan un café, pieni musta kahvi. Maitokahvi aterian päätteeksi tai ylipäätään illalla on melkoinen kummastus ranskalaisille.

Kahvi tuodaan aina aterian päätteeksi, siis jälkiruoan jälkeen. Erikseen. Vaikka tilaisit ne samaan aikaan. Vaikka haluaisit nauttia tarte tatinisi kanssa kahvia. Toisaalta - eikös ole aika ihanaa keskittyä kuhunkin makunautintoon erikseen?

Perinteiseen pariisilaiseen kahvilakulttuuriin ei kuulu take away -kahvi, eikä useimmissa kahviloissa edes ole pahvimukeja. Ranskalaiseen kulttuuriin ylipäätään kuuluu ruuan ääreen pysähtyminen, johon syöminen tai juominen kävellessä tai työpöydän ääressä ei sovi. Toki monet modernimmat kahvilat ja ketjukahvilat Pariisissakin myyvät kahvia mukaan - café à emporter.

touko170517-3-of-11.jpg

Kotona pariisilaistunnelmaan pääsee tummapaahtoisella kahvilla. Pauligin Café Parisien on ranskalaiseen tapaan täysin tummaksi paahdettu. Itse valmistan sen mieluiten pressopannulla, joka osuvasti tunnetaan myös nimellä French press.  Kotona täydellinen café au lait syntyy sekoittamalla kulhoon Café Parisienia ja saman verran lämmitettyä maitoa. Nautitaan tietenkin croissantin ja hillon kera.

kaupunkikahvit.jpg

Pauligin

 Kaupunkikahvit Café Parisien, Café New York ja Café Havana saavat inspiraationsa kahvikulttuureista ympäri maailman. Kaupunkikahvien tummapaahtoiset maut vievät mukanaan pitkiin ja leppoisiin ranskalaisiin aamuhetkiin, suurkaupungin jatkuvaan sykkeeseen ja ystävien kanssa pitkälle iltapäivään vietettyihin brunsseihin, päättyen lopulta tropiikin iltaan, jossa kuuman päivän päätteeksi nautittu espresso päättää täydellisen aterian. Anna makujen viedä mukanaan!

Inspiraatio maailmalta, paahto Pauligilta. Tutustu Kaupunkikahvien tarinaan, katso parhaat vinkit ja

osallistu kisaan, jossa pääpalkintona matka Havannaan!

Teksti: Eeva Kolu Kuvat: Jenna Kämäräinen, Eeva Kolu & Paulig