Melkein täydellinen vaatekaappi: Sisätossut

Rakastuin Japanissa käydessäni paikallisten tapaan käyttää sisäkenkiä. Kengät otettiin pois lähes kaikkialla, mutta sukkasillaan ei tarvinnut kulkea missään - niin temppeleissä kuin hotelleissa, kylpylöissä ja välillä kaupoissakin vieraita odotti siisti rivi sisäkenkiä. Eikä mitä tahansa tohveleita, vaan siroja ja kauniita. Toisinaan ommeltuja tossuja, välillä sandaaleja, joissa oli puiset kopisevat pohjat.

Tykästyin tapaan.  Se oli samaan aikaan huomaavaista sekä vierasta että emäntää kohtaan. Se teki olon kotoisaksi hotellissakin - tossuissa köpöteltiin niin aamiaiselle kuin kylpyläosastollekin. Se kannusti jättämään ulkomaailmaan kuuluvat kiireet ovelle - kuraiset kengät ja hektinen mieli tähän, sisäkengät ja zen-moodi päälle tässä.

On hassua, miksei meillä Suomessa ole suurempaa sisäkenkäkulttuuria. Lattiat ovat usein kylmiä, emmekä suvaitse ulkokenkiä sisällä (siinäpä tapa, johon en koskaan totu vaikka kuinka kansainvälistyisin - yök!). Toisin kuin villasukat, sisätossut eivät tee kantajastaan nukkavierun tai ison vauvan näköistä.

joulu145
joulu145

Valitse kapea malli, vältä muodottomia jättitohveleita. Täydellinen sisäkenkä paljastaa hieman nilkkaa tai kantapäätä - lämmittää, mutta säilyttää kantajansa aistikkuuden. Pohjan kopina, vaikkakin vaisu, pitää olon ryhdikkäänä toisin kuin lötköissä villasukissa hiihtely.

Villasukkien luvatussa maassa sisätossujen valikoima ei päätä huimaa - nämä Marc O'Polot olivat ainoat lähelläkään sitä, mitä etsin. Jos matkustat Japaniin tai Marokkoon, löydät täydellisiä tossuja joka nurkan takaa. Osta kaverille kanssa.

Tossut Marc O'Polo / Stockmann, 49,90 €.

Teksti ja kuvat: Eeva Kolu