Tiluksilla

yrtit2.jpg

Se, mikä tekee viihtyisän kodin, on edelleen minulle hienoinen mysteeri. Sen tiedän, että sitä ei voi taata sillä, miltä asiat näyttävät. Sen sijaan jokin, mitä ei voi nähdä silmillä eikä koskettaa on lopulta se tärkein. Ehkä se on tunnelma, ehkä feng shui - itse sanon vain vibat.  Edellisen kotini keittiö oli hiljattain remontoitu ja totta puhuen varsin nätti. En viihtynyt siellä yhtään. Söin aina olohuoneessa ja ruokaakin laitoin harvoin.

Nykyisen kotini keittiö on vanha ja epäkäytännöllinen ja laskutilaa on noin puoli neliömetriä. Keittiö on älytön, täynnä hukkaneliöitä, joissa säilytän kaikkea, mikä ei ole mahtunut mihinkään muualle (säilytystilaa asunnossani ei ole lainkaan yhden liitoksistaan repeilevän vanhan vaatekaapin lisäksi).

yrtit3.jpg

Ja silti - minulla on ekaa kertaa Helsingin-vuosieni aikana keittiö, jossa viihdyn. Jossa tekee mieli olla.Siksipä toteutin vihdoin myös pitkäaikaisen haaveeni pienestä keittiöpuutarhasta. Kyllä - kutsun sitä puutarhaksi. Niin kauan kuin minulla ei ole pihaa tai edes parveketta, ikkunalauta olkoon tilukseni. Käyskentelen aamuisin keittiössäni kartanonrouvan elkein, tarkistan tilukseni, tuoksutan timjamia ja minttua sormien välissä.

Kokoelmassani on sekaisin puutarhamyymälästä taimina ostettuja yrttejä sekä ihan ruokakaupan astetta laadukkaampia yrttejä, jotka olen iskenyt ruukkuihin ilman sen suurempia odotuksia. Toistaiseksi ne näyttävät viihtyvän hyvin.

yrtit.jpg

Paras vinkki, jonka olen saanut yrttien kasvatukseen, tulee äidiltäni, joka on loistava puutarhuri (hänellä on myös ihan oikea puutarha ja kasvimaa). Kasvatitpa yrttejä ihan siemenestä asti tai taimista, älä pihtaile niiden käytössä. Heti, kun lehtiä on, niitä voi myös alkaa käyttää. Mitä enemmän yrteistä napsii lehtiä, sitä tuuheampia niistä tulee - jos kitsastelet, yrtit alkavat vain kasvaa pituutta.Annos, jollaisen syön lounaaksi ainakin kolme kertaa viikossa: falafeliä ja valtava kasa kaikkea vihreää. Tässä mausteena oman puutarhan minttua ja viinisuolaheinää.

Teksti ja kuvat: Eeva Kolu