Uusi Muusa kylässä: maailman luontevimmat houstit

Aivan kuin seisoisi pomppulinnan ovella. Siltä tuntuu aina, kun soittaa Inke ja Jan Ketosen summeria. Jo rapussa tietää, että kohta nautitaan, piehtaroidaan elämän miellyttävyydessä. Inkellä ja Janilla skumppa ei lopu koskaan kesken. Kukaan ei milloinkaan pönötä. Ruoka on aina mutkatonta, mutta helkkarin herkullista. Läppä lentää. Kaiuttimista kajahtaa vuorotellen vaikeatajuista uutta musiikkia ja Tuuttimörköä - aina jotain itselle uutta.

Olemme tulleet Ketosille kylään Helsingin Töölöön, koska haluamme tietää: MITEN TE SEN TEETTE?

ketoset.jpg
ketoset-20-of-21.jpg
ketoset-14-of-21.jpg

Inke: ”Tykkään tehdä ruokaa, joten kutsumme usein ystäviä meille syömään. Se on myös kustannustehokasta. Toisin kuin ravintolassa, kotona uskaltaa istua pitkänkin illan, eikä lasku paisu valtavaksi. Turhan stressin välttää sillä, että ulkoistaa osan ateriasta. Pyydän yleensä vieraita tuomaan mukanaan viiniä tai vaikka jälkiruokaa.

Teen harvoin jälkkärin itse. Valmiit leivokset tai juustot ovat kätevä valinta. En ikinä edes pyri siihen, että koko ateria olisi valmis, kun vieraat tulevat. Jos kaikki odottaa valmiina pöydässä, kaikille tulee outo, lavastettu fiilis."

Jan: ”Viini ei lopu kesken, kun sitä varaa pitkälle illalle suosiolla pullon per ihminen. Tavoite ei ole se, että kaikki on juotava. Mutta meillä illat usein venyvät ja ruokaa on paljon. Ei ole kiva, jos viini loppuu kesken tai jos sitä pitää alkaa säännöstellä.

ketoset-9-of-21.jpg
ketoset-13-of-21.jpg

Kun meille tulee vieraita, otan heidät vastaan heti eteisessä ja näytän selkeästi tietä peremmälle, niin että kenenkään ei tarvitse jäädä pyörimään ja miettimään mihin kuuluu mennä tai saako jo istua. Niin kaikille tulee heti rento ja tervetullut olo." Inke: ”Etsin usein inspistä ruoanlaittoon brooklynilaisen Franny's-ravintolan reseptikirjasta. Kaikki reseptit ovat konstailemattomia, mutta niissä on jokin yllättävä juju tai makuyhdistelmä, jota ei itse keksisi.

Simpukat ovat bravuurini. Niillä saa nopeasti aikaan vau-efektin. Mutta ne ovat oikeasti superhelppo ja verrattain halpa ruoka valmistaa. Teen myös usein pizzaa. Taikinaa saatan kohotella kolmekin päivää, mutta täytteiden pitää olla yksinkertaisia: tomaattikastiketta, mozzarellaa ja ehkä vielä parmankinkkua tai salamia.

ketoset5.jpg
ketoset-8-of-21.jpg
ketoset-16-of-21.jpg

En tee numeroa, jos vierailla on ruokarajoitteita. Teen aina koko porukalle samaa ruokaa, ettei hommasta muodostu kauheaa showta. Jos osa vieraista ei syö lihaa, tarjoan tapaksia. Silloin jokainen saa poimia lautaselleen niitä juttuja, joita voi ja haluaa syödä."  Inke:Kun vieraita on tulossa, vedän päälle jotain sellasta, jonka voi pestä ja joka ei purista. Vaate on nimittäin varmasti illan päätteeksi jauhoissa tai tomaattikastikkeessa. Ylisuuri huppari on hyvä. Olen ostanut saman & Other Stories -hupparin kolmessa sävyssä, koska se toimii aivan kaiken kanssa. Se on parhaimmillaan nahkahousujen tai -hameen seurassa.

Kun ihmisiä on tulossa kylään, sytytän vessaan tuoksukynttilän. On armollista, että jos talvella istutaan pöydässä kynttilän valossa, vessareissun ajaksi ei tarvitse lätkäistä loisteputkia päälle. Suosikkikynttiläni on Diptyquen Feu de Bois, mutta vessassa poltamme myös & Others Storiesin kynttilöitä."

Jan: ”Kun haluamme nautiskella kodin ulkopuolella, käymme viinibaareissa. Vakiopaikkojamme ovat Soil Wine Room, BasBas ja Latva. Uusista olutpaikoista kiva on Ohrana."

Inke: ”Lisäksi rakastan Kutosen Paska sohva-klubia. Siellä ei tarvitse miettiä mitään ylimääräistä. Saa vain huutaa ja tanssia."

ketoset4.jpg
ketoset-17-of-21.jpg

 Jan: ”Just nyt meillä soi SamphanProcess. Se on sopivan leppoisaa. Siinä on paljon eri tasoja, mutta se ei dominoi tunnelmaa. Toinen hyvä levy illanistujaisiin on Kamasi Washington.”

ketoset2.jpg
ketoset-11-of-21.jpg
ketoset-18-of-21.jpg

Inke: ”Kahdestaan vietämme paljon aikaa sohvalla, mutta kavereiden kanssa jämähdämme ruokapöydän ääreen. Entinen omistaja oli laittanut keittiöön tumman puisen pöytätason. Aluksi en ollut siitä aivan varma. Sitten keksimme hankkia pitkän Pirkka-pöydän, joka on samaa tummaa sävyä. Yhdistelmä on onnistunut. Emme halunneet kodistamme steriiliä valkoista kuutiota.”Jan: ”Vakkariskumppamme on Lindauer, joka on maukas ja hinta-laatu-suhteeltaan hyvä. Lempisipsimakua on vaikea valita, sillä Suomessa sipseissä on aina liian vähän mausteita. Mutta tällä hetkellä suosikkini on Kettlen Sea Salt &Balsamic Vinegar."

Inke: ”Viinipullo on hyvä tuliainen, koska omiin suosikkiviineihin on helppo jumittua. Monet uudet lempiviinit ovat löytyneet tuliaisten kautta. Kukkia on myös aina kiva saada.”

Jan: ”Ja samppanjaa, herrajumala!"

ketoset-4-of-21.jpg
ketoset-12-of-21.jpg
ketoset-21-of-21.jpg

Kiitos kun saimme kyläillä, Ketoset!

Teksti: Eeva Kolu ja Jenna Kämäräinen Kuvat: Eeva Kolu ja Jenna Kämäräinen